schab - 5600 przepisów (strona:43/374)

Schab w sosie chrzanowym 230

Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości. Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany(...)ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty. Schab w sosie chrzanowym: 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki

Poezja smaku
Rolada ze schabu 733

Rolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.     Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku 7-10 plastrów boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona 2 łyżki oleju       *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą *** *** Schab nacieramy przyprawami *** *** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek

Blog z Apetytem
Schab pieczony w plastrach 286

Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie “jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża on mięso i sprawia, że jest kruche i soczyste. Warto użyć dlatego majonezu z naturalnym składem(...)majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób. Schab pieczony w plastrach: ok. 1 kg schabu bez kości ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 6 marchewek 2 nieduże cebule (u mnie czerwone) 4 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki

Poezja smaku
Schab/schabowe pieczone w mleku 183

Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych(...)dodatków. Ps. Jeśli chcecie zajadać się schabem pieczonym w mleku na obiad oraz na kanapki to polecam upieczenie go w całości - klik .   około 6-7 kawałków schabu papryka słodka w proszku  czosnek granulowany majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 300 ml mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli (solidna) 1 szczypta pieprzu  Ponadto:   olej

Di gotuje
Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem 184

Przedstawiam Wam kolejny eksperyment w kuchni, który zaliczam do bardzo udanych. Rolada ze schabu wyszła przepyszna! Nadzienie z liści botwinki z dodatkiem dużej ilości czosnku – to był strzał w dziesiątkę Ja na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, a Was zachęcam wypróbować ten prosty przepis na pyszną roladę Składniki: – 600g schabu – 70g liści botwinki razem(...)piekarniku. Następnie pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam roladę z kaszą bulgur wymieszaną z cebulą czerwoną i pieczarkami i sałatką. Smacznego Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Artykuł Rolada ze schabu nadziana

Smaki Armine
Schab gotowany w mleku 241

klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale(...)słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce

W kuchni Katie
Schab z kapustą kiszoną 163

dawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić!  Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo!  I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu(...)kości 1/2 cebuli 250 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Olej rzepakowy Sól  Pieprz czarny Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem. Patelnię nagrzewamy z olejem rzepakowym (2-3 łyżki). Smażymy schab doprawiony solą przez 3 minuty z obydwu stron. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju

Czarnawisienka
Schab z pieczarkami 222

Jedno z moich ulubionych mięs pieczonych to schab z pieczarkami. Sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki do pracy, jak i mięso na świąteczny stół. Pieczarkowy farsz jest aromatyczny i wilgotny, a schab tak przygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka(...)koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Mięso przecinamy w środku przez całą długość, tworząc "rękaw". Najlepiej zrobić to długim nożem. Tak przecięty schab faszerujemy przygotowanymi pieczarkami.  Nafaszerowany schab posypujemy z wierzchu dość obficie solą i pieprzem.  Mięso wkładamy na całą noc do lodówki. Schab najlepiej upiec w żeliwnej brytfannie

Smak mojego domu
Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę) 188

Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza. Zgadzacie się ze mną? Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik ), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie. Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek! Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być(...)doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Koniecznie spróbujcie! 1,3 kg schabu Przyprawy: 1 łyżka majeranku (płaska) 1 łyżka tymianku  1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli (lub według gustu) pieprz Dodatkowo: 5 ząbków czosnku Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać

Di gotuje
Schab pieczony w mleku 215

Upiekłam pyszny soczysty schab na kanapki. Pierwszy raz piekłam w mleku i bardzo polecam ten sposób. Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste. Schab można doprawić dowolnymi przyprawami. Można też podać na ciepło jako danie obiadowe, sos można zrobić na mleku w którym był pieczony schab. składniki: 2 kg schabu, u mnie schab karkowy czubryca czerwona 2 cebule 2-3 listki(...)laurowe mleko w temperaturze pokojowej odrobina oleju Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.  Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodoprnego. Dodać pokrojonę cebulę oraz listki laurowe. Całość zalać mlekiem tak aby mleko

Monia miesza i gotuje
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 218

słodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat. Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia. Następnie pieczono go w całości albo w plastrach, z dużą ilością dobrego, wiejskiego masła i jeszcze większą ilością cebuli. Czasami(...)taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę! I te dokładki zawsze były! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa. Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu smakuje fenomenalnie! Jest niesamowicie soczysty i delikatny! Jest świetnym pomysłem

Ostra na Słodko
Schab w sosie własnym z warzywami 221

jasny, sos ciemny do schabu. Widzicie takie w sklepie? Ale po co? Skoro można taki sos zrobić samodzielnie i będzie jeszcze pyszniejszy Składniki: schab 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/4 selera 2 łyżki masła sól pipeprz olej 1 łyżeczka śmietany   Schab kroje w plastry, solę, pieprz, obsmażam z obydwu stron i wkładam do naczynia żaroodpornego. Na oleju(...)którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła. Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny. Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany. Podaję mięso polane sosem

MojaQchnia.pl
Schab w warzywach 191

Moja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki schabu. Smażyć aż schab lekko się przyrumieni. Zdjąć schab z patelni, dodać masło. Wrzucić cebulkę i smażyć chwilkę. Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie paseczki. Cukinię

Kuchnia Pokoleń
Schab podsuszany w piekarniku 713

Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,  2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem(...)kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie

chleba naszego
Schab gotowany w mleku 242

klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale(...)słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie spróbować! Nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 kg schabu bez kości 2 główki czosnku 100 g soli 1 łyżka soli peklującej do mięs 1 litr mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce

W kuchni Katie