Schab pieczony z jabłkami Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam! Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości 3 jabłka 1/3 szklanki białego(...)łyżeczka tymianku 3-4 goździki *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami *** *** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia co około 2-3 centymetry *** *** Jabłka myjemy, osuszamy
Blog z ApetytemBardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia Co potrzeba na sos: 400 g schabu, 800 g pieczarek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 2 duże cebule, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 mała papryczka chilli, 1 pełna łyżka masła, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 pełna łyżka mąki pszennej typ 450 Olej do smażenia, Sól, Co potrzeba(...)soli Wykonanie sosu: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osączamy, kroimy do miski na kawałki. Do następnej miski kroimy dość drobno cebulę, a do kolejnej kroimy paprykę w mniejsze paski. Schab kroimy na plastry o grubości 5-7 mm a następnie każdy plaster kroimy w słupki o szerokości 1 cm. Na dużą i wysoką patelnię dajemy 4 łyżki oleju do smażenia
Bułka z ChlebemDzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku(...)wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby był równej grubości. Schab solimy
PatiGotujekoniec trochę płatków chili, żeby podkręcić smak. Zdjęcia nie są rewelacyjne , ale smak się liczy. Niestety nie wystarczyło mi czasu na zdjęcia. Mój wnuk mi na to nie pozwolił Schab pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, kurkumą. Dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, rozgrzać. Wrzucić schab na patelnię i smażyć(...)straci kolor surowizny, nie musi być zarumieniony. Wlać tyle wody żeby schab był prawie przykryty. Dodać obrane i pokrojone marchewki i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż schab będzie miękki. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Jak już schab jest miękki dodać serek topiony i śmietanę. Dalej gotować 5 minut i dokładnie wymieszać
Kuchnia PokoleńPyszny, chrupiący i kruchy. Składniki: 300 g schabu bez kości 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem(...)kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży
Przepisy Babcismakuje i ładnie wygląda. Robię go, od lat. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również na zimno, na kanapki. Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole. Podczas pieczenia, schab puści sok, nie wylewajcie go. To świetna baza, do sosu. Przyprawy możecie dodać, takie jak lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana(...)twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw
Agusiowe smakołykiJeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie. Składniki: schab (ilość według własnej potrzeby) pieczarki cebula jogurt naturalny czosnek majeranek sól pieprz Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm (ja miałam 1,2kg schabu(...)ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać (ja dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonego imbiru, jak ktoś nie lubi to może pominąć). Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na 10-12 godzin. Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki (do takiej ilości schabu zużyłam 4 średnie cebule
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŻółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się na niedzielny lub uroczysty obiad . Z powodzeniem może także zostać podana w zwykły dzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą(...)lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej
Ogrodnik w podróżyAromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso. Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak. Kupując schab, wybierajcie(...)raczej mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche. Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki chrzanu
Kuchcik gotujePieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze
Kuchnia DanusiDOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić
Moja Książka Kucharskaczegoś na kanapki - nie wiedziałam co wybrać. W głowie rodziło się pytanie: Czy oby to wszystko co widzę jest smaczne i zdrowe? Nie mogłam znaleźć odpowiedzi.. Postanowiłam kupić schab i zrobić z niego bardzo smaczną przekąskę idealną na kanapki. Schab w mleku Składniki: - schab - 1 l mleka - przyprawy Przygotowanie: Schab nacieramy przyprawami (ja natarłam go ziołami prowansalskimi, pieprzem(...)solą, pieprzem ziołowym, bazylią, oregano, papryką i olejem ziołowym - wszystko w dużej ilości). Przykrywamy sreberkiem i zostawiamy w lodówce na noc - aby nabrał aromatu. Na drugi dzień schab podsmażamy ze wszystkich stron. W tym samym momencie wstawiamy do gotowania 1 litr mleka. Gdy schab będzie podsmażony, wkładamy do ugotowanego mleka schab i dalej gotujemy przez godzinę. Schab musi być cały
My World by Dagmara RekSchab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić
To co kochamPolecam Wam ten schabik. Super na chleb, podać można również na zimno z różnymi sosami. Schab umyć i osuszyć, odciąć tłuszcz i wyrzucić. W moździerzu zmiażdżyć wszystkie przyprawy i wymieszać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Co najmniej na 12 godzin. Taki schabik na przepysznym chlebku to niebo, mniam. Przepis(...)chlebek patrz chleb razowy pieczony w piekarniku Majonez wymieszać z keczupem, posmarować schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do żaroodpornego, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 1.30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić w naczyniu, aż lekko przestygnie. Wyjąć z naczynia, zdjąć majonez i wypłukać. Zawinąć schab w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Kuchnia PokoleńSoczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobra dość chrzanienia o chrzanie , czas na gotowanie ! Składniki : 1 kg schabu – najlepiej grubego sól , pieprz do smaku 1 l mleka do moczenia kilka liści szałwi troszkę oleju do nacierania mięsa Sos : 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki
Ogrodnik w podróży