Schab w sosie whisky z suszonymi śliwkami Dziś polecam bardzo smaczny i aromatyczny obiad – kruchy i soczysty schab duszony w sosie z suszonymi śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem whisky. Smaki w tej potrawie rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Polecam! Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 100g suszonych śliwek 1 cebula 30 ml whisky(...)pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz 1/2 szklanki mąki 0,5 litra wrzątku olej do smażenia *** Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut . Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Plastry schabu obtaczamy w mące *** *** Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Podsmażone mięso
Blog z ApetytemSchab z patelni grillowej po meksykańsku Ostatnio , często trafiam na promocję schabu . Tak więc oczywiście skuszona ceną , nabyłam trochę tego szlachetnego mięsa . Cóż z nim począć, na pewno kotlety schabowe , ale tez niezłym pomysłem jest zrobić go na grillowej patelni Ten przepis powstał na bazie meksykańskich przypraw i polskich kubków smakowych Moje chłopaki zatwierdzili zgodnie przepis i już po pierwszej(...)tradycyjny kotlet w panierce i o to chodzi Przepis można wykorzystać także na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym . Na tym drugim wychodzi szczególnie smaczny Składniki : 0,5 kg wieprzowego schabu bez kości , może być gorszej jakości, czyli ten z odrobiną tłuszczyku , będzie przez to bardziej soczysty marynata : 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki , mielonej 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżymoich najbliższych wciąż się staram i dlatego tak mnie ucieszył dzisiejszy, wolny dzień, ponieważ mogłam porozpieszczać kulinarnie chłopaków. W ramach tego rozpieszczania udoskonaliłam swój dawny przepis na schab. Zależało mi na tym, by mięso było delikatne i soczyste. I takie właśnie jest. Ten przepis to modyfikacja najdelikatnieszego schabu wg Aleex , który Wam tak smakował. Teraz będzie smakował jeszcze lepiej. Jestem(...)przekonana. Spróbujcie, a schab gotowany na pewno wykorzystacie jeszcze nie raz. Kto wie? Może zrobicie go także na nadchodzące święta? Gorąco polecam. Składniki: • 1 kg surowego schabu środkowego • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • przyprawy: sól, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, Delikat Knorr’a do mięs Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Osuszyć i natrzeć ulubionymi przyprawami
W mojej kuchniSchab po meksykańsku Przedstawiam Wam dziś schab w pysznej, lekko pikantnej wersji meksykańskiej. Potrawa ta idealnie pasuje do ryżu lub makaronu. Mięso jest kruche i soczyste. Polecam :)) Składniki: 0,5 kg schabu 1 cebula 1 szklanka wody 2 ząbki czosnku pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej) pół szklanki(...)kukurydzy konserwowej pół szklanki groszku konserwowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kmin rzymski mielony, oregano, 1 łyżeczka cukru olej do smażenia *** Schab myjemy osuszamy, tniemy w plastry i lekko rozbijamy a następnie kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor *** *** Następnie dokładamy pokrojoną
Blog z ApetytemPrzygotowanie tego schabu jest niezwykle proste. Robiłam już taki sposób schab, ale tym razem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko wywarem. Dodać wszystkie składniki, wymieszać. Wstawić garnek na ogień i zagotować. Schab gotować od zagotowania się wody 8 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykrywka musi być przykryta. Zostawić aż całkowicie ostygnie. Sprawdzić smak(...)czuć sól, ale nie przesolić za mocno. Brzmi to trochę skomplikowanie , ale dacie radę Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 8-10 minut. Zależy jaki gruby jest schab. Mój nie był zbyt gruby więc wystarczyło 8 minut. Ponownie zostawić aż ostygnie. Już jest gotowy do jedzenia. Smacznego
Kuchnia PokoleńSchab w sosie chrzanowym smakuje bardzo dobrze w towarzystwie buraczków z octem balsamicznym i miodem oraz kaszą gryczaną. Możecie oczywiście podac go także z ziemniakami lub innym rodzajem kasz. Mięso z sosem chrzanowym smakuje wybitnie. Mam nadzieję, że lubicie takie smaki. Przepis na schab w sosie chrzanowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 300 g schabu(...)cebula liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 200 g słodkiej śmietanki 18% do sosów 3 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól i pieprz Przepis 1 Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Schab smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła
Kuchnia BazyliiWiększości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki(...)porcje) -800 g schabu w plastrach -20 suszonych śliwek -1 duża cebula -1 ząbki czosnku -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżczka tymianku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu) Przygotowanie Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron. Cebulę i czosnek
Zielona KuchniaDzisiaj mam dla Was moi drodzy przepis na bardzo ciekawy i smaczny mięsny obiadek. Schab, który się marynuje i piecze w mleku. Polecam wypróbować przepis, ponieważ mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni 😃Podałam go z ziemniakami i warzywami. Zapraszam 😚 Składniki: schab 1 kg, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, sól i pieprz(...)majeranek, mleko, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W schabie robimy z wierzchu nacięcia i wkładamy tam plasterki czosnku. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią schab. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem
kulinarne odsłony patiSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok.70 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce(...)oleju. 2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. 4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h). 5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSchab przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty i aromatyczny. Można go pokroić na kanapki jak wędlinę ale także podać jako danie obiadowe. U mnie najczęściej podaję go jako wędlinę na kanapki. Może być świetną propozycją na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dobry kawałek schabu powinien Wam zasmakować. SCHAB PIECZONY schab bez kości sól pieprz MARYNATA 4 ząbki czosnku mała cebula(...)wyciśniętego soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu świeży tymianek 1/2 szkl oleju Schab nacieramy dość intensywnie solą i pieprzem. Mocno związujemy sznurkiem dla zachowania kształtu, ale nie jest to konieczne. Czosnek rozgniatamy albo kroimy na cieniutkie plasterki, a cebulę cieniutko kroimy w kostkę
Pieguskowa KuchniaSchab z pieczarkami to świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab(...)Później dorzucam pieczarki i smażę 5 minut. Przyprawiam warzywa solą i pieprzem i przekładam do rondelka. Zalewam całość wodą tak, by mięso było całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki
Dieta bez mlekazapomniałam, czegoś ważnego, że ucieka mi mnóstw tematów, czy to aby nie czas na odpoczynek...? Stawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy(...)wypada się śpieszyć ;) Składniki na 4-6 porcje Czas przygotowania: ok 3 h 1,5 schabu bez kości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula
Słodki KompromisPomysł na to danie narodził się ponieważ, ani ja ani moja siostra, nie przepadamy za tradycyjnym schabowym. Potrzebowałam więc zamiennika, który będzie równie szybki w przygotowaniu.Grillowany schab jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi świetną alternatywę dla „niedzielnego” kotleta. Dodatkowo, jak się okazuje, smak schabu idealnie podkręca delikatnie pikantny i kremowy sos z cukinii. Grillowany schab z sosem z cukinii(...)porcje 8 cienko pokrojonych plastrów schabu (ok. 500g) 300 g cukinii 5 listków bazylii 4 listki mięty 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% (najlepiej do sosów) pół świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki płatków chilli 2 ząbki czosnku odrobina oleju lub oliwy z oliwek sól pieprz Cukinię kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy naszą cukinię
PatiGotujeCześć! Masz ochotę na schab w trochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki(...)ziemniaki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Liście szałwii posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj plastry schabu, obsmaż je dokładnie z każdej strony (około 4 minut z każdej strony), dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schab zdejmij z patelni i odłóż na bok pozostawiając jak najwięcej tłuszczu
Moja pasja smakuSchab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity(...)czas gotowania […] The post Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje