masła z lodówki - 430 g mąki pszennej - 3 żółtka - 1 białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130 cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz
SMYKWKUCHNIpewno każdy z Was się spotkał już w kuchni. Chcąc uzyskać ciasto ucierane zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe. Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIsię za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest je pozostawić przez noc. Ciasto nie jest bardzo słodkie, lekko kwaskowe, po prostu pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?ostatnio troszkę się nacierpiał, przeszedł drugą operację ucha w okresie 6 miesięcy. Mareczku to dla Ciebie, cieszymy się że jesteś takim dzielnym chłopcem! Pączki robi się rewelacyjnie, ciasto po wyrobieniu bardzo szybko i ładnie rośnie, paczki są puszyste, nie gumowate, delikatne i lekkie. Mi osobiście bardziej smakują te niż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta
moj przepis nawszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki
na moim stole...foremki papierowe kupione ale ostatecznie wyszlo na to ze nie mama foremek do muffinek, w ktore bym mogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze
Klaudynkowa kuchniaRobi się szybko, smakuje obłędnie, dlatego warto zrobić i zajadać się do kawy, herbaty zielonej czy czystka. Będzie idealnym uzupełnieniem śniadania jak i wspaniałym deserem. Zapraszam
Moje Małe CzarowanieSzybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance
Bajeczna Kuchniapierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny
kruche babeczkiSłomka ptysiowa Paluszki ptysiowe z ciasta parzonego. Słoma ptysiowa czyli paluszki ptysiowe są jednym z najprostszych domowych dodatków do kawy. Robię ją z prawie takiego samego ciasta, jak pączki wiedeńskie . Słomki ptysiowe można posypać grubym cukrem, abo podawać z niezbyt gęstym sosem czekoladowym. Słomka z ciasta ptysiowego jest bardzo szybka do zrobienia, a czas pieczenia to około 20 minut. Ponadto
Cztery FajeryCiasto Arbuz / 'Watermelon' Spinach Cake Zobacz, jak krok po kroku przygotować Ciasto Arbuz na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Arbuz , czyli zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką to łatwy deser, który zachwyci Waszych gości - nawet tych(...)szpinakiem, bo w ogóle nie czuć go w cieście. Jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, dlatego i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Moje ciasto Arbuz jest inne niż wszystkie, ponieważ nie przygotowałam go na zwykłym biszkopcie szpinakowym, ale na pysznym, mięciutkim cieście babeczkowym z użyciem banana. Do przygotowania ciasta Arbuz będziecie potrzebować blendera, który zmiksuje mokre składniki na bajecznie
Lekcje w kuchniktóry powtarzam dość często. Wszystkim smakuje, nadmiar (o ile o tym możemy w ogóle mówić:) zamrażam, wyjmuję kiedy potrzebuję, smakuję w towarzystwie:) Polecam także inny, szybki przepis na moje ciasto marchewkowe . Ciasto do wyrobienia bez miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Łatwiej się nie da! W podstawowej wersji dodatkiem są siekane
Zasmakuj Kuchnigęstej śmietany 18%, sól, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania przy wałkowaniu, Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat, szybko zagnieść. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o grubości około 0,5 cm i troszkę większy od średnicy formy. Formę do pieczenia (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. Ciastem wyłożyć
królestwo garówróżnych blogach i zawsze chciałam je zrobić. Tylko wydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki i przygotowanie i nie mogłam sobie darować
karmelowyproszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem. Wszystko razem siekamy dodając po kilku minutach żółtka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć szybko je zagniatamy i dzielimy na dwie części – 3/4 i 1/4. Obie części osobno owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut. W czasie, kiedy
Trzeci talerz