Dziś przepis na przekąski z ciasta francuskiego zainspirowane pomysłem mojego kolegi. Niewielkie a pyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani szybkie. Ja wykorzystałam opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty o boku
Mama GotujeKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego
Niezły Młynekdelikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej) + dodatkowo: - ok.600g
Smaczne Zdrowejasny, jak mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już(...)Bardzo lubię clafoutis! Czekoladowe. Z gruszką. I z malinami, bo mimo pierwszych oznak jesieni, one nadal pięknie czerwienią się na krzakach. Clafoutis z gruszką i malinami. Szybkie, pyszne, bardzo proste. Idealne na niespodziewane wizyty. Wiem na pewno, że wrócę do tego przepisu. Nie wiem tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła
KUCHARNIAWczoraj upiekłam pyszne ciastka z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym. Są bardzo kruche i miękkie w środku a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dzień wcześniej należy przygotować ciasto i wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wycinać krążki, zawijać
Marta Gotujekakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina
KuchniaWeDwoje.plkońcu postanowiłam je wykorzystać, a ze i truskawki już nasze polskie pojawiły się w sklepach i na targach więc powstały te pyszne "ciasteczka". A jakie szybkie! Składniki; 1 arkusz ciasta francuskiego 2 pudełeczka serka owocowego (ja użyłam almette )ale spokojnie może być ok 30 dag twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi cukru i kilkoma łyzkami musu z truskawek. kilkanaście truskawek
Radość kipiąca uśmiechem.stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i posiekać wszystko razem nożem. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub zamrozić ( ja tak zrobiłam ). Przygotować formę o wymiarach dolnych
Opowieści z piekarnikarewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. składniki na formę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu kostka masła (200g) 1 szklanka kaszy manny
Smakowite Daniakruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach
Nastoletnie WypiekanieProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste
Poezja smakuPrzepis na to cudo pochodzi od Kalejdoskop Renaty, gdzie zawsze znajdę coś pysznego, coś włoskiego, coś oryginalnego. Ciasto wygląda pięknie, smakuje obłędnie i szybko się je robi. Polecam póki czereśnie są a poza sezonem polecam czereśnie mrożone, będzie pysznie. Ślimakowe ciasto czereśniowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 3jajka 300g masła extra 1 i 1/3 szklanki cukru 300ml mleczka kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 15ml
Szalona Kuchnia EwelinyProste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem
Kolejny blog o gotowaniu