schab - 5600 przepisów (strona:58/374)

Schab duszony w sosie pomidorowym 152

Schab duszony w sosie pomidorowym – czyli pyszne duszone mięsko w aromatycznym sosie z pomidorów i ziół. Mój poprzedni przepis na schab duszony cieszy się dużą popularnością, więc myślę, że i ten przepis na schab w sosie przypadnie Wam również The post Schab duszony w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 174

Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu Pyszne placki warzywno ziemniaczane z kawałkami soczystego schabu , to bardzo uniwersalny przepis. Jego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu , a prostota nie sprawia problemów technicznych Doskonale smakują solo lub zaserwowane z sosem pieczarkowym jak w naszym wypadku , czy jakimkolwiek innym . Polecam , szybkie, tanie , a przede wszystkim smaczne Składniki na około 4 osoby : 4 grube(...)plastry schabu 4 ziemniaki 1 mała cebula kawałek dyni , objętościowo tyle samo co ziemniaków 1 gruby plaster selera korzeniowego 1/2 puszki groszku z marchewką 1/2 czerwonej papryki 1 małe ,świeże czerwone chilli ( można pominąć jak nie lubicie ) 2 jajka 4 – 5 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka octy jabłkowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka , czubata , czosnku granulowanego

Ogrodnik w podróży
Szybki Przepis Na Roladę Schabową Z Musztardą 506

roku z braku czasu postanowiłam przygotować schab w szybszy i prostszy sposób niż peklowany schab <--klik Schab wychodzi kruchy i delikatny, chociaż nie ma tak pięknego koloru jak ten peklowany, ale jego czas przygotowania to zaledwie jeden dzień, więc jak brak Wam czasu, czy nie macie ochoty pamiętać aby przekręcać schab w soli codziennie to polecam ten przepis(...)Składniki na jedną roladę: około 1 kg schabu musztarda sarepska (ewentualnie stołowa) około 10-15 pokrojonych na mniejsze kawałki kulek ziela jałowca 5 ząbków czosnku 1/3 główki cebuli 3 liście laurowe sól, pieprz, papryka wędzona 2-3 łyżeczki majeranku oliwa do obsmażenia i natarcia mięsa sznurek do wędlin 1. Mięso myjemy i osuszamy. 2. Następnie rozcinamy na długi płat mięsa

Gotowanie...to proste !
Schab z mleczkiem kokosowym i szpinakiem 202

Jest to od początku do końca pomysł mojej synowej. No może troszeczkę mojej ingerencji tam było. Człowiek całe życie się uczy i inspiruje pomysłami młodego pokolenia. Schab lekko rozbić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Smażyć około 1,5 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć schab z patelni i na tej samej patelni obsmażyć cebulkę(...)złoty kolor. Dodać miód, chili i słodką paprykę, wlać mleczko kokosowe i do smaku dodać sos sojowy. Wymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem

Kuchnia Pokoleń
Rolada schabowa 219

schabowa Pyszna i kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Schab przekrawamy(...)rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz smarujemy musztardą *** *** Boczek kroimy w dużą kostkę i układamy w dwóch rzędach na schabie *** *** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie *** *** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu

Blog z Apetytem
Schab pieczony w pietruszkowej marynacie 230

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE(...)Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
SOCZYSTY SCHAB W SOSIE POROWYM 157

Pyszny schab w sosie porowym Składniki: około 1 kg schabu 1 średni por 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól pieprz ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Schab oczyścić, pokroić w ok. 3 cm paski. Przygotować 1,5 litra wody. Dodać 1 małą łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela(...)angielskiego. Mieszać do momentu aż sól się rozpuści. Tak przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę opłukać, pokroić w talarki. Pora opłukać i pokroić w talarki. Pora z cebulą przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przetykać porem i cebulą. Wszystko zalać śmietaną. Piec pod przykryciem 1 godzinę

Żarłoczek
Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 212

glazura w jednym o niecodziennym smaku i korzennym aromacie. Delikatnie pachnie cynamonem. Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną miksturę do marynowania mięsa(...)glazury, która pięknie karmilizujensie pod wpływem ciepła. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej tłuczkiem. Dobrze jest dodać do glazury trochę pieprzy kajeńskiego, który dodatkowo podkręci smak mięsa. Do schabu można podać zgrilowaną kapustę rzymską. Wystarczy skropić ją oliwą, posolić, popieprzyć

Niedzielny kucharz
Schab pieczony 239

Schab pieczony                                    Pyszny domowy schabik na świąteczny stół                                   Składniki : schab b/k - 1,5 kg majeranek - 1 łyżeczka papryka  słodka  mielona  - 2 łyżeczki(...)woda - 1,5 l sól - 1 łyżeczka jałowiec - 4 ziarenka cukier 1/2 łyżeczki sól peklowa - 60 g czosnek - 4 ziarenka liść laurowy - 2 sztuki ziele angielskie - 5 ziaren Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do garnka. Marynata: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego

Kuchnia Danusi
Pieczeń Pork Wellington 235

grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej(...)jajo 4 g drożdży instant pół szklanki ciepłej wody * Użyłam grzybów mrożonych, by wykorzystać zapasy z zamrażarki. Można tutaj sięgnąć także po świeże grzyby w ich sezonie.  Wykonanie: Schab nacieramy łyżeczką soli i pieprzem oraz czosnkiem. Chowamy do lodówki na całą noc.  Następnego dnia schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 264

Zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, ale schab, który przygotowałam na świąteczny obiad u Rodziców smakował mi na tyle, że postanowiłam wziąć go na bok i uwiecznić ;) Co prawda nadziewałam go śliwkami i jednocześnie toczyłam bitwę z myślami, czy aby na pewno dobrze robię, bo faceci w moim domu to tacy raczej typowi są i owoców w mięsie nijak(...)Mamy, a oni zadowolą się pozostałościami po Wigilii :P Serio, serio tak myślałam ;)  Okazało się jednak, już po upieczeniu, że nie było konieczności odgrzewać resztek, a ze schabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam do domu, by skosztować go jeszcze jeden raz ;) Składniki: 2kg schabu bez kości 1 polędwica wieprzowa 1 większe opakowanie suszonych

Kuchnia w czekoladzie
Schab pieczony w przyprawach 199

Pieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 6 łyżek(...)oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. 207

temperatury, wcześniej zahartowane wędzeniem, nie spiekają się tak jak nabiał,  którym zajadamy na co dzień, ale nadają prawdziwie szlachetny i wyjątkowy smak potrawom.  Taki jest ten schab - odświętny, wyrazisty w smaku dzięki serowi górskiemu i przełamany sosem z suszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest(...)sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami , która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu.  Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. Składniki na schab: 1-1,5 kg schabu w całości łyżka tymianku suszonego łyżka sosu sojowego sól pieprz ziołowy oliwa extra virgin do pieczenia 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab dojrzewający 242

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka(...)podkolanówki pończochowe 2 sztuki Sposób przygotowania: Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab ze śliwką... 249

Doskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)przyprawiamy solą, pieprzem i papryką... można użyć gotowej przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki

chleba naszego