schab - 5488 przepisów (strona:40/366)

Schab w sosie jak strogonow 87

koniec trochę płatków chili, żeby podkręcić smak. Zdjęcia nie są rewelacyjne , ale smak się liczy. Niestety nie wystarczyło mi czasu na zdjęcia. Mój wnuk mi na to nie pozwolił Schab pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, kurkumą. Dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, rozgrzać. Wrzucić schab na patelnię i smażyć(...)straci kolor surowizny, nie musi być zarumieniony. Wlać tyle wody żeby schab był prawie przykryty. Dodać obrane i pokrojone marchewki i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż schab będzie miękki. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Jak już schab jest miękki dodać serek topiony i śmietanę. Dalej gotować 5 minut i dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji 81

Pyszny, chrupiący i kruchy. Składniki: 300 g schabu bez kości 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem(...)kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży

Przepisy Babci
Schab z jajkiem. 164

smakuje i ładnie wygląda. Robię go, od lat. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również na zimno, na kanapki. Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole. Podczas pieczenia, schab puści sok, nie wylewajcie go. To świetna baza, do sosu. Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana(...)twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw

Agusiowe smakołyki
Schab w marynacie jogurtowej zapiekany z cebulą i pieczarkami 141

Jeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie.   Składniki: schab (ilość według własnej potrzeby) pieczarki cebula jogurt naturalny czosnek majeranek sól pieprz Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm (ja miałam 1,2kg schabu(...)ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonego imbiru, jak ktoś nie lubi to może pominąć). Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10-12 godzin. Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki (do takiej ilości schabu zużyłam 4 średnie cebule

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
” Żółwi schab” niebanalny obiad 134

Żółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się na niedzielny lub uroczysty obiad . Z powodzeniem może także zostać podana w zwykły dzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą(...)lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej

Ogrodnik w podróży
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 108

Aromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso. Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak. Kupując schab, wybierajcie(...)raczej mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche. Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  2 duże cebule  3 ząbki czosnku  2 - 3 łyżki chrzanu

Kuchcik gotuje
Pieczony schab ze śliwkami 157

Pieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze

Kuchnia Danusi
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 141

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić

Moja Książka Kucharska
Schab w mleku - idealny na kanapki 72

czegoś na kanapki - nie wiedziałam co wybrać. W głowie rodziło się pytanie: Czy oby to wszystko co widzę jest smaczne i zdrowe? Nie mogłam znaleźć odpowiedzi.. Postanowiłam kupić schab i zrobić z niego bardzo smaczną przekąskę idealną na kanapki. Schab w mleku Składniki: - schab - 1 l mleka - przyprawy  Przygotowanie: Schab nacieramy przyprawami (ja natarłam go ziołami prowansalskimi, pieprzem(...)solą, pieprzem ziołowym, bazylią, oregano, papryką i olejem ziołowym - wszystko w dużej ilości). Przykrywamy sreberkiem i zostawiamy w lodówce na noc - aby nabrał aromatu. Na drugi dzień schab podsmażamy ze wszystkich stron. W tym samym momencie wstawiamy do gotowania 1 litr mleka. Gdy schab będzie podsmażony, wkładamy do ugotowanego mleka schab i dalej gotujemy przez godzinę. Schab musi być cały

My World by Dagmara Rek
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 115

Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić

To co kocham
Schab pieczony na chleb, pycha 145

Polecam Wam ten schabik. Super na chleb, podać można również na zimno z różnymi sosami. Schab umyć i osuszyć, odciąć tłuszcz i wyrzucić. W moździerzu zmiażdżyć wszystkie przyprawy i wymieszać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Co najmniej na 12 godzin. Taki schabik na przepysznym chlebku to niebo, mniam. Przepis(...)chlebek patrz chleb razowy pieczony w piekarniku Majonez wymieszać z keczupem, posmarować schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do żaroodpornego, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 1.30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić w naczyniu, aż lekko przestygnie. Wyjąć z naczynia, zdjąć majonez i wypłukać. Zawinąć schab w folię spożywczą i wstawić do lodówki

Kuchnia Pokoleń
Soczysty schab z sosem chrzanowym 357

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie ! Składniki : 1 kg schabu – najlepiej grubego sól , pieprz do smaku 1 l mleka do moczenia kilka liści szałwi troszkę oleju do nacierania mięsa Sos : 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki

Ogrodnik w podróży
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5612

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :) Polecam :) Składniki - 1 - 1,5 kg schabu bez kości Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 2 litry zimnej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab pieczony w mleku 116

porobić :-) Przede porozmawiać... jak to mówi moje dziecko "jak za dawnych czasów", tzn. tych kiedy była jeszcze jedynaczką ;-) dziś robimy babeczki, które wkrótce pojawią się na blogu, ale przy schabie też się dobrze bawiłyśmy :-) W sumie to robiła ten schab kilka razy, z różnych przepisów i w końcu z każdego złapałam coś, coś innego dodałam od siebie i wyszła taka(...)wersja jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu  4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość

Czary - gary w kuchni
Schab z czubricą w sosie śmietanowym 152

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj prosta ale także smaczna wariacja schabu w śmietanowym sosie. Odpowiedni kawałek na rodzinny obiad.  Schab z czubricą w sosie śmietanowym SKŁADNIKI : 4 plastry schabu bez kości czubrica do smaku 1 łyżka masła 1 cebula(...)wody 100-125 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, osuszamy, oprószamy czubricą. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy schab i go podpiekamy z dwóch stron.  Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab zalewamy wodą, dodajemy cebulę i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy całość odparuje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki