schab - 5519 przepisów (strona:68/368)

Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 177

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy  wędzony boczek , świeże śliwki(...)sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana  do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z ryżem z parowaru 213

zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :) Składniki :  (na 4 szaszłyki) 1 plaster schabu 4 pomidorki cherry zebra 1 mała papryka czerwona 8 plastrów wędzonego boczku  4 pieczarki 1 cebula czerwona  1 cukinia mała 1 mały ziemniak  1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego(...)Przyprawy : 1 łyżka oliwy z oliwek z oregano pieprz czarny  papryka wędzona słodka  curry Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki. Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości

Parowar Faceta
Plastry schabu w słodko kwaśnym sosie 17

Kruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie 😊 Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych(...)gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat 😊     Składniki: -4 plastry schabu -szklanka tłustego mleka -słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna ) -100 ml octu winnego -łyżka miodu -4 ząbki czosnku  -gałązka tymianku -pieprz -sól -ostra papryka  -mąka do panierowania -olej do smażenia Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem

Kulinarne przemyslenia
Smocze grzybobranie i grzybojedzenie 11

Maślaki? Podgrzybki? Borowiki? Prawdziwki? Kurki? Pieczarki? Każdy smaczny grzyb zbierzemy i przyrządzimy z niego coś pysznego! Łapcie pomysły Mięso z grzybami Schab w sosie z prawdziwków Schab wieprzowy w sosie grzybowym Schab zapiekany z pieczarkami Udziec z indyka w kurkach Pierś z indyka w sosie pieczarkowym Gulasz drobiowy z pieczarkami Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym Filet z kurczaka faszerowany(...)serem i pieczarkami Kurczak w zupie cebulowej Schab w sosie z prawdzików Gotowy schab wieprzowy w sosie grzybowym Gotowy kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym Zagęszczanie sosu Makarony i inne dania mączne z grzybami Makaron z sosem grzybowo-serowym Makaron z kurczakiem i podgrzybkami Makaron z grzybami Makaron z kurkami Kluski ziemniaczane nadziewane grzybami z serem Bułki na parze

Bardzo Gruby Smok
Marynata do schabu 20

Marynata do schabu – dzisiaj inspiracja Ostatnio zrobiłam przepyszny schab pieczony – wyjątkowo nam smakował i kawałek prawie kilogramowy znikł w dwa dni na kanapkach (fakt jesteśmy rodziną wielodzietną!). Postanowiłam zapisać tu jednak sobie ku pamięci i wam ku inspiracji marynatę, do której dobór składników tak bardzo nam smakował. PRZEPIS MARYNATA DO SCHABU Składniki: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka papryki ostrej Jak zrobić marynatę do schabu: Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce a następnie nacieramy nią mięso. Natarte mięso wkładamy do zamykanego pojemnika i lodówki na noc. Artykuł Marynata do schabu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Schabowy ile smażyć ? 18

smażenia. W tym artykule dowiesz się, jak osiągnąć chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrze kotleta schabowego, poznając najlepsze czasy smażenia. Przygotowanie doskonałego kotleta schabowego zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Schab jest często wybierany ze względu na swoją delikatność i niską zawartość tłuszczu. Warto wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Następnie mięso warto odpowiednio przygotować poprzez rozbicie tłuczkiem do schabowych(...)kotlet jest soczysty. Warto również przekroić kotleta, aby sprawdzić, czy mięso w środku jest białe i dobrze przypieczone. Kotlet schabowy - Przepis krok po kroku Składniki: 4 plastry schabu (ok. 150 g każdy) Sól i pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka tartej bułki Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Przygotowanie mięsa: Delikatnie rozbij każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa, aż osiągniesz

Podstawy Gotowania
Schab duszony na słodko-ostro 22

Schab jest bardzo lubianym przeze mnie mięsem. Nie zawsze muszą to być klasyczne schabowe! Często go duszę. Dziś pokaże Wam pyszne połączenie Co nam trzeba? 1,5 kg schabu 2 papryki słodkie spiczaste, czerwone, posiekane drobno Mały kawałek pora, pokrojona w półkrązki 2 marchewki, obrane pokrojone w półplasterki Kilka suszonych grzybków Kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół 5 ząbków czosnku(...)łyżeczki: pieprz mlotkowany z kolendrą, papryka slidka, papryka ostra, sól. 1 łyżka miodu Woda, olej. 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany do zabielenia sosu Robimy! Szykujemy szeroką , głębszą patelnie. Schab tniemy na plastry ok 1cm szerokości. Nie tłuczemy. Obsmażamy na oleju z każdej strony do ścięcia białka. Zalewamy wodą by przykryć Schab, dorzucamy Warzywa, słodkie dodatki, przyprawy, mieszamy całość,przykrywamy

Latosiowydom
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 13

duet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku(...)sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. ? Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle, aż zrobi się miękka i szklista. Wcześniej posolić. ? Cebulę wyłożyć na schab posmarownay majonezem

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 14

Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie(...)cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: ? schab bez kości ok. 1 kg ? 200 g migdałów bez skórki ? 2 ząbki czosnku ? 1 łyżka masła ? zioła prowansalskie ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Schab umyć, osuszyć

To co kocham
Schab z owocami w galarecie 16

tylko pięknie wygląda taka mięsno-owocowa przekąska, ale również jest bardzo smaczna. Ja uwielbiam takie połączenia smakowe, jednak kulinarni tradycjonaliści mogą mieć problem. Tak podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce ? 1 puszka brzoskwiń ? po 300 g jasnych i ciemnych winogron(...)torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: ? Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. ? Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie półmiska. ? Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki. ? Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. ? Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. ? Zalać całość tężejącą galaretką

To co kocham
Schab pieczony w rękawie 21

Kawałek schabu wieprzowego natarty przyprawami, a następnie pieczony w rękawie z ziołami SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE SKŁADNIKI 1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości gałązki świeżego rozmarynu świeży tymianek masło kilka ząbków czosnku musztarda estragonowa pieprz przepis na schab pieczony w rękawie Artykuł Schab pieczony w rękawie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Schab wędzony duszony Kasseler Rippchen 23

Schab wieprzowy wędzony duszony w kapuście kiszonej podany z puree ziemniaczanym. SCHAB WĘDZONY DUSZONY SKŁADNIKI 500 gramowy kawałek surowego wędzonego schaby wędzonego; kość schabowa wędzona; 500 gramów kapusty kiszonej; 1 duża cebula; 100 ml białego wytrawnego wina; 5-7 kulek jałowca; 2-3 liście laurowe; 1 średni ziemniak; gęsi smalec (opcja); sól, pieprz; przepis na schab wędzony... Artykuł Schab wędzony

Kuchnia Tomka
Schab wędzony 50

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1 kg schabu - 2,5 łyżeczki peklosoli - 1 łyżeczka brązowego cukru - 1 łyżeczki suszonej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego - 3 kulki ziela angielskiego W moździerzu miażdżymy ziele(...)równe kawałki i obwiązujemy sznurkiem wędzarniczym lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy do ocieknięcia na całą noc w chłodnym, przewiewnym miejscu. Następnego dnia schab zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie (90°) po czym zawieszamy w wędzarni do osuszenia na 2 godz. w temp. 40°C Schab wędzimy ciepłym dymem w przedziale

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania