smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Wylewam ciasto, wyrównuję łyżką, układam równomiernie kawałki owoców. Przygotowuję kruszonkę : w misce mieszam ręką wszystkie składniki, wyrabiam szybko dłonią do uzyskania kawałków ciasta. Tak powstałą kruszonką posypuję równomiernie ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobigu. Ciasto piekę ok. 50-60 minut. Wystudzone wyjmuję
Zasmakuj Kuchnietapie :P A teraz wyobraźcie sobie dokładnie to samo w zdrowej wersji bez cukru i mąki. Może być jeszcze lepiej? A może! :D Bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste i szybkie. I poradzi sobie z tym największy kuchenny amator. Sernik upieczony jest na spodzie z kakaowego ciasta z czerwonej fasoli. Ciasto fasolowe wychodzi bardzo wilgotne. Nie obawiajcie się
HealthyCreationskulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne. Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia. Po tym czasie naciąć według uznania ciasto, opruszyć mąką i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika
ChilliJemydekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie
potrawyregionalnepoeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia
Symfonia smakowaCiasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować
W kuchennym oknie Ewypuree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajdoskonalsza potrawa. W końcu tego typu danie (mniej lub bardziej podobne do pizzy jaką teraz znamy) możemy spotkać w każdej kulturze. Pizza ma wszystko to co lubię, czyli aromatyczne ciasto (nieważne czy drożdżowe czy na zakwasie, ważne by było w środku cienkie i miało napuszone ranty), wyrazisty w smaku sos i parę dodatków, które można zmieniać zależnie od nastroju(...)coś co zmienia jakość pizzy. Dobry, szamotowy kamień świetnie trzyma ciepło i oddaje je równomiernie ciastu. Do tego dobrze nagrzany piekarnik (ja piekę w 320 stopniach), który pozwala ciastu podnieść się dosłownie w minutę, dzięki czemu uzyskujemy doskonałą strukturę ciasta, a składniki bardzo szybko oddadzą nadmiar wody. Jeśli już mowa o składnikach to jak dla mnie idealnie gdy na pizzy
rabarbarowoInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka(...)Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy
Anioły w kuchniProsta, szybka i bardzo mięciutka babka. Rozpływająca się w ustach, lekko wilgotna. Z dodatkiem majonezu, który nie ma wpływu na smak, ale ma wpływ na wilgotność ciasta. Użyłam majonezu domowego, a wierzch babki posypałam cukrem pudrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście! 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których w ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie(...)rumu Bakalie przygotowujemy dzień wcześniej. Zalewamy je rumem, przykrywamy i pozostawiamy na całą noc Migdały 30 g posiekanych migdałów 50 ml mleka Na 30 minut przed dodaniem do ciasta migdały zalewamy mlekiem. Namoczone migdały odsączamy, a mleko wykorzystamy do ciasta. Starter 125 g maki pszennej typ 550 lub 650 70 ml mleka 20 g rozkruszonych świeżych drożdży
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe(...)skórka otarta z 1/2 cytryny 150g malin 100g jeżyn 1 czubata łyżka cukru Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę, cukier, masło, sól, wodę i skórkę z cytryny wymieszaj i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły
Kuchnia w Słońcu Skąpanalubię ciasta bez pieczenia ,ponieważ szybko sie je robi . Oto jedno z moich ulubionych. Składniki 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 puszki mandarynek biszkopty okrągłe Sposób przygotowania przepisu: 1. Mandarynki odsączyć na sicie . Do soku uzyskanego z mandarynek dolać wodę aby było 600 ugotować galaretkę i ostudzić aż lekko zacznie gęstnieć(...)łyżką cukru dodać partiami połowę galaretki Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami . Na biszkopty wyłożyć połowę śmietany i troszkę mandarynek, resztę śmietany. A na górę ciasta dać pozostałe mandarynki i drugą połowę galaretki . Ciasto schłodzić w lodówce
W królestwie smaków BeatyDelikatny i wilgotny sernik pomiędzy warstwami kakaowego ciasta kruchego. Sernik jest z dodatkiem mieszanki keksowej, czyli owocami kandyzowanymi, które wnoszą ciekawy smak i trochę kolorów do wypieku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 250 g masła lub margaryny 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku(...)kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej) Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach
https:KKuchniaMniam