schab - 5543 przepisów (strona:34/370)

Schab w sosie z piekarnika. 105

Dziś polecam danie, które świetnie się sprawdzi na niedzielny obiad.  Myślę, że śmiało można je przygotować, także na świąteczny stół. Plastry schabu  w sosie upieczone w piekarniku. Świetnie pasują do tego kluski śląskie, lub kopytka.  Schab można oczywiście wymienić na inne mięso. My akurat bardzo lubimy schab,  ale nie każdy go lubi. Znam osoby, które uważają(...)jest za suchy.  Ale to już kwestia gustu, ilu ludzi tyle smaków :) Ten schabik jest naprawdę pyszny.  Spróbujcie.  Składniki: 1 kg. schabu sól, pieprz,  papryka słodka i ostra majeranek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Wywar: 750 ml.wody 3 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 kostka

Agusiowe smakołyki
Schab wolno pieczony w sosie własnym 90

Schab rozpływa się w ustach, jest krucha i jednocześnie soczysty. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad ale również na większą imprezę. Świetnie smakuje również na zimno. Będziesz potrzebować schab w plastrach – 600 g cebula – 1 średnia czosnek – 2 ząbki białe wytrawne wino – 150 ml ciemny sos sojowy – 4 łyżki woda – 200 ml suszone pomidory w oliwie/oleju -ok 10 kawałków sól(...)oraz pieprz  liść laurowy – 2 mniejsze listki ziele angielskie – 2 ziarna suszone oregano – 1 łyżeczka oliwa/ olej do smażenia masło – 1łyżka mąka – 2 łyżki Etap I Schab Rozbij cienko plastry schabu (0.5 cm). Cebulę pokrój w piórka.  Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki) oraz olej (2 łyżki). Cienko rozbite plastry wyłóż na bardzo rozgrzaną patelnię. Smaż schab

Wylizany Rondel
Schab wolno pieczony w sosie własnym 61

Schab rozpływa się w ustach, jest krucha i jednocześnie soczysty. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad ale również na większą imprezę. Świetnie smakuje również na zimno. Będziesz potrzebować schab w plastrach – 600 g cebula – 1 średnia czosnek – 2 ząbki białe wytrawne wino – 150 ml ciemny sos sojowy – 4 łyżki woda – 200 ml suszone pomidory w oliwie/oleju -ok 10 kawałków sól(...)oraz pieprz  liść laurowy – 2 mniejsze listki ziele angielskie – 2 ziarna suszone oregano – 1 łyżeczka oliwa/ olej do smażenia masło – 1łyżka mąka – 2 łyżki Etap I Schab Rozbij cienko plastry schabu (0.5 cm). Cebulę pokrój w piórka.  Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki) oraz olej (2 łyżki). Cienko rozbite plastry wyłóż na bardzo rozgrzaną patelnię. Smaż schab

Wylizany Rondel
Rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem 105

Delikatna, pikantna i smaczna rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem. Czas przygotowania : 90 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.2 kg schabu 600 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżeczki musztardy dijon 80 g pieprzu kolorowego szczypta soli szczypta pieprzu mielonego 1. Cebulę kroimy w kostkę(...)szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, pieprzymy i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia. 2. Schab oczyszczamy i przecinamy na pół tak żeby go nie przekroić. Każdą połówkę nacinamy również na pół. Jak naciąć prawidłowo schab znajdziesz w filmie na dole. Nacięty przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. 3. Rozbitą część mięsa posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy

karolgotuje
Schab pieczony w mleku 118

Schab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu. Podaję z sosem np. chrzanowym, przygotowanym na bazie pozostałego mleka z pieczenia. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu(...)szklanki mleka  Marynata - czosnek mielony - papryka mielona ( ostra i słodka w/g gustu ) - kminek mielony - majeranek - sól - olej   Wykonanie Schab myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnych błonek i skórek, odcinam warkocz. Mięso nacieram z każdej strony olejem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam zimnym

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab duszony w kiszonej kapuście 1240

tradycyjnego schabowego z chrupiącą panierką. Ja natomiast sądzę, że czasami warto spróbować czegoś innego i dlatego schabowe przygotowuję na różne sposoby. Zgodnie z powyższym, na niedzielny obiad zrobiłam schab duszony w kiszonej kapuście. To połączenie jest dosyć znane, ponieważ wielokrotnie do tradycyjnych schabowych podaję surówkę z kiszonej kapusty lub kiszoną kapustę duszoną. Przygotowując schab duszony w kiszonej kapuście razem(...)ziemniakami mamy cały obiad w jednym naczyniu. To danie możemy przyrządzić dzień wcześniej, a następnego dnia dołożyć tylko ziemniaki, wstawić do piekarnika i gotowe! U mnie schab duszony w kiszonej kapuście podałam na obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około

Danka Pichci
Schab duszony w sosie cebulowo-maślanym 115

Schab wieprzowy kojarzy się najczęściej z naszymi tradycyjnymi, polskimi kotletami schabowymi, które panieruje się i smaży. A przecież można zrobić go także inaczej, jako duszone, soczyste i miękkie kotleciki w pysznym sosie. Szybko, prosto i na pewno lżej strawnie. Choć mięso ograniczam coraz bardziej, to ostatnio naszła mnie chęć na schab w sosie. Na początku myślałam o bitkach(...)mięso obsmażać krótko, aby nie wyschło, bo wtedy będzie nieapetyczne. Sos zrobiłam w dwóch wersjach: połowę ze słodką śmietanką, a połowę bez. Obie wersje są naprawdę smaczne. Przepis na schab duszony w sosie cebulowo-maślanym Składniki na 4-5 porcji: 750 g schabu bez kości 2 większe cebule (ok. 200 g) 3-4 łyżki oleju 50 g masła sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab ze śliwką 169

Dziś zostawiam Wam mój ulubiony przepis na schab. Nadziewany śliweczką moczoną w alkoholu. Raz na jakiś czas kupuje duży kawał schabu, nadziewam go i piekę, a później część zamrażam. W kryzysowej sytuacji wyciągam z zamrażalki i obiad mam z głowy. Trochę żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęć sosu ani dokładnie spisać jego przygotowania, bo na prawdę świetnie pasuje(...)tego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki, które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką. Nie potrzeba nawet go specjalnie przyprawiać bo sam w sobie

My simple kitchen
Schab pieczony 142

Dziś przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na schab pieczony. Soczysty, miękki, w przyprawach, długo marynowany. Smakuje podany na ciepło do obiadu z sosem, np. do ziemniaków i surówki oraz na zimno pokrojony na kanapki. Wtedy polecam takie dodatki jak chrzan, ćwikłę i marynowane ogórki lub paprykę. Schab pieczony bez rękawa, marynowany 15 godzin w czosnku, majeranku, soli i pieprzu(...)słodkiej papryki. Taki domowy mięsny wypiek jest jedną z lepszych propozycji mięsa na ciepło do obiadu lub wędlinę na kanapki. Ilość i kompozycję przypraw dostosujecie do własnych smaków. Schab pieczony zawsze wyjdzie smaczniejszy, bo własny! Schab pieczony SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu bez kości 2 łyżeczki majeranku pieprz, sól szczypta tymianku 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę opcja: sznurek

Zasmakuj Kuchni
Schab faszerowany białą kiełbasą 130

roku staramy się zaskakiwać naszych gości przynajmniej jednym nowym daniem i tym razem wybraliśmy schab faszerowany białą kiełbasą. To bardzo fajne i proste do przygotowania danie na wielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku(...)liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek   Wykonanie: Zalewa: Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 1-2 dni, w ostateczności chociaż przez kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie umyć i osuszyć

Pasja Smaku
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem   Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa(...)Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska

Kulinarne przygody Gatity
Schab po węgiersku – wędlina na kanapki 210

Schab po węgiersku – wędlina na kanapki     Składniki: ok 2 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 4 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu 1 łyżka oleju       *** Schab myjemy, osuszamy i obcinamy(...)łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie *** *** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską *** *** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej

Blog z Apetytem
SCHAB PARZONY 7 MINUTOWY 118

Dobrze przygotowany schab jest soczysty, nigdy suchy. Właśnie taki przygotujemy podczas dwukrotnego parzenia mięsa. Schabik wychodzi aromatyczny i niezwykle soczysty. A wystarczy do tego 7 minut. Zobaczcie jakie to banalnie proste. Przy okazji zobaczcie jakie świetne garnki odkryłam.Wszystko się w nich samo gotuje .  Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz, majeranek Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu(...)bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem oraz majerankiem. Schab musi być mocno osolony i pokryty przyprawami.. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na min, 3 doby do lodówki. Po tym czasie w  garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone

Z Majeczką w kuchni
Schab z pieczarkami pod kruszonką 137

Schab z pieczarkami pod kruszonką Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego kawałka wieprzowiny , jakim jest schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków(...)świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca , a sam schab soczysty i mięciutki Składniki na 5 osób : 5 kawałków schabu , bez tłuszczu , około 1 cm grubości 10 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobniutko startego sera pecorino , parmezan

Ogrodnik w podróży
Leczo ze schabem i kiełbasą 153

mało pracy. Ja najbardziej lubię w leczo dojrzałe, letnie warzywa, panowie, oczywiście, solidne kąski kiełbasy. W tym przepisie postawiłam na naprawdę solidną porcję mięsa i oprócz kiełbasy dodałam kawałki schabu – miękkie, rozpadające się i przesiąknięte smakiem papryki. Składniki (na 3-4 duże porcje): 400g schabu 1 duże pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 2 średnie cebule 2 czerwone papryki(...)zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Dodatkowo do podania: świeże oregano kwaśna śmietana chleb   Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną pieprzu oraz czerwoną papryką i smażymy, do czasu

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania