Dziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki
Słodkie okruszkiPoduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego efektownie wygląda. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 5 jajek 220 g mąki pszennej 180 g cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej Ubiłam pianę na sztywno, potem dodałam delikatnie mieszając
Wasze PrzepisyCzas czytania: 2 min Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio wilgotne i elastyczne. Pomysł na nadzienie przyszedł mi do głowy po przeszukaniu półek w spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru , który ostatnio zrobiłam(...)jest zawsze w domu to oczywiście jabłka , których jesienią jest całe mnóstwo. Dla wzmocnienia smaku do dodałam likier Cointreau, który idealnie komponuje się z dżemem. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko wyrasta i nie wymaga leżakowania w lodówce przez noc, zanim zostanie upieczone. Do brioszek podaję dodatkowo porcję dżemu lub miodu . Drożdżówki naprawdę są pyszne, dla pięciu osób taka porcja ciasta
SprawdzonaKuchnia.plcenie 3,50 za taką porządną wiązkę. A jak rabarbar to musi być ciasto. Ciasto musi być lekko puchate, na nim kwaskowy rabarbar, może posypany cukrem przed podaniem. Ale to już zostawiam Tobie, ja wolę sam, jak czuję słodkawe ciasto i kwaśny miękki rabarbar. Ciasto z rabarbarem 200 gram miękkiego masła 4 jajka 200 gram cukru 250 gram mąki(...)wykładam papierem do pieczenia, na to wykładam ciasto, rozprowadzam po całej formie. Układam obrany i pokrojony rabarbar. Ja lubię jak jest go dużo : ) Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 50 – 60 minut, gdy wbijesz patyczek w ciasto, patyczek musi być suchy. Nie wbijaj patyczka przez kawałek rabarbaru ; ) Gotowe! Szybko i prosto prawda ? Smacznego ! Ciasto z rabarbarem, prosty
Kuchnia na wzgórzuwielkanocnych wypiekach babek , pozostała nam jak co roku spora ilość białek. Trzeba było więc pomyśleć nad jakimś przepisem. Pomysł na bananowe ciasto na białkach przyszedł dość szybko, gdy w „spiżarni” zobaczyliśmy dojrzałe banany. Ponieważ to nie pierwsze nasze ciasto na białkach , wiedzieliśmy, że w połączeniu z bananami i czekoladą, wypiek musi się udać i będzie dobrze smakować. I to okazało
niecodziennikparyłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wanilii w żelu Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 100ml słodkiej śmietanki 30% 50g uprażonych płatków migdałów Sposób przygotowania Ciasto: Schłodzone składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zarabiamy. Możemy oczywiście użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zmrożone ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio
Kuchnia w czekoladzieroku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową . Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu. Składniki: Ciasto piernikowe: (tortownica 20 cm) 150 g masła 90 g miodu 180 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki
Pyszności SłodkościCiasto idealne dla miłośników aksamitnej budyniowej masy przełożonej herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi :). Szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kostki masła 400 gram, 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie budyń porzeczkowy), 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady
Blog kulinarny S9.PLtortownicy. Pianka dyniowa : Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. Schłodzone mleko ubić mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Gotową masę wylać na ciasto i wyrównać wierzch (uwaga - szybko tężeje). Torcik włożyć do lodówki aż masa stężeje. Wówczas zdjąć obręcz, ciasto przełożyć na paterę a wierzch przed podaniem polać sosem karmelowym. Sos karmelowy: Cukier wsypać
My simple kitchenJutro i pojutrze święto wszystkich Babci i Dziadków. Może przygotujecie dla nich pyszne ciasto 3 BIT. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Nie wymaga pieczenia. Zapewniam, że już kawałek tego pysznego ciasta sprawi radość na twarzy Waszych bliskich. SKŁADNIKI: Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła. 2 łyżki cukru pudru
Tradycyjna kuchnia KasiMamy sezon gruszkowy więc musi być ciasto, oczywiście pyszne i szybkie w przygotowaniu z dodatkiem rodzynek, polewy czekoladowej i wiórek smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 kopiasta łyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu
Sama słodycz i szczypta chilitego ciasta możecie wykorzystać wszystkie sezonowe owoce i zawsze będzie pyszne. Jest to szybkie i proste do zrobienia ciasto. Ja korzystam z niego bardzo często i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi się nie udało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki
Ala piecze i gotujeNiekiedy nie mamy czasu by przygotowywać się solidnie na przyjście niespodziewanego gościa. Czasu mało, co robić? Na szczęście jest szybka zalewana szarlotka. Pyszne ciasto, które nie wymaga zagniatania. Wystarczy tylko ułożyć warstwy i zalać płynnymi składnikami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieprzecieramy na tarce o drobnych oczkach.Zimne masło kroimy w kosteczkę,cytrynę szorujemy,przelewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce.Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników.Ciasta przerzucamy na stolnicę i szybko zagniatamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.Ciasto wałkujemy i wykrawamy mazurki w kształcie jajek.Z resztek ciasta robimy plecionkę i obklejamy dookoła mazurka.Spody
Anielskie wypiekiZapraszam Was do przygotowania bezglutenowej przekąski na słodko - smażonych plasterków jabłek w cieście na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania. Jabłka w cieście są miękkie i bardzo smaczne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać twarde jabłka, ponieważ podczas smażenia idealnie zmiękną. Poniższe smażone jabłka są tak samo smaczne, jak te przygotowane na mące pszennej
Ugotowaćmrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty) -1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę do tarty natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylepić przygotowanym ciastem. wysypać groch lub ułożyć specjalne obciążniki do pieczenia tart. Piec przez ok. 20 minut
Zielona KuchniaBanany w cieście są bardzo smaczne, najlepiej smakują polane sosem toffi. Idealna przekąska na szybki deser lub podwieczorek. Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 200 ml mleka 50 gram cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 6 bananów Olej do smażenia Sos toffi Fanex Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, wlewamy mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Banany
Bajeczna Kuchniadekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka arachidowa prażona, karmel lub maczek o smaku mango - rozmącone białko do posmarowania ciasteczek 1. Składniki sprawnie szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy ciasteczka, smarujemy jedną stronę białkiem i dekorujemy ulubioną posypką
Apetyczna babeczkaCynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm . Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami Składniki: 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka
Smakołyki Bereniki