szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:498/2080)

Tarta ze szpinakiem 201

łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem

Amatorka kuchenna
Drożdżówka z dżemem i kruszonką 184

Opis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki

Ciastka i ciasta
Magiczne ciasto na niepogodę 199

tego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką i kawałkiem dobrego ciasta, ale takiego, które nie wymaga zbyt dużo naszego zaangażowania. Takiego, które jest proste i szybkie, a efekt końcowy wygląda i smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni. Niemożliwe? Możliwe :) Przygotowanie ciacha trwa jakieś 10 min., pieczenie(...)ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę Wam zaprezentować... Magiczne ciasto warstwowe proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka

Ratunku obiad
MURZYNEK Z ORZECHAMI I KARMELEM 104

Przepis na murzynek z orzechami i karmelem. Ciasto jest mocno czekoladowe , mięciutkie, wilgotne, udekorowane orzechami laskowymi i polane złocistym karmelem .  Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu.  Jak zrobić takie ciasto czekoladowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. MURZYNEK Z ORZECHAMI I  KARMELEM  SKŁADNIKI(...)około 50 min. do tzw. suchego patyczka.  Upieczone ciasto zostawiamy w tortownicy  do wystudzenia. 2.) Karmel . Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Ruszamy rondelkiem (okrężne ruchy) w celu rozpuszczenia się cukru. Nie mieszamy łyżką bo cukier zbyt szybko zacznie się krystalizować. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gdy większa część wody

RITA food channel
Szarlotka sypana 119

szarlotki już dawno i zawsze coś mnie powstrzymywało :-( a jak ją już zrobiłam, to okazało się, że jest wręcz dziecinnie prosta, a do tego znika tak samo szybko, jak szybko się ją robi :-) Prawdę mówiąc to gdyby nie moja córka, która wczoraj stwierdziła, że zjadłaby szarlotkę, to pewnie nadal bym się nie zdecydowała na wypiek, ale czego się nie robi(...)jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy drugą część suchych składników, drugą część jabłek i ostatnią część suchych

Czary - gary w kuchni
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z CIASTA TOPIONEGO – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 90

starym zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku z czym nikt nie pozostaje przy(...)przesiewamy) oraz rozbełtane jajko, cukier z wanilią i rozpuszczone, ostudzone masło. Zagniatamy ciasto – chwilkę wyrabiamy, tak by było gładkie i błyszczące. Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą. Zostawiamy w wodzie do momentu, aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie. Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką

Ostra na Słodko
Drożdżówka bardzo puszysta z jabłkami i rodzynkami 98

blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie. Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść, tworząc kruszonkę. Obsypać kruszonką ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem. Drożdżówka pycha, dziękuję siostrzyczko. Wykonanie w thermomix mleko, cukier, jajka, żółtka

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z jabłkami 106

Bardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami 168

mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Mazurek wiśniowy najprostszy 198

Bardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut...  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych

Smakołyki Asi
Szarlotka ekspresowa 651

wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz smalec, żółtka i przesiekać nożem wszystko razem, łącząc ze sobą składniki. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60 % i 40 %. Obie części ciasta lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. UWAGA: Ciasto

Opowieści z piekarnika
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 222

białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka

Smakołyki Bereniki