schab - 5519 przepisów (strona:49/368)

Schab po bałkańsku 3128

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem i mąką i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę

O kuchni z uczuciem
Kanapkowy schab curry 189

Kanapkowy schab curry Kolejna bardzo fajna kombinacja wędlinki i pysznych przypraw . Tym razem troszkę w stylu Indyjskim , z przyprawą curry . Taki schab pozostaje soczysty , dzięki długim parzeniu w niskiej temperaturze , a do tego bardzo aromatyczny . Domowa wędlina nie ma sobie równych , na pewno nic ze sklepu , nie będzie smakować tak jak ona . Zdrowy i pyszny dodatek do kanapek Składniki(...)schabu 3 łyżki soli peklowej 3 l wody 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka czosnku granulowanego Folia do pieczenia Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie

Ogrodnik w podróży
Pieczony schab faszerowany szpinakiem 160

Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach(...)ząbki czosnku, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy

Aga w kuchni
SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU 158

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być(...)mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczny schab ze słoniną 121

Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu Zalewa -80 g peklo soli na litr wody -zgnieciony czosnek w łupinach 5-6 ząbków -6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego -10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy -4 liście(...)laurowe -łyżeczka ostrej papryki Wykonanie Kupiony schab myjemy, pozbawiamy go wszystkich błon i warkocza.Ma zostać czysty mięsień.Robimy zalewę dodając wszystkie przyprawy do zalewy.Topimy schab na 5 dni i nastrzykujemy tą solanką 60 ml.Po tym czasie schab myjemy i tniemy go tak aby wyszedł nam jeden płat.Oraz dopasowujemy do rozmiarów naszej praski. Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu. Przygotowanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab podwójnie grzybowy 189

Dawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych(...)cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Miodowo-korzenny schab pieczony 214

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo(...)mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 142

zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM(...)Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 1 cebula około 1300 ml bulionu 1 1/2 łyżeczki majeranku szczypta estragonu sól pieprz czarny pieprz ziołowy pieprz cayenne olej Sposób przyrządzania: Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 322

Kolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się gryzie", ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona(...)odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula

Kolorowy Przepisownik
Schab z czosnkiem i majerankiem 76

Smaczna propozycja ma obiad. Kawał schabu natartego majerankiem i plasterkami czosnku . Składniki: schab 1,1/2 kg czosnek 3 ząbki sól  do smaku pieprz biały mielony do smaku 2 łyżeczki czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki Dodatkowo: por zielona część 4 listki Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem,  majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy(...)kroimy w plasterki. Nacinamy schab w poprzek co kawałek i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Schab  wkładamy do rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy na godzinę w lodowce w tym rękawie. Po godzinie wkładamy  do naczynia żaroodpornego i do pieca wkładamy, pieczemy 1 .1/2 godziny w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami z wody pokrojony w plastry

Różowa kuchnia
polędwica obsuszana w tydzień gotowa 143

już po niecałym tygodniu ( całkowity czas wyrobu, prezentowanej na zdjęciu polędwicy, trwał sześć dni), możemy mieć wyrób o wspaniałym smaku i równie doskonałym wyglądzie. składniki  2 kg schabu 400 g cukru 400 g soli zaprawa 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 10 ziaren kolendry 4 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypta suszonych płatków czosnku szczypta majeranku szczypta rozmarynu sól sposób przygotowania Do sporej miski wsypujemy cukier. Schab myjemy, odcinamy z niego warkocz i wkładamy schab do miski, dokładnie z każdej strony wcieramy w niego cukier.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy, płucząc dokładnie mięso, pod bieżącą wodą. Z misy odrzucamy cukier

Miód i pieprz
Schab w galarecie 185

Składnki 1 kg schabu  2 l. mleka sól ,pieprz  słoiczek chrzanu utartego 4 łyżki  czubate majonezu żelatyna 1 l bulionu warzywnego lub rosołu Wykonanie Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu  Schab w mleku Krok 2 . Dwie łyżki  żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia Krok 3 .  Do miseczki przełożyć utarty chrzan(...)wody wrzucić oczyszczoną włoszczyznę i ugotować bulion warzywny (zamiennie można przygotować go z kostki) Krok 5 . W bulionie rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Odstawić do ostudzenia Krok 6 . Osuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach

Eli Gotowanie
Schab faszerowany 119

Coś na stół świąteczny.  Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można  tysiące kombinacji robić .  Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji. Składniki 2 kg schabu ½ kg mięsa mielonego 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka pieprzu mielonego garść śliwek suszonych sznurek bawełniany Wykonanie -  Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać(...)mięsa mielonego   dobrze  wymieszać    Odstawić do lodówki na dobę. -  Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia . -   Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu  był kwadratowy płat    Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło   razu przygotowany roztwór solny

Eli Gotowanie
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 170

podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM Składniki na schab: - 6 plastrów schabu - 150 gram pieczarek - oliwa z oliwek - sól  - pieprz Przygotowanie(...)schabu: Mięsko myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Plastry schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy.  Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę

Życie zamknięte w smaku
Pieczony schab – odmiana do kanapek 91

Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe. Składniki: 1 ½ kg schabu 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Kilka ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki(...)pieprzu Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy. Do kubka dodajemy kolejno olej i przyprawy: vegetę, sól, paprykę, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Schab nacieramy przygotowaną mieszanką z każdej strony. Przyprawiony schab pozostawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia obracamy aby schab się

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania