łyżeczka miodu 2 łyżki mleka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę do pierników, sól, masło, miód oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy
Słodkie zapomnieniejest naprawdę szybka w przygotowaniu. Oczywiście różnią się one od tradycyjnych pączków, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie. A przy okazji polecam Wam także zajrzeć na podobne (szybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe , mini pączki waniliowe , faworki (na jogurcie) Składniki: 2 1/2 dojrzałego banana (średniej wielkości) 1 i 1/2 – 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław(...)wszystko robię w misie blendera z nożami). Masa ma być gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy resztę mąki. W garnku rozgrzewamy olej. Sprawdzamy stan – odrobina ciasta wrzucona na tłuszcz powinna szybko wypłynąć na wierzch. Przygotowujemy dwie łyżeczki, maczamy je w oleju. Na jedną nabieramy ciasto, wkładamy w olej pomagając sobie drugą łyżeczką przy ściąganiu ciasta. Ciasta nie trzeba
Słodkie okruszkijedzenia na surowo, gotowania i pieczenia. Polecane są do sałatek, gdyż nie brązowieją tak szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę . Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate(...)wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Rozwijamy i ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Delikatne, wilgotne ciasto i słodko – kwaśna masa z jabłek i galaretki wiśniowej stanowią świetne połączenie struktur i smaków. Gorąco polecam, nie tylko na niedzielę. Smacznego. Wraz ze mną
mojewypiekiinietylkoOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz P The post Oliwki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeplacuszki. Podważaj placuszki i sprawdzaj czy są zrumienione, po czym odwracaj na drugą stronę do zezłocenia. Smaż na nie za mocnym ogniu, jeśli placuszki będą się zbyt szybko rumienić, w środku ciasto może być jeszcze surowe. Usmażone zdejmuj z patelni i kładź na papierowych ręcznikach dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. posypane cukrem pudrem lub z ulubionym
Delicious PlaceOliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym . Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Oliwki w cieście francuskim – Składniki: ok. 100g ciasta francuskiego ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych) wykałaczki żółtko
Kulinarne PrzebojeKolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :) SKŁADNIKI: 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 200 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: Żółtka ucieramy
Serce zamknięte w formie pysznościMając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarównież połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna(...)Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec około
UgotujmyTo.plDziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Prosty, szybki w przygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania
Słodkie okruszkiCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilijest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć(...)sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce aż całkowicie ostygnie
Kuchnia Pokoleńżadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment –ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia, żeby podrosło z godzinę, w czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik. Otóż ciasto jest bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli masz jakieś doświadczenie z ciastem, to po wyłożeniu ciasta na podsypany mąką papier, przełóż ciasto kilka razy, zawijając boki do środka. Posyp(...)kuchennym blacie arkusz papieru do pieczenia, oprósz środek mąką. Przełóż podrośnięte ciasto z misy na oproszone mąką miejsce. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki cukierniczej – ma elastyczną, zrobioną z silikonu końcówkę, dzięki której można wyciągnąć z misy całe ciasto. Krok 3 Posyp delikatnie ciasto w wierzchu mąką. Ciasto będzie bardzo wilgotne i klejące. Spróbuj przy pomocy szpatułki uformować
Niedzielny kucharzgodzinę. Krok 4 Nastaw piekarnik na 230 stopni. Po pół godzinie wstaw do piekarnika garnek z pokrywką. Po kolejnych 30 minutach wyjmij garnek z piekarnika, odkryj i szybko wrzuć do środka ciasto razem z papierem do pieczenia. Przykryj i wstaw do piekarnika. Zachowaj szczególną ostrożność podczas tych zabiegów, bo garnek jest piekielnie gorący
Niedzielny kucharz