galarecie ~kurczak (0,5 piersi bez skóry), – włoszczyzna pokrojona w kostke (3 lyżki), – żelatyna, – salata, cykoria Woda mineralna ⇒ Posiłek nocny 2WW~190 kcal Kanapka ze schabem pieczonym -chleb pełnoziarnisty (1-2 kromki) + olej roślinny (kilka kropli), -schab pieczony (3 plastry). -ogórek kiszony, sałata rzodkiew biała Dzień 4 ⇒ Śniadanie 4 WW (~450 kcal) Kanapki z pastą rybną -chleb(...)serem białym -sałata (3 liście), ogórek surowy, seler naciowy, oliwki, rukola -ser biały (80 g), oliwa z oliwek, Herbata bez cukru ⇒ Posiłek nocny 2WW~190 kcal Kanapka ze schabem pieczonym -chleb pelnoziarnisty (1 kromka) + olej roślinny (kilka kropli). -schab pieczony (3 plastry). -sałata, ogórek kiszony Dzień 5 ⇒ Śniadanie 4 WW (~450 kcal) Kanapki z wędliną -chleb żytni (3 kromki) + olej
Dorota SmakujeJadam go w sumie dwa razy do roku, na święta. Z dużą ilością chrzanu. Parę dni temu musiałam zrobić sporą ilość bułek na wynos i pomyślałam, że schab będzie dobrą opcją. Przy okazji skubnęłam parę plasterków, na spróbowanie. Pierwszy raz robiłam go z pieprzem syczuańskim. Nie był jakoś super wyczuwalny, więc jak się nie boicie, dodajcie większą ilość. Ja następnym(...)razem ją podwoję. I jeszcze jedno, kupiłam schab z niewielką ilością tłuszczu, której postanowiłam nie wycinać. Na pewno to nie zaszkodziło. No i jeżeli chodzi o pieprz syczuański, nie musicie go używać. Możecie ograniczyć się do ziół, papryki i czosnku. Składniki: 1 kg schabu 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w wersji cygańskiej to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego kotleta. Smaczna propozycja na obiadek dla całej rodzinki. Zapiekane kotlety w towarzystwie warzyw są przepyszne, aromatyczne, wręcz same rozpływają się w ustach. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 2 większe cebule 3 średnie ogórki kiszone sól(...)cukru 1 i 1/2 łyżki octu winnego pół łyżki sosu sojowego pół szklanki wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab kroimy na plastry około 1 cm grubości i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie schab przykrywamy folią i przekładamy do lodówki
Olcia gotuje!Schab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: ? kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? 1 jajko ? 1 bułka(...)oleju ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata ? 2 litry wody ? 3 ząbki czosnku ? 3 listki laurowe ? 5 ziarenek ziela angielskiego ? 1 łyżeczka soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: ? Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. ? Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. ? Schab wystudzić pozostawiając w wywarze
To co kochamSchab duszony w sosie pieczarkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad. Taki schab duszony z pieczarkami posmakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Kremowy i delikatny sos na bazie pieczarek i pora nadaje mu dodatkowego charakteru. Przepis na schab duszony w sosie pieczarkowy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Danie jest przepyszne i doskonale smakuje nawet(...)odgrzane na drugi dzień. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad , koniecznie wypróbujcie ten przepis! SCHAB DUSZONY W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS Składniki 0,5 kg schabu bez kości 300 g pieczarek 1/2 pora 300 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie liść laurowy 200 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej tymianek słodka papryka sól pieprz Przygotowanie 1. Schab
Alle Dobre!http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 plastry schabu wieprzowego,\r","1 cebula,\r","1\/2 fili\u017canki wody,\r","1\/2 fili\u017canki \u015bmietanki 30%,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka,\r","olej"],"name":"Gulasz wieprzowy(...)recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Schab pokroi\u0107 w kostk\u0119. Przyprawi\u0107 i odstawi\u0107 na chwil\u0119.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 w pi\u00f3rka, zeszkli\u0107 na oleju na patelni.\r","Doda\u0107 schab, podsma\u017cy\u0107.\r","Wla\u0107 wod\u0119 i dusi\u0107 schab przez 10-15 minut. Odparowa\u0107
Bardzo Gruby SmokSkładniki: schab bez kości 1 kg, przyprawa do wieprzowiny pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, cebula 1 sztuka, czosnek 1 główka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, woda 3 szklanki Świeży schab, duża porcja opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę pikantną(...)wieprzowiny, przyprawę w płynie, olej rzepakowy, pieprz mielony, do miski włożyć schab i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na całą noc. Do garnka szybkowara włożyć smalec i stopić, na gorący smalec włożyć schab z marynatą, z każdej strony mocno zrumienić. Do schabu dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary
W Mojej Kuchni LubięSchab upieczony w mleku jest delikatny i kruchy, a parmezanowa skórka dodatkowo podkręca jego smak. Idealny na kanapki, ale można go podawać też w wersji na ciepło. SCHAB Z PARMEZANOWĄ SKÓRKĄ Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1 litra mleka 100 g tartego parmezanu Przygotowanie: Schab nacieramy solą(...)pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem tak, aby sięgało przynajmniej do połowy wysokości schabu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Od czasu do czasu schab podlewamy gorącym mlekiem po wierzchu. Około 8 minut przed końcem pieczenia schab posypujemy tartym parmezanem. inspiracja:schab
Bon appetit mon amieDosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie(...)need to prepare a dish. Of course you have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli
Martyna CooksJeśli masz ochotę na „coś innego” ze schabu, to ten przepis jest dla Ciebie. Oryginalne danie na każdą okazje. Ten schab jest naprawdę rewelacyjny. Pyszny, soczysty i pełen smaków. Na pewno szybko Ci się nie znudzi. U mnie często gości na stole podczas niedzielnych rodzinnych spotkań lub od Święta. Mam nadzieje, ze i Tobie przepis ten przypadnie(...)gustu. SKŁADNIKI: 2 KG SCHABU W CAŁOŚCI 200 G BOCZKU W PLASTRACH 150 G ŻÓŁTEGO SERA 3 KISZONE OGÓRKI 4 DUŻE POMIDORY SOL I PIEPRZ DO SMAKU 1 ŁYŻECZKA MAJERANKU 1 ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI 1 ŁYŻECZKA KOPRU WŁOSKIEGO 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU KAJEŃSKIEGO ŚWIEŻY LUB SUSZONY ROZMARYN I TYMIANEK 4 ZĄBKI CZOSNKU *PRZYPRAWY I ICH ILOŚĆ PODANA JEST ORIENTACYJNIE. DOPRAWIAMY
Pani M - kuchnia smakowitaSchab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab . Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny . Schab pieczony w rękawie wychodzi naprawdę soczysty, miękki, nie jest wyschnięty, ani twardy . A prosta mieszanka przypraw dodaje nadaje mięsu wspaniałego smaku(...)aromatu. Musicie koniecznie spróbować. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia Stella Pack S.A. Podany przepis jest na mniejszy kawałek mięsa. Jeśli użyjecie mięsa od 1 kg lub cięższego, to pamiętajcie, by stosować się prostej zasady: Mięso pieczemy zgodnie z zasadę 1 kg mięsa – 55 minut +5-7 minut zostawione w wyłączonym piekarniku. Składniki: 0,6 kg schabu bez kości
Słodkie okruszkichoć kurki znajdują szczególne miejsce w mym serduszku. No ale koniec tych wywodów miłosnych, przejdźmy do kuchni. Połączyłam te moje "uwielbiane" i wyszło ekstra danie, co prawda musiałam dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:) Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem(...)cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente (nie znoszę rozciapanych klusek). 250 g świeżych kurek 250 g włoskiego makaronu farfalle 350 g schabu 200g śmietanki 30 % 1 duża cebula 2 łyżki prawdziwego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól
Krylowa KuchniaSchab pieczony z jabłkami Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam! Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości 3 jabłka 1/3 szklanki białego(...)łyżeczka tymianku 3-4 goździki *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami *** *** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia co około 2-3 centymetry *** *** Jabłka myjemy, osuszamy
Blog z ApetytemBardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia Co potrzeba na sos: 400 g schabu, 800 g pieczarek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 2 duże cebule, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 mała papryczka chilli, 1 pełna łyżka masła, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 pełna łyżka mąki pszennej typ 450 Olej do smażenia, Sól, Co potrzeba(...)soli Wykonanie sosu: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osączamy, kroimy do miski na kawałki. Do następnej miski kroimy dość drobno cebulę, a do kolejnej kroimy paprykę w mniejsze paski. Schab kroimy na plastry o grubości 5-7 mm a następnie każdy plaster kroimy w słupki o szerokości 1 cm. Na dużą i wysoką patelnię dajemy 4 łyżki oleju do smażenia
Bułka z ChlebemDzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku(...)wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby był równej grubości. Schab solimy
PatiGotujekoniec trochę płatków chili, żeby podkręcić smak. Zdjęcia nie są rewelacyjne , ale smak się liczy. Niestety nie wystarczyło mi czasu na zdjęcia. Mój wnuk mi na to nie pozwolił Schab pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, kurkumą. Dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, rozgrzać. Wrzucić schab na patelnię i smażyć(...)straci kolor surowizny, nie musi być zarumieniony. Wlać tyle wody żeby schab był prawie przykryty. Dodać obrane i pokrojone marchewki i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż schab będzie miękki. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Jak już schab jest miękki dodać serek topiony i śmietanę. Dalej gotować 5 minut i dokładnie wymieszać
Kuchnia PokoleńPyszny, chrupiący i kruchy. Składniki: 300 g schabu bez kości 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem(...)kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży
Przepisy Babcismakuje i ładnie wygląda. Robię go, od lat. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również na zimno, na kanapki. Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole. Podczas pieczenia, schab puści sok, nie wylewajcie go. To świetna baza, do sosu. Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana(...)twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw
Agusiowe smakołykiJeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie. Składniki: schab (ilość według własnej potrzeby) pieczarki cebula jogurt naturalny czosnek majeranek sól pieprz Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm (ja miałam 1,2kg schabu(...)ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonego imbiru, jak ktoś nie lubi to może pominąć). Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10-12 godzin. Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki (do takiej ilości schabu zużyłam 4 średnie cebule
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŻółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się na niedzielny lub uroczysty obiad . Z powodzeniem może także zostać podana w zwykły dzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą(...)lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej
Ogrodnik w podróżyAromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso. Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak. Kupując schab, wybierajcie(...)raczej mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche. Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki chrzanu
Kuchcik gotujePieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze
Kuchnia DanusiDOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić
Moja Książka Kucharskaczegoś na kanapki - nie wiedziałam co wybrać. W głowie rodziło się pytanie: Czy oby to wszystko co widzę jest smaczne i zdrowe? Nie mogłam znaleźć odpowiedzi.. Postanowiłam kupić schab i zrobić z niego bardzo smaczną przekąskę idealną na kanapki. Schab w mleku Składniki: - schab - 1 l mleka - przyprawy Przygotowanie: Schab nacieramy przyprawami (ja natarłam go ziołami prowansalskimi, pieprzem(...)solą, pieprzem ziołowym, bazylią, oregano, papryką i olejem ziołowym - wszystko w dużej ilości). Przykrywamy sreberkiem i zostawiamy w lodówce na noc - aby nabrał aromatu. Na drugi dzień schab podsmażamy ze wszystkich stron. W tym samym momencie wstawiamy do gotowania 1 litr mleka. Gdy schab będzie podsmażony, wkładamy do ugotowanego mleka schab i dalej gotujemy przez godzinę. Schab musi być cały
My World by Dagmara RekSchab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić
To co kochamPolecam Wam ten schabik. Super na chleb, podać można również na zimno z różnymi sosami. Schab umyć i osuszyć, odciąć tłuszcz i wyrzucić. W moździerzu zmiażdżyć wszystkie przyprawy i wymieszać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Co najmniej na 12 godzin. Taki schabik na przepysznym chlebku to niebo, mniam. Przepis(...)chlebek patrz chleb razowy pieczony w piekarniku Majonez wymieszać z keczupem, posmarować schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do żaroodpornego, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 1.30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić w naczyniu, aż lekko przestygnie. Wyjąć z naczynia, zdjąć majonez i wypłukać. Zawinąć schab w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Kuchnia PokoleńSoczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie ! Składniki : 1 kg schabu – najlepiej grubego sól , pieprz do smaku 1 l mleka do moczenia kilka liści szałwi troszkę oleju do nacierania mięsa Sos : 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki
Ogrodnik w podróżyDzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :) Polecam :) Składniki - 1 - 1,5 kg schabu bez kości Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 2 litry zimnej
Kuchnia z widokiem na ogródporobić :-) Przede porozmawiać... jak to mówi moje dziecko "jak za dawnych czasów", tzn. tych kiedy była jeszcze jedynaczką ;-) dziś robimy babeczki, które wkrótce pojawią się na blogu, ale przy schabie też się dobrze bawiłyśmy :-) W sumie to robiła ten schab kilka razy, z różnych przepisów i w końcu z każdego złapałam coś, coś innego dodałam od siebie i wyszła taka(...)wersja jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość
Czary - gary w kuchniSchab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj prosta ale także smaczna wariacja schabu w śmietanowym sosie. Odpowiedni kawałek na rodzinny obiad. Schab z czubricą w sosie śmietanowym SKŁADNIKI : 4 plastry schabu bez kości czubrica do smaku 1 łyżka masła 1 cebula(...)wody 100-125 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, osuszamy, oprószamy czubricą. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy schab i go podpiekamy z dwóch stron. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab zalewamy wodą, dodajemy cebulę i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy całość odparuje
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec(...)smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli
Bon appetit mon amieŚwięta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez. W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie(...)Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty. Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki - 2 kg schabu - 400g śliwek suszonych - 1 łyżka soli - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki majeranku - 8 ząbków czosnku - 5 łyżek żelatyny - 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu - rękaw do pieczenia Do dekoracji - pomidorki koktajlowe - liść sałaty karbowanej , może być inna - kilka plasterków szynki Wykonanie - Czosnek
Eli Gotowanieprzy tym odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dzieci przepadają za taką szyneczką domowej roboty. Serdecznie zapraszam do produkcji własnych wędlin z ulubionymi dodatkami. U nas dzisiaj króluje przepyszny schab ze śliwką. 1 kg schabu kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab umyć i osuszyć. Długim, cienkim nożem(...)naciąć schab w środku i zrobić nim dziurę na wylot. Do nacięcia wkładać śliwki z jednej i drugiej strony. Przyprawy wymieszać ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami. Gotową mieszanką natrzeć dokładnie schab z każdej strony. Do szynkowara włożyć woreczek (choć nie jest to konieczne, będzie po prostu łatwiej schab wyjąć). Natarty przyprawami schab umieścić w woreczku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowieszona w kuchni czy innym przewiewnym miejscu. Ja bardzo często też ja mrożę tuż po parzeniu, gdy już całkowicie wystygnie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy domowe wędliny: Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab(...)majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Delikatne mięso idealnie komponuje się kremowym, mlecznym sosem. Schab może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. 1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól(...)pieprz) 1/2 litra mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego odrobioną oleju. (Uprzednio można go obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.) Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową
Di gotujeprzygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich(...)ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso odkroić od kości, pokroić na plastry i obłożyć powstałą galaretą. To jest cudne, mniam. Jeśli chcecie ten schab na obiad to po upieczeniu wyjąć schab z foli. Pokroić na kawałki i polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami itp. Smacznego
Kuchnia PokoleńNajpopularniejszy schab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy(...)plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki a następnie cebulę z porem i czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia
Maminek kulinarnyniedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych(...)Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego
Mango Papajaschab pieczony Dziś pragnę zaproponować przepis , który z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim miłośnikom domowych pieczeni. Aromatyczny schab, wpierw zrumieniony na maśle a później upieczony, zapewne spotka się z serdecznym przyjęciem, wśród domowników, jak i również zaproszonych gości. składniki 1,5 kg schabu 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi(...)przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia
Miód i pieprzpolędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy efekt(...)zamiast dymu użyjemy suszonych pomidorów, papryczki chilli i skoro ma być po węgiersku bałkańskiego pieprzu. To właśnie ten pieprz ( otrzymałem go od firmy SKWORCU PRZYPRAWY), nasunął mi pomysł przyrządzenia schabu w taki sposób. Pieprz bałkański, składa się między innymi z gorczycy, czosnku i lubczyku, aromat tych przypraw, połączony z ostrą papryką, oraz suszonymi w słońcu pomidorami sprawi, że próbując naszego
Miód i pieprzSerdecznie zapraszam do udziału w akcji " Co można zalać galaretą." Ten schab powstał przypadkowo . Był deską ratunkową. Dlaczego ? z prostej przyczyny. Robiąc otwór na śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów. Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli(...)łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać śliwki. Krok 3 . Wypełniony schab dokładnie natrzeć mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krok 4 . Włożyć schab do rękawa
Eli GotowaniePokazywałam już na blogu schab 5-minutowy. Ten jest bardzo podobny z jedną różnicą. Jest peklowany. Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola , a ja przygotowałam go na świąteczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak. Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania. Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz(...)będę go robić właśnie w ten sposób. A będę go robić często. Na pewno. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 1 łyżka soli morskiej 1 łyżka soli peklowej pieprz młotkowany 1/2 łyżki soli czosnkowej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Schab umyć
Sto kolorów kuchniZdradzę Wam dziś jak to jest czasem z przepisami u Czerwonej Porzeczki, bo owy schab powstał w bardzo ciekawy sposób ;P Zaczęło się od niewinnego pęczka pietruszki, który leżał zapomniany w lodówce i trzeba było znaleźć mu jakieś miejsce na ziemi, inaczej spotkałaby go straszliwa przyszłość w otchłaniach kosza na śmieci... Ale co można zrobić z natką pietruszki?! Już całkiem(...)spory czas temu, w okolicach świąt Bożego narodzenia, napatrzyłam się na schab kresowy na blogu Zjem to . Strasznie mi się spodobał, ale składniki niezbyt pasowały mi teraz do wiosennej aury. Ale w głowie zrodził się pomysł...;-) Stąd mój schab ma podobny wygląd ;) Dalej było już z górki, znaleziony kilka dni temu przepis na schab w musztardzie i piwie na stronie
Czerwona Porzeczkapuree oraz sałatka z buraków. Aromatyczne i sycące danie, idealne na rodzinny obiad. Szybki i prosty sposób na tradycyjny posiłek pełen smaku. Schabowe w sosie grzybowym Składniki: 4 plastry schabu (każdy ok. 1 cm grubości) 200 g świeżych grzybów (np. pieczarek, borowików lub mieszanki grzybów leśnych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego) 200 ml śmietany(...)łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie schabu : Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Smażenie schabu : Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Smaż plastry schabu z obu stron na złocisty kolor
Moja Książka KucharskaSchab po cygańsku Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam! Składniki: ok 700g schabu(...)ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikanego ketchupu Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier olej do smażenia 1 łyżka mąki (opcjonalnie) *** Schab kroimy w średniej wielkości paski *** *** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Schab zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum
Blog z ApetytemWiem jak bardzo lubicie schab w sosie cebulowym . Przepis popularny jest szczególnie mocno na serwisie Pinterest, gdzie co chwilę zbiera pozytywne komentarze. Postanowiłam, troszkę na nim bazując, przygotować schab w sosie z dodatkiem kiszonych ogórków. Wyszło bardzo ciekawie. Schab podałam z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami z cebulką. Polecam. 4 plastry schabu mąka krupczatka 2 cebule 4 ogórki kiszone (około(...)łyżki słodkiej śmietanki 30% szczypta kurkumy mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz, szczypta cukru oliwa do smażenia Cebule kroimy w piórka. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące krupczatce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej
Smaki Na TalerzuDomowe schab na chleb to nic pyszniejszego. Taki schab można również podać z sosem tatarskim lub chrzanowym. Polecam Schab oczyścić z błonek, posmarować musztardą. Obsypać solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz wędzoną. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia włożyć schab do garnka i zalać go mlekiem. Dodać listki laurowe, czosnek i ziele(...)angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie wyłączyć, przykryć i tak zostawić do następnego dnia. Następnego dnia ponownie zagotować schab w ten sam sposób. Zostawić tak go do następnego dnia. Następnie wyjąć go i osuszyć. Teraz już jest gotowy do spożycia. Schab jest pyszny, polecam
Kuchnia PokoleńPieczeń ze schabu z boczkiem i jabłkiem to propozycja na smaczny nie banalny obiad z piekarnika dla całej rodziny który robi się praktycznie sam. Około 1 kg schabu w kawałku 1-2 jabłka wybrałam szarą renetę 1 duża cebula 5-6 grubszych plastrów boczku wędzonego parzonego Przyprawy sól pieprz 1 łyżeczka (płaska) słodkiej papryki czerwonej duża szczypta suszonego czosnku(...)łyżki oleju Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wycinamy zbędne błony. Tak przygotowane mięso nacinamy ale nie do końca w odstępach około 2 centymetrowych. Przyprawy mieszamy z olejem następnie dokładnie nacieramy schab. Jabłka kroimy na połowę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki. Cebulę kroimy również na grubsze plastry. W każde nacięcie wkładamy plaster boczku wędzonego, plastry jabłka
Andzia PichciSchab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na pyszną domową wędlinę. Przepis który zrobisz samodzielnie w domu. Czas przygotowania: 7 dni Ilość porcji: 2-5 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 1.5kg schabu 200g soli 100g cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki(...)ostrej papryki pończocha/tetra/gaza sznurek wędzarniczy 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia i zasypujemy cukrem. Obtaczamy schab w cukrze. Przykrywamy miskę i wstawiamy na 24h do lodówki. 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i opłukujemy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia i tym razem zasypujemy solą obtaczając mięso. Przykrywamy i wkładamy na kolejne
karolgotujeSchab zapiekany z pieczarkami to świetne danie obiadowe, idealne na rodzinne przyjęcia czy na święta. Mięso jest bardzo soczyste, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cebulki oraz pieczarek nadaje mu jeszcze lepszego smaku. Schab zapiekany z pieczarkami to danie jednogarnkowe, które można przygotować dzień wcześniej a kolejnego tylko zapiec, tuż przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zaserwowane(...)sposób z pewnością posmakuje każdemu. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie tradycyjnych ziemniaków i surówki. Wam również polecam taki zestaw i zapraszam do zapoznania się z przepisem! SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI Składniki 1 kg schabu bez kości 3 cebule 500 g pieczarek sól pieprz papryka słodka mąka olej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki
Przepiski.plschabowego zaserwowanego na drugie danie. Ta tradycja weszła nam polakom w krew i nic w tym dziwnego, gdyż nasze polskie kotlety schabowe są przepysznym rodzajem obiadowego mięsa. Dobrze rozbity schab oprószony przyprawami, opanierowany w tradycyjny sposób i usmażony na złocisto. Pyszne kotlety idealnie smakują z tajnym przepisem na panierkę mojej babci, tymi tajnymi składnikami jest dodatek zieleniny w panierce. Spróbuj(...)Smażenie 15 min. Kalorie 350 kcal Tradycyjne polskie kotlety schabowe. Czym byłby prawdziwy niedzielny obiad bez kotleta schabowego. Kotlety w panierce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg schabu bez kości w jednym kawałku mąka pszenna 3 jajka 30 ml mleka posiekana zielona cebulka posiekana natka pietruszki bułka tarta Maggi, czosnek, pieprz olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób
ProstePesto.pldomach na Śląsku zazwyczaj przyrządza się ją na niedzielne i świąteczne obiady, to prosty, ale bardzo konkretny przepis. Schab po sztygarsku najpyszniejszy jest z kluskami – rzecz jasna śląskimi. Przepis na schab po sztygarsku Składniki: Ładny kawałek schabu bez kości – około 1,2-1,5 kilograma, prosta kiełbasa o długości takiej jak schab, łyżka musztardy, 3 cebule, 2 ząbki(...)czosnku, mąka pszenna do obtoczenia mięsa plus łyżka do zagęszczenia sosu, olej, kopiasta łyża papryki w proszku, sól, pieprz. Jak zrobić pieczeń po sztygarsku? Schab natnij przez środek wzdłuż, zatrzymując się na wysokości około 3 cm od deski, mięso rozłóż, rozbij nieco przy pomocy tłuczka. Mięso natrzyj solą i pieprzem, z jednej strony posmaruj musztardą, połóż kiełbasę, zwiń ciasno, następnie
Kulinarna PolskaDuszony schab, duszona karkówka, to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje, że schab zrobi się miękki i delikatny, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – karkówka duszona – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka(...)kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty SCHAB Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 6-8 plastrów karkówki – 1 duża cebula – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki ostrej – 10 suszonych pomidorów – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
nietylkopasta.plusmażeniu można wręcz kroić je samym widelcem (co w przypadku kotletów schabowych jest rzadkością). Nutka musztardy delikatnie wyczuwalna, nadaje im odmiennego od znanego nam dobrze smaku. Do marynowania plastrów schabu możesz użyć praktycznie każdej musztardy: stołowej, miodowej lub sarepskiej. Jeśli wolisz wersję pikantniejszą możesz sięgnąć po musztardę rosyjską i inne. Każda musztarda ma podobne właściwości i zmiękczy mięso wieprzowe. (adsbygoogle(...)Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 230 kcal Musztardowe kotlety schabowe. Kotlety wieprzowe marynowane w musztardzie, usmażone na złocisto z chrupiącą panierką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy
ProstePesto.plzrolować. Włożyć do naczynia razem z pokrojonymi ziemniakami. Następnie wstawić do piekarnika i czekać na pyszny efekt. Schabowe roladki zapiekane z ziemniakami to jeden z wielu wariantów wykorzystania schabu. Jeśli lubisz dania z piekarnika, które są zazwyczaj mniej kaloryczne od smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się(...)sprawdza. Jeśli zapieczesz je ze szpinakiem razem z ziemniakami, otrzymasz lekką roladkę z dużą porcją białka bez zbędnego tłuszczu. To nasza sugestia dla osób szukających dania fit. Roladki ze schabu to z pewnością świetna alternatywa dla przepisu na klasyczny kotlet schabowy. Roladki z pieczarkami, roladki z boczkiem, roladki z grzybami, pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Pamiętajmy tylko o jednym. Schab jest
Kuchnia Na WypasieJeśli macie ochotę na kawałek pysznego faszerowanego schabu to zapraszam i zachęcam do zrobienia. Pasuje zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek, sosów, chrzanu czy innych dodatków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany szpinakiem i pieczarkami Składniki 1,5 kg schabu bez kości 2 garście świeżego lub pół paczki mrożonego szpinaku 500 g pieczarek 1 łyżeczka śmietany sól(...)pieprz olej 1 łyżka masła Instrukcje Schab kroimy wzdłuż na cienki duży kawałek (patrz. zdjęcie w galerii). Rozbijamy dość dokładnie tłuczkiem do mięsa. Posypujemy solą i pieprzem, ulubionymi przyprawami. Może to być tymianek, rozmaryn czy papryka. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Przesmażamy je na łyżce masła, delikatnie rumienimy i odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak
To co lubię - gotuję i polecamCienkie kawałki schabu w aromatycznym sosie z warzywami to obiad, który idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką colesław, kaszą lub ryżem. Danie, które od początku do końca przygotujesz na jednej patelni, u mnie patelnia tytanowa . Cynamon podkreśla smak wieprzowiny, więc jego dodatek to tego dania jest dla mnie niezbędny. Schab w sosie z marchewką, pietruszką i aromatyczną cebulą smakuje(...)obłędnie. To danie obiadowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i pysznego mięsa. Schab w sosie z warzywami SKŁADNIKI: 720 g schabu bez kości – 10 plastrów 3 nieduże marchewki – 130 g 2 duże pietruszki – 270 g 2 nieduże cebule – 195 g 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu słodka i ostra papryka, oregano, sól
Zasmakuj KuchniGospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości. Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany(...)ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty. Schab w sosie chrzanowym: 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki
Poezja smakuRolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie. Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku 7-10 plastrów boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona 2 łyżki oleju *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą *** *** Schab nacieramy przyprawami *** *** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek
Blog z ApetytemSchab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie “jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża on mięso i sprawia, że jest kruche i soczyste. Warto użyć dlatego majonezu z naturalnym składem(...)majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób. Schab pieczony w plastrach: ok. 1 kg schabu bez kości ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 6 marchewek 2 nieduże cebule (u mnie czerwone) 4 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki
Poezja smakuBardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych(...)dodatków. Ps. Jeśli chcecie zajadać się schabem pieczonym w mleku na obiad oraz na kanapki to polecam upieczenie go w całości - klik . około 6-7 kawałków schabu papryka słodka w proszku czosnek granulowany majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 300 ml mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli (solidna) 1 szczypta pieprzu Ponadto: olej
Di gotujePrzedstawiam Wam kolejny eksperyment w kuchni, który zaliczam do bardzo udanych. Rolada ze schabu wyszła przepyszna! Nadzienie z liści botwinki z dodatkiem dużej ilości czosnku – to był strzał w dziesiątkę Ja na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, a Was zachęcam wypróbować ten prosty przepis na pyszną roladę Składniki: – 600g schabu – 70g liści botwinki razem(...)piekarniku. Następnie pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam roladę z kaszą bulgur wymieszaną z cebulą czerwoną i pieczarkami i sałatką. Smacznego Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Artykuł Rolada ze schabu nadziana
Smaki Armineprzygotować według przepisu mięso na obiad lub na kanapki. Decyzja należy do Was. Zapewniam Was, że nie pożałujecie, ponieważ mięso przyrządzone w tej marynacie smakuje obłędnie. Składniki: 600g-700g schabu bez kości 30 g masła 2 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki miody lipowego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ½ – 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej (słodkiej(...)łyżeczka kurkumy 1 – 2 łyżeczki bazylii suszonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab umyć. Podzielić na połowę. Jedną część zostawić w całości (do krojenia na kanapki), a drugą podzielić na trzy części (na danie obiadowe). Z przypraw oraz masła, musztardy i miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ugnieść widelcem. Mięso ułożyć
Przepisy Babciklimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale(...)słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce
W kuchni Katiedawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić! Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo! I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu(...)kości 1/2 cebuli 250 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Olej rzepakowy Sól Pieprz czarny Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem. Patelnię nagrzewamy z olejem rzepakowym (2-3 łyżki). Smażymy schab doprawiony solą przez 3 minuty z obydwu stron. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
CzarnawisienkaJedno z moich ulubionych mięs pieczonych to schab z pieczarkami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki do pracy, jak i mięso na świąteczny stół. Pieczarkowy farsz jest aromatyczny i wilgotny, a schab tak przygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka(...)koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Mięso przecinamy w środku przez całą długość, tworząc "rękaw". Najlepiej zrobić to długim nożem. Tak przecięty schab faszerujemy przygotowanymi pieczarkami. Nafaszerowany schab posypujemy z wierzchu dość obficie solą i pieprzem. Mięso wkładamy na całą noc do lodówki. Schab najlepiej upiec w żeliwnej brytfannie
Smak mojego domuSchab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza. Zgadzacie się ze mną? Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik ), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie. Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek! Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być(...)doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Koniecznie spróbujcie! 1,3 kg schabu Przyprawy: 1 łyżka majeranku (płaska) 1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli (lub według gustu) pieprz Dodatkowo: 5 ząbków czosnku Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać
Di gotujeUpiekłam pyszny soczysty schab na kanapki. Pierwszy raz piekłam w mleku i bardzo polecam ten sposób. Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste. Schab można doprawić dowolnymi przyprawami. Można też podać na ciepło jako danie obiadowe, sos można zrobić na mleku w którym był pieczony schab. składniki: 2 kg schabu, u mnie schab karkowy czubryca czerwona 2 cebule 2-3 listki(...)laurowe mleko w temperaturze pokojowej odrobina oleju Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodoprnego. Dodać pokrojonę cebulę oraz listki laurowe. Całość zalać mlekiem tak aby mleko
Monia miesza i gotujesłodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat. Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia. Następnie pieczono go w całości albo w plastrach, z dużą ilością dobrego, wiejskiego masła i jeszcze większą ilością cebuli. Czasami(...)taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę! I te dokładki zawsze były! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa. Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu smakuje fenomenalnie! Jest niesamowicie soczysty i delikatny! Jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkojasny, sos ciemny do schabu. Widzicie takie w sklepie? Ale po co? Skoro można taki sos zrobić samodzielnie i będzie jeszcze pyszniejszy Składniki: schab 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/4 selera 2 łyżki masła sól pipeprz olej 1 łyżeczka śmietany Schab kroje w plastry, solę, pieprz, obsmażam z obydwu stron i wkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju(...)którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła. Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny. Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany. Podaję mięso polane sosem
MojaQchnia.plMoja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki schabu. Smażyć aż schab lekko się przyrumieni. Zdjąć schab z patelni, dodać masło. Wrzucić cebulkę i smażyć chwilkę. Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie paseczki. Cukinię
Kuchnia PokoleńDomowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem(...)kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie
chleba naszegoklimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale(...)słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce
W kuchni KatieKiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty. SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki(...)ilości tłuszczu. Następnie przy pomocy ostrego noża, nakłuwam po 15 dziurek z każdej strony mięsa-ale tak,żeby nie przebić na wylot.Czosnek obieram, kroję w małe słupki i faszeruję schab. Następnie biorę się za masowanie :) Mięso przyprawiam: solą, pieprzem, majerankiem,suszonym rozmarynem i ew. suszonym czosnkiem. Na ręce polewam kilka kropli oliwy i smaruję mięso. Odstawiam
Kopystką po garachSchab w galarecie to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, jednocześnie doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin i tradycyjnych, bardzo kalorycznych "zimnych nóżek". Dodatkowo bardzo dietetyczna "domowa wędlina", bo schab jest gotowany, następnie pokrojony w plastry i zalany tężejącą galaretą. Zajadliśmy się tym daniem, myślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego bufetu(...)Świetnie smakuje z sosem chrzanowym lub tatarskim. Składniki: 500 g schabu 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz sok z cytryny 1 l bulionu 12 listków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać warzywa. zagotować w garnku wodę z przyprawami i warzywami schab umyć, wyciąć białe błony i włożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wędzony schab z rozmarynem Wędzonki, to od dłuższego już czasu, moje hobby . Nie jestem w tej sprawie specjalistką , ale coś mi tam wychodzi , często , gęsto metodą prób i błędów . Oczywiście mam świadomość ,że wiele rzeczy można było zrobić lepiej , ale zrobione samemu i tak smakuje najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)jeden z super udanych, eksperymentów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg zgrabny kawałek schabu kilka gałązek rozmarynu – koniecznie świeżego sznurek lub siatka do związania Zalewa : 3 l wody – zimnej kranówki 3 łyżki peklosoli Schab oczyszczamy z wszelkich błon i białych części , zostawiamy
Ogrodnik w podróżykurkowym to niezwykłe danie , które idealnie sprawdź się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos kurkowy wyśmienicie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, wytworne i niebanalne danie . Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej(...)Śmietanowy: 200 g kurek 200 ml śmietanki 30% mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę
Słodka Stronapierwszy obiad po powrocie z dwutygodniowego obozu harcerskiego. Ma być kotlet, to będzie, ale tym raczej trochę inaczej robiony. Każdy z nas chyba zna przepis na kotlet schabowy, rozbić schab, opanierować, smażyć i jeść. Tym razem zrobiliśmy trochę inaczej :) A czemu inaczej ? przypomniał nam się z J. przepis na schabowego wg Magdy Gessler, schabowego moczonego w mleku i jakie(...)nasze wnioski ? Przeczytaj przepis do końca :) Schabowy kotlet ( dla 7 osób) 2 kg schabu 2 cebule 1,5 litr mleka sól, pieprz mąka pszenna 5 jajek tarta bułka 2 kostki smalcu Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Bierzemy miskę i układamy
Kuchnia na wzgórzudomowych warunkach. Po prostu gotujemy mięso 5 minut w zalewie z przyprawami a potem studzimy. Proste? Proste. A jakie smaczne i wygodne Składniki: 800 g schabu wieprzowego 4 łyżki soli 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 kuleczki ziela angielskiego 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela jałowca 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego 1,5 łyżki majonezu 1,5 łyżki musztardy Wykonanie: Schab umyłam pod bieżącą wodą. Pozostałe składniki przełożyłam do miseczki i wymieszałam. Do garnka wlałam 2 litry zimnej wody. Włożyłam przyprawy i zamieszałam wodę, żeby składniki się dobrze połączyły. Włożyłam schab. Przykryłam przykrywką i wstawiłam do gotowania. Po 5 minutach od zagotowania zdjęłam garnek z gazu. Mięsa
Kuchnia u Krysilikatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę ze schabem co t worzy ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych bite k. Schab w Sosie Pomidor owym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomido r owym) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego(...)szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego Schab w Sosie Pomidor owym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomido r owym) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę
Słodka StronaSchab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 goździków 4 ząbki czosnku sól, pieprz mąka do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na noc wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, przekładamy schab, obsmażamy z obydwu stron na rumiany kolor. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącego
Bajeczna KuchniaKolejną propozycją w tygodniu sałatkowym jest nasza wersja sałatki Cezar ze schabem Składniki: 1. Sałatka: - sałata rzymska - mała bagietka na grzanki - oliwa - parmezan - 120 g schabu - panierka na schab tj. 1 jajko, trochę mąki i bułki tartej - olej do smażenia 2. Sos: - 2 łyżki oliwy - łyżeczka soku z cytryny - 1 żółtko - łyżeczka musztardy dijon - 3 ząbki czosnku - pieprz, sól Najpierw(...)zaczynamy od schabu. Kroimy go w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Po usmażeniu zostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem są grzanki. Kroimy pieczywo na małe kosteczki, następnie oliwę rozgrzewamy na patelni i po rozgrzaniu wrzucamy na nią
Kuchenne WariacjeDziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie , bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :) Składniki : 2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 3 ziemniaki szczypiorek 2 łyżeczki(...)żurawiny w miodzie Przyprawy : pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym. Plastry
Parowar FacetaOstatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki(...)suszone 1 szklanka czerwonego wina powidła śliwkowe sól pieprz 3 goździki szczypta cynamonu Wykonanie: Schab przekroić wzdłuż na wysokości ⅓ mięsa, rozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek. Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć śliwki i zwinąć mięso jak roladę jak najciaśniej. Mięso związać. Na patelni lub w naczyniu
Mama Gotuje