Pyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła). Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę. Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak musiałam szybko robić zdjęcia, ponieważ byli już chętni na skosztowanie eklerków
Zrób to smaczniemigdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste do zrobienia, ma jeden minus... Znika bardzo szybko! Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto: 3 duże białka 95 g mielonych migdałów 25 g wiórków kokosowych 60 g cukru Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy nie smarować
maniapieczeniawpadają niespodziewani goście i szybko chcecie zrobić pyszne ciasto to jest idealne. Kokosowe nie za słodkie, delikatne w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie musicie oczywiście czekać na gości ;) zróbcie je zawsze jak macie ochotę na szybkie kokosowe ciacho ;) Składniki: Wiórki kokosowe 200 g Mąka 250 g Masło 100 g Mleko 150 g Cukier(...)cukrem a następnie dodajemy jajka, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć rzadkie, tak ma być. Przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok 40 min w temp
W kuchennej krainiemacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości
Sama słodycz i szczypta chiliUgniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy
Słodkie Przyjemnościbędą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem
Z butelką mleczka w tlePracowita sobota, więc w niedzielę trzeba coś przygotować na szybko. Tak więc znalazłam w lodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził(...)się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki. - opakowanie gotowego ciasta francuskiego, - 250 g serka mascarpone - kilka łyżek nutelli do smaku - maliny do dekoracji Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami
Malinowe PocałunkiDziś będzie prosto, szybko i smacznie. Skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, aczkolwiek jeśli ktoś z Was jest ambitny, zrobić może je własnoręcznie :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 5 parówek - 5 dużych albo 10 małych plasterków sera - sos barbecue - 1 jajko Przygotowanie naszego dania jest nad wyraz proste - najpierw rozwijamy ciasto i, najlepiej przykładając do niego jedną parówkę
Kulinarne zapędy Kokosaspacer z psem. W międzyczasie jakaś dobra dusza myje i dryluje śliwki. A Ty po powrocie formujesz ciasto i wkładasz do formy. Lecisz do pobliskiego sklepu na szybkie zakupy. Wracasz i wstawiasz ciasto do piekarnika. Robisz prasowanie, a w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach. Nie zostaje nic innego, jak zaparzenie kawy i ukrojenie jeszcze ciepłego ciasta. Przepis podejrzałam u Małgosi
Sto kolorów kuchnimąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy panna cotte. Żelatynę umieszczamy w szklance i dodajemy kilka łyżek mleka. Do rondelka wlewamy
Kolizje SmakówKolejne szybkie, bo "ukręcone" w 5 minut ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, czubata szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu
Z miłości do słodkościpaczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko, a proporcje składników są bardzo łatwe do zapamiętania. Zazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota
Szybko Szybkowarpaczki. Nie serwuję jej też w dużej foremce. Preferuję nie za duże prostokątne foremki, tak, aby w każdej foremce zawierała się porcja dla jednej osoby. Ciasto na lazanię przygotowuje się niezwykle szybko, a proporcje składników są bardzo łatwe do zapamiętania. Zazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota
Szybko Szybkowarostrożnie ciasto trzymając za papier i dzielimy brownie na porcje. UWAGA To brownie nie jest tak wilgotne i mięsiste jak klasyczne brownie , szykowane z dużą ilością masła. Ciasto z dodatkiem ciecierzycy bardzo szybko robi się suche i zaczyna się kruszyć – żeby temu zapobiec, od razu po ostudzeniu wkładamy pokrojone na porcje brownie do szczelnego pojemnika. Jeśli chcecie przedłużyć jego trwałość(...)kromkę świeżego, żytniego chleba – zatrzyma wilgoć w pojemniku na dłużej. Brownie nadaje się do takiego przechowywana przez 2, maksymalnie 3 dni. Jeszcze więcej przyjemności? Dodajcie do masy na ciasto 1/3 tabliczki posiekanej czekolady mlecznej albo podajcie gotowe, jeszcze lekko ciepłe brownie z kulką waniliowych lodów, świeżymi owocami i bitą śmietaną – to już będzie czysta rozpusta! To brownie nie jest
Karo in the KitchenProsta i szybka szarlotka, która uda się każdemu. Dodatkowo dołożyłam śliwki i wyszło przepysznie :) SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 20 dag masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek 1-2 łyżki
Pani na deser