schab - 5488 przepisów (strona:61/366)

Schab zapiekany z ajvarem 117

oknem deszcz siąpi, wieje wiatr. Mnie dopadło przeziębienie i nie mam ochoty wychodzić z domu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się.  W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę(...)pomidorów z mozzarellą  . Składniki 500 g schabu bez kości  4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz

O kuchni z uczuciem
Dzik w kuchni i purée z selera! 103

prawa natury. Plusem polowań jest przede wszystkim świeże mięso, a taki fakt w kuchni bardzo się liczy. Dziczyzna jest w dzisiejszym świecie rarytasem i ciekawą odmianą. Polędwiczki i schab z dzika w białym winie. Jestem zwolenniczką prostoty. Najważniejsze dla mnie jest to by nie stłumić smaku mięsa olbrzymią ilością przypraw. Jeśli mam doskonałe mięso z młodego dzika, to staram się(...)Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany  Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej

Kuchnia Pani Wiosny
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 175

znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle innych sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe(...)osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany * pól kubka wywaru wołowego - u mnie z kostki * łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce

sierotka maRysia w kuchni
Suszony schabik 121

Schab ten bardzo mnie intrygował odkąd pojawiły się na niego pierwsze przepisy na blogach. Znałam smak szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, serrano i przyznaję, że był to dobry smak więc kusił mnie i kusił ten przepis aż po namowach Gosi z Jedz i smakuj zrobiłam go i to 2 razy bo tak mi posmakował   Schab suszony w rajstopie Składniki: pół kilograma(...)schabu - takiego ładnego bez tłustych kawałków i z odkrojoną pręgą 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 4 duże ząbki czosnku (można mniej lub więcej - ilość dowolna) słodka papryka, majeranek suszony rajstopy Do dzieła! Schab myjemy dokładnie, suszymy i odkrajmy wszystkie brzydkie części mięsa - ma nam zostać ładny równy kawałek. Nacieramy go cukrem i odstawiamy na dobę do lodówki zapakowany najlepiej

sierotka maRysia w kuchni
Psu się przyśnił schab... 149

czajnik gada, o czym zegar gwarzy. No, może noc zapada, może czas pomarzyć. (...) Kotek z pieskiem – chrapu chrap Prawe oczko – klapu klap Mleczny strumyk kotu szumi, psu się przyśnił schab. Schachaaaaaab Schaaaaaaab Kiedy byłam mała nie było Disney Channel, nie było nagrań we wszystkich językach świata na you tube, nie było bajek na zawołanie. Była wieczorynka, na którą czekało się(...)Rodowicz. Na jej jednej stronie przebudzanki, na drugiej zasypianki- i dwa zdjęcia w które potrafiłam się wgapiać godzinami, szukając różnic. Jakoś zawsze wolałam te nocne. Wśród kołysanek ta o schabie, zacytowana powyżej. Zaczęła mi grać w głowie, kiedy wyjęłam z lodówki schaboszczaki i zaczęłam je oporządzać. No i już nie było wyjścia- trzeba było sobie przypomnieć te wszystkie Wojtusie

les mirabelles
Schab ze śliwką i purée z selera 114

mojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę po długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu

Kuba Gotuje
polędwica wędzona we własnej wędzarni 146

polędwica wędzona Chyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów. Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs, które do wędzenia nadają się wprost idealnie. Jedną tylko ma wadę, znika ze stołu o wiele szybciej, niż się na nim pojawia.  Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka(...)oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu.  Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.  Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy mięso

Miód i pieprz
Schab pieczony na patelni. 143

Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na  obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól(...)pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami   dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.     - Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu  do czasu   przekręcić mięso

Eli Gotowanie
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 117

Soczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę :) Składniki: (na 8 kotletów) – 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa(...)kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy

Pociąg Do Kuchni
Schab z morelą i śliwką 155

Schab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką(...)pewno jest godna polecenia. :-) około 1 kg schabu w kawałku 100g suszonych śliwek 50g suszonych moreli ulubione przyprawy 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian śliwkę i morelę. Schab umieszczamy

Szefowa kuchni
Pieczony schab z sosem grzybowym 165

Akurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby...  Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie:    Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę. Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą

ChilliJemy
Schab pieczony z suszonymi śliwkami 102

Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać(...)szklanki wody i obłożyć śliwkami. Naczynie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć schab mąką. Upieczony schab podzielić na porcje i obłożyć śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno chrzanem

Tradycyjna Kuchnia
Schab w sosie chrzanowym 206

Pyszny schab w sosie chrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie:    Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą(...)stron. Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Następnie odlewamy nadmiar oleju z patelni. Mieszamy śmietankę z chrzanem, solą i czarnym pieprzem. Zalewamy śmietanką schab i podgrzewamy do zgęstnienia. Na suchej patelni podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej. Układamy je na kotletach schabu i posypujemy szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu

Aga w kuchni
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 284

Schab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem(...)mięsa schabowego .  Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu  sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać

Ugotować
Schab pieczony z jajkiem 214

Idealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka(...)ulubiona przyprawa, u mnie przyprawa myśliwska od Przyprawy Świata Gdynia 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i zamrażamy (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu

Szefowa kuchni