tarta - 42848 przepisów (strona:73/2857)

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 80

pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko i na wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto przez 5 minut. Na tym etapie można położyć na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć środek tarty specjalnymi ceramicznymi kulkami lub po prostu nasionami grochu,fasoli czy innych strączkowych. Dzięki temu brzegi tarty ładnie wyrosną, a spód pozostanie płaski. 4. Na podpieczone ciasto

W kuchni Katie
Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą 89

moich ulubionych tart na chłodne dni. Jako że zimą można dostać piękne dynie, przepis ten nie musi być typowo jesienny. Nadzienie ma delikatną konsystencję musu, którą przełamują grzyby i słodki smak, z którym kontrastuje słony ser i ziołowy rozmaryn. Taką tartę brałam sobie do pracy na lunch – było zdecydowanie smaczniej niż na stołówce. Taka tarta to fajny(...)kolację – szczególnie wtedy, gdy na kogoś czekamy i nie wiemy o której nasz gość czy domownik przybędzie – można ją w każdej chwili odgrzać w piekarniku. Wytrawna tarta z musem z dyni – ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 120 g zimnego masła 1 żółtko opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Wytrawna tarta

Poezja smaku
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 178

składniki ciasta łączymy ze sobą w misce. Wyrobioną masę zlepiamy w kulkęi odkładamy na 40 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy formę masłaem, a następnie przekładamy na formę do tarty (u mnie ta tradycyjna z Ikea) i dziurkujemy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy obciążniki (fasola, ryż) a następnie wkładamy ciasto(...)żółty. Mieszamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy pieczarki i cebula lekko ostygną możemy dorzucić je do naszej masy. Przelewamy na upieczone ciasto, posypujemy pietruszką i gotową tartę wkładamy do piekarnika na 45 min (temperatura 180 stopni). Smacznego! Ann. Źródło: https://www.fakt.pl/zdrowie/zyj-zdrowo/czy-sol-himalajska-jest-zdrowsza-od-kamiennej/6ex4c4p

Kuchnia moimi oczami
Tarta z owocami i mascarpone 97

Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy na plasterki, połówki(...)inne kształty. Przygotowanie Na upieczone i ostudzone ciasto nakładamy równomiernie krem. Następnie układamy wszystkie owoce w dowolny wzorek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na około godzinę

Programista w kuchni
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 107

amerykańskiej, nieżyjącej już autorki książek kulinarnych, osoby, która odcisnęła ogromne piętno na sposobie gotowania Amerykanie. Polega on na tym, że mięso najpierw obracamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym(...)niewielkiej ilości miodu płynnego. Dodatek słodkiej przyprawy jeszcze bardziej wzmacnia smak brukselki. To naprawdę działa. Składniki: 500-700 g polędwiczek wieprzowych ¾ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz Brukselka 0,5 kg brukselek 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Tarta z kurkami 109

duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy(...)średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (ja wkładam zawsze na całą noc owijając wierzch folią). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód tarty ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Boczek pokroić w niewielką kostkę i krótko podsmażyć na patelni. Podsmażony

Passions hobbies life
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 95

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)powierzchnię gotuj jeszcze około 3 minuty. Najlepiej smakują jednak podsmażone z okrasą z cebulki lub z boczku i cebulki.     Pierogi z tartymi ziemniakami.   Natrafiłem na nie jakiś czas temu. Niedawno przypomniałem sobie o nich na festiwalu potraw z ziemniaka. Pierogi z tartymi ziemniakami chodziły

kuron.com.pl
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 179

ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki z farszem z tartych ziemniaków, zazwyczaj doprawionych czosnkiem, co nadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie(...)południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa

Trzeci talerz
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 195

jajka na twardo – 5 szt + 2 szt * surowe jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa + dobrej jakości parzona biała kiełbasa MAJONEZ: * jajko – 1 szt * musztarda(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ). Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Wylewamy na podpieczony drożdżowy spód, układamy

Ostra na Słodko
TARTA Z BROKUŁAMI 145

Tarta z brokułami to pyszne i kolorowe danie. Jest prosta i smakowita, a do tego przepis możecie dowolnie(...)zmodyfikować, dodając do farszu dodatkowo to, na co macie akurat ochotę. Warto włączyć brokuły do swoich posiłków, gdyż zawierają dużo witaminy C, beta karotenu oraz wiele innych wartościowych składników. Tarta z brokułami jest bardzo dobra na ciepło, Czytaj więcej → Artykuł TARTA Z BROKUŁAMI pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 90

słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania(...)składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera

Niedzielny kucharz
TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM 135

Dzisiaj pomysł na pyszny i kolorowy posiłek – tarta z zielonym groszkiem i porem. Zielony groszek to bardzo zdrowe warzywo, zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, a do tego jest(...)bardzo smaczny 🙂 Jeśli lubicie jego smak, spróbujcie wykorzystać go na przykład do takiej tarty wytrawnej 🙂 Tarta świetnie smakuje też na zimno, dlatego Czytaj więcej → Artykuł TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką 118

kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.  Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła   1 jajko 1 szczypta soli   Farsz:   250g szynki 150g żółtego sera(...)masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku). (Aby ciasto nie wyrosło należy

Di gotuje
Tarta z owocami i mascarpone 139

Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy na plasterki, połówki(...)inne kształty. Przygotowanie Na upieczone i ostudzone ciasto nakładamy równomiernie krem. Następnie układamy wszystkie owoce w dowolny wzorek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na około godzinę

Programista w kuchni
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 165

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie, która nie przepada za „zdrowymi” wypiekami, uważając że są za mało słodkie. Inspiracja blog True Taste Hunters . Składniki na formę 24 cm-26 cm: Spód: 60 ml płynnego(...)wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza 2 dnia. Smacznego! Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='60 ml płynnego oleju kokosowego 75 g syropu daktylowego/klonowego/z

moj przepis na