schab - 5543 przepisów (strona:49/370)

Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. Domowa wędlina. 340

Schab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy  a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki(...)schabu bez kości - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona Dodatkowo - do zawinięcia :  pończocha lub kolanówka, gaza, płótno itp. Wykonanie Schab myję, oczyszczam z błonek,skórek i zbędnego tłuszczu, boczną polędwiczkę zostawiam, bo lubimy, ale można wyciąć. Osuszam papierowymi ręczniczkami i nacieram na całej powierzchni cukrem. Tak przygotowany przekładam do szklanego pojemnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab ze śliwką 695

Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką – Składniki: 1,6kg schabu 5 łyżeczek majeranku 5 łyżeczek papryki słodkiej mielonej 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól do smaku 5 łyżek oleju rzepakowego śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150g) Schab […] The post(...)Schab ze śliwką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SCHAB SUSZONY 1984

Schab suszony to pyszna wędlina którą przygotować może każdy w domu. Suszyć można również karczek lub boczek. Przygotowanie takiego wyrobu trwa około 2 tygodnie. Schab jest na prawdę pyszny, cieniutko pokrojony znika szybko(...)SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości od rzeźnika 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka peklosoli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu  1 łyżka czosnku w proszku siatka do mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczony schab z sosem jabłkowym 121

smakiem! Ta smaczna przekąska ma grono wielbicieli wśród mojej rodziny i przyjaciół. Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek(...)sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. • Schab włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zamknąć z obu stron. • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec

To co kocham
SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 139

Dzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam.                                                                  SKŁADNIKI(...)schabu  sól, pieprz do smaku 3 listki szałwii gałązka tymianku 1 liść laurowy  1 ziele angielskie 5 kulek pieprzu  1 czerstwa, mała bułka 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Faszerowany schab pieczony w boczku 264

Schab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu. Pieczony jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić

https:KKuchniaMniam
Pieczony schab w sosie kurkowym 241

kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego  (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili(...)średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanej pietruszki 2 płaskie łyżeczki mąki (do zagęszczenia) Schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawi. Gotowy schab przełożyć do rękawa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie za pomocą widelca - lekko przedziurawić rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego

Ugotować
Schab po bałkańsku 3141

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem i mąką i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę

O kuchni z uczuciem
Kanapkowy schab curry 207

Kanapkowy schab curry Kolejna bardzo fajna kombinacja wędlinki i pysznych przypraw . Tym razem troszkę w stylu Indyjskim , z przyprawą curry . Taki schab pozostaje soczysty , dzięki długim parzeniu w niskiej temperaturze , a do tego bardzo aromatyczny . Domowa wędlina nie ma sobie równych , na pewno nic ze sklepu , nie będzie smakować tak jak ona . Zdrowy i pyszny dodatek do kanapek Składniki(...)schabu 3 łyżki soli peklowej 3 l wody 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka czosnku granulowanego Folia do pieczenia Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie

Ogrodnik w podróży
Pieczony schab faszerowany szpinakiem 172

Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach(...)ząbki czosnku, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy

Aga w kuchni
SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU 171

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być(...)mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczny schab ze słoniną 137

Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu Zalewa -80 g peklo soli na litr wody -zgnieciony czosnek w łupinach 5-6 ząbków -6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego -10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy -4 liście(...)laurowe -łyżeczka ostrej papryki Wykonanie Kupiony schab myjemy, pozbawiamy go wszystkich błon i warkocza.Ma zostać czysty mięsień.Robimy zalewę dodając wszystkie przyprawy do zalewy.Topimy schab na 5 dni i nastrzykujemy tą solanką 60 ml.Po tym czasie schab myjemy i tniemy go tak aby wyszedł nam jeden płat.Oraz dopasowujemy do rozmiarów naszej praski. Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu. Przygotowanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab podwójnie grzybowy 200

Dawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych(...)cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Miodowo-korzenny schab pieczony 223

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo(...)mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 182

zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM(...)Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 1 cebula około 1300 ml bulionu 1 1/2 łyżeczki majeranku szczypta estragonu sól pieprz czarny pieprz ziołowy pieprz cayenne olej Sposób przyrządzania: Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania