Schab suszony – składniki: 1 kg schabu 35 g soli 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru 6 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę 3 liście laurowe 5 ziaren owoców jałowca Schab myjemy, osuszamy i obkrawamy tłuszcz i błonki. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkruszamy w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę(...)tłuczkiem . W miseczce mieszamy rozkruszone owoce i dodajemy sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. . Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach
w mojej kuchniBardzo ,ale to bardzo , chciałam się dowiedzieć, jak smakuje schab z szynkowara, schab zrobiony w domu ! Własna szyneczka! Niedawno dostałam SZYNKOWAR ! Zestaw singla , w sam raz na pierwsze przygody z wyrobami garmażeryjnymi we własnej kuchni. Szynkowar dostałam od TRADISMAK Postanowiłam poczekać chwilkę, gdyż moja znajoma obiecała mi, że gdy tylko nadarzy się okazja, to „łupnie świniaka(...)dostarczy mi pachnący i śweżutki kawałek schabiku. Zależało mi na na schabie z „pierwszej ręki”, gdyż podobno szynka jak i wyroby ze schabu są aromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj chciała bym podzielić się z Wami przepisem na suszony schab, który posiadam dzięki Małgosi znanej wśród bloggerów jako Delimamma. Smak mięsa wyśmienity, chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwość bo sam proces tworzenia tego cuda trwa blisko dwa tygodnie. Ale uwierzcie warto. Mój schabik nie należał gabarytowo do najbardziej dorodnych, więc aby mu smutno nie było postanowiłam zorganizować(...)towarzystwo. Z wielką obawą dokoptowałam mu lokatorkę - wieprzową polędwiczkę. Poniższy przepis dotyczy schabu, ale w dokładnie taki sam sposób przygotowałam polędwicę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 35 g soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżka cukru 6 kulek ziela angielskiego 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę) 3 liście laurowe
Kuchnia w opałachdziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g ) - cukier - sól - papryka słodka - papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: - schab myjemy i osuszamy jeżeli(...)lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią - po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h - po tym czasie wyciągamy
Basia w kuchniWszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut ? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem ? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu(...)Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna: Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem Lubicie dania kuchni azjatyckiej? Ja uwielbiam i często je przygotowuje. Są dość proste i szybkie do zrobienia, a w smaku nie mają sobie równych. Dziś polecam makaron z wieprzowiną i warzywami podsmażany w aromatycznym sosie. Palce lizać! Składniki: ok 300g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka(...)pół łyżeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon… 1 łyżka kurkumy 1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego 1 łyżka sezamu *** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Następnie mięso kroimy w paski *** *** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Następnie mięso obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej
Blog z ApetytemSchab gotowany 20 minut Schab gotowany 20 minut, to pyszny i sprawdzony pomysł na domową wędlinę. Tym razem nie dodałam do niej peklosoli, dlatego nie ma tradycyjnego różowego koloru, tylko jest nieco bledsza. W podobny sposób robię także szynkę wieprzową, tutaj znajdziesz na nią przepis → szynka gotowana w majonezie . Schab gotowany ma troszkę inną zalewę, niż szynka. Jest bardziej aromatyczną(...)intensywna. Gotowałam go w mniejszej ilości wody i do marynaty dodałam także musztardę. Tak przygotowany schab jest soczysty i delikatny. Będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. Domowe wędliny na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: Kiełbasa szynkowa z piekarnika Polędwiczka wieprzowa suszona Schab pieczony ze śliwkami Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona
Kulinarne przygody GatityKochani, czas na kolejną propozycję obiadową. Tym razem schab pieczony z pieczarkami i mozzarellą. Bardzo sycące i aromatyczne danie. W sam raz na niedzielny obiad Na końcu wpisu znajdziecie także linki do innych przepisów z uwzględnieniem pieczarek, które również warto wypróbować. Serdecznie zapraszam! Składniki (4 porcje): schab wieprzowy, 600g (ja użyłam już rozbitych przez rzeźnika plastrów schabu w ilości(...)porcja (bez dodatków) to: około 355 kcal Białko: 45,1g Węglowodany: 9,3g Tłuszcz: 15,2g Błonnik pokarmowy: 2,2g Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 23,1) Spróbuj także: schab w sosie pieczarkowo-porowym , zapiekana soczewica z porem i pieczarkami, makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym , jajka sadzone z pieczarkach i porze , pieczarki po portugalsku , pęczak z pieczarkami i fetą
Natka PietruszkiDuszony schab z pieczarkami i porem to banalnie prosty i szybki pomysł na obiad. Artykuł Duszony schab z pieczarkami i porem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaZapiekane pod beszamelem plastry schabu to kolejna prosta propozycja obiadowa. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie doprawiałam schabu przyprawą curry, ale, że bardzo ją lubię, postanowiłam spróbować i jak dla mnie wyszło super! Jeśli chodzi o schab to nie smakuje mi taki z marketów czy dyskontów. Jeśli już go jemy, to zawsze kupowany jest w zaprzyjaźnionym sklepie. Jeśli beszamel wyjdzie(...)zbyt gęsty, należy (przed dodaniem sera) dolać do niego jeszcze odrobinę mleka i rozmieszać całość (nie trzeba ponownie zagotowywać sosu). na 3-4 porcje: 3-4 grube plastry schabu przyprawa curry sól, pieprz masło klarowane Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka (z „górką”) mąki pszennej 3/4 – 1 szkl. mleka 70 g tartego sera np gouda lub cheddar
Smaki Na Talerzukrojonej szynki i dobrego żółtego sera. Przed smażeniem zostaje złożony na pół, panierowany i smażony na tłuszczu. Mój kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu (sznycel cielęcy) jest w wersji ze schabem. Obecnie zostaje przyrządzany ze schabu bądź filetów z kurczaka lub indyka. Kotlet szwajcarski to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. To świetny sposób przyrządzenia mięsa schabowego, które wychodzi niezwykle(...)kopytka, kluski śląskie), kaszami, ryżem, wszelkimi surówkami. Super dodatkiem będzie surówka z pora lub buraczki zasmażane . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety szwajcarskie. Kotlet szwajcarski SKŁADNIKI: 8 plastrów schabu 8 plastrów szynki 8 plastrów żółtego sera sól, pieprz olej do smażenia Do obtoczenia kotletów: 2 jajka i bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam papierowym ręczniku. Mięso układam na desce
Zasmakuj Kuchni