szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:488/2080)

Hawanka wg Aleex 179

naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)Ostudzić. 20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę. 21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować. 22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta. 23. Posypać przez sitko kakao. 24. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. 25. Podawać pokrojone na porcje. Smacznego. Ciasto smakuje naprawdę każdemu, popatrzcie

W mojej kuchni
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 428

łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą

Miksturownik
tradycyjna babka piaskowa 174

Proponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki:   5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem

babka w formie
Szybki rustykalny sernik z ricotty 242

krater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta i bez mąki – robi się tak szybko, że prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi(...)być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Ten sernik z ricotty jest rustykalny do bólu – i piękny mimo wszystkich swoich niedoskonałości. To satysfakcjonujący i szybki deser który naprawdę zrobicie bez stresu! WYKONANIE Wszystkie chłodzone

Karo in the Kitchen
CIASTECZKA ZIARNA KAWY – idealne do kawy z 2CAFE.PL 150

mielona – 1 czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt. Za pomocą patyczka robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem

Ostra na Słodko
Sernik z dżemem na czekoladowym spodzie :) 153

pory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie. Wykonanie sernika Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny(...)formie, dżemem do dołu . Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h . Ozdabianie Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste , ozdoby trzymają się bardzo ładnie. Do wykonania gałązek użyłam rozpuszczonej białej

SmartBake.pl
Pumpkin pie i co mają do tego Indianie 214

imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada czekoladowa 217

Szybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj

In my kitchen
Piernik siostry Leonilli 137

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny. Składniki(blaszka 23/33): mąka pszenna

kulinarne odsłony pati
Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach 222

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach to wyśmienita propozycja na pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto, które dzieci pokochają (zresztą nie tylko one). Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie około pół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy

e-PrzepisyKulinarne
Parówki w cieście francuskim 737

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką przekąskę czyli parówki w cieście francuskim. W formie takich małych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy, kolację lub przekąskę. Posmakują dzieciom jak i dorosłym Post Parówki w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Galette z truskawkami 181

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 270g mąki pszennej 125g margaryny Palma Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g margaryny(...)wygląda ⤿ margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :) ⤿ będzie hitem wśród letnich deserów ⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :) ⤿  zwabia zapachem do kuchni, a kuchnia to serce każdego domu ⤿  mały kawałek zmieści się w ręku dziecka :) ⤿  kruche ciasto łączy pokolenia

Szalona Kuchnia Eweliny
KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 169

rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon na rabarbar nie trwa długo więc warto skorzystać z przepis już teraz! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 270 g * cukier(...)KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło oraz żółtka – siekamy lub wyrabiamy robotem. Przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, chłodzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki szybko wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Na schłodzonym cieście układamy rabarbar, a na nim truskawki. Posypujemy

Ostra na Słodko
Sernik na zimno 207

przepisów na różnego rodzaju ciasta czy ciasteczka w wersji fit . Przerabiam je po swojemu i wtedy z czystym sumieniem mogę się delektować takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko . Do jego wykonania nie trzeba też  wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie. Składniki(...)dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: ok. 30 minut plus schładzanie

Pobite gary Barbary
Ciasteczka maślane 111

pieczenia, wymieszaj. Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij lekko twarde ciasto i formuj kulki wielkości orzecha

Zasmakuj Kuchni