sądziłam, że ten schab będzie smakował jakoś inaczej, niż taki zwykły, pieczony np. w rękawie. Po upieczeniu dałam mięsu trochę odpocząć, część zamroziłam, część wchłonęliśmy w tym samych dniu. Schab wyszedł wyjątkowo kruchy. Nie wiem czy to zasługa mleka, dużej ilości płynu czy jakości mięsa. Nigdy w życiu schab nie wyszedł tak soczysty i kruchy. Jeżeli macie ochotę na domowej(...)roboty wędlinę, polecam ten przepis (mimo, że do mięsa mi zdecydowanie dalej niż do sałaty). Składniki: 1,5 kg schabu 5 ząbków czosnku 500 ml mleka (lub więcej) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Ilość mleka zależy od wielkości naczynia do pieczenia. Czym naczynie będzie węższe, tym będziemy potrzebowali
KardamonovyLubię eksperymentować z ajvarem. Parę dni temu wpadłam na pomysł ugotowania schabu w sosie własnym z dodatkiem ajvaru. Tylko wtedy nie ugotowałby się w sosie własnym. Postanowiłam więc po prostu go upiec, nie spodziewając się za wiele. Na początku zresztą wyglądał dość pospolicie. Na szczęście większość potraw na początku wygląda średnio, a finalnie powstają dość ładne potrawy. Cóż, jemy także(...)smak, domowy nie ma sobie równych – przynajmniej ja nie spotkałam takiego cuda. W naszych domowych nie oszczędzamy na warzywach, przyprawach. Przynajmniej ja pod koniec lata nie będę oszczędzać. Schab pieczony w ajvarze wyszedł naprawdę fajnie. Nie pamiętam z czym go zjedliśmy, ale zdecydowanie pasowałyby mi to niego utłuczone ziemniaki i surówka lub sałatka z jakimś sosem jogurtowym. Mizeria albo
Kardamonovypodana np. z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty stworzy idealny pomysł na obiad. Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną Składniki: 1,4 – 1,5kg schabu wieprzowego ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo – wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu Szczypta kminu(...)rzymskiego ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 3 łyżki oleju 40-50g żurawiny suszonej Sos pieczeniowy: 25g masła 1 łyżka mąki Rolada schabowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm Przygotowany płat schabu lekko
Księga-SmakuDzisiaj chciałam pokazać jak przygotować schab na trzy sposoby. 1 Schab z szynką długo dojrzewającą. Schab nacinamy i pomiędzy nacięcia wkładamy szynkę. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone(...)maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut w temperaturze
Pomysłowa kuchniaJajka faszerowane schabem Lubicie faszerowane jajka? Ja uwielbiam. Przygotowuje je nie tylko na święta, ale też na kolację, śniadanie lub różne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dziś polecam wam proste w przygotowaniu faszerowane jajka ze schabem. Pyszne, szybkie, idealne na śniadanie lub wielkanocny stół. Spróbujcie. W przepisie użyłam pysznego schaby z pieprzem od Pieczone&Wędzone . Polecam wam ten schab(...)świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka posiekanego szczypiorku grubszy plaster schabu – użyłam schab z pieprzem Pieczone&Wędzone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Żółtka przekładamy
Słodkie okruszkibułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna i ma ładny kolor za sprawą właśnie mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom(...)kolor. Polecam. Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym , stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. czy kotlety w kokosowej panierce . Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC czy pieczone w piekarniku kąski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięvotes ) Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab(...)sosie cygańskim, to po prostu leniwiec, jakich mało. Szybko wszystko zeszklić, podsmażyć i zrumienić na patelni i przelać do gara. Zalać, oczywiście schab, nie siebie, choć to czasami pomaga, to jednak zbyt ciężko( bynajmniej ja) odczuwam pokutę dnia następnego ;). Toteż jak już ktoś ma konać, niech to będzie nasz wieprzek w postaci schabu, a nie ja Do rzeczy, znaczy
Ogrodnik w podróżyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli
Kuchnia MagdaLenySchab upieczony w punkt. Aromatyczny, delikatny, soczysty. Żałuję, że tak mało upiekłam – tak szybko znika;) To przepis na schab pieczony, domowy, pyszny. Zawsze wyjdzie. Wystarczy dobrze “ponacierać” mięso przyprawami z olejem, chwilę pomasować, odłożyć na kilka godzin do zamarynowania. Może być 12 godzin w lodówce, u mnie połowa czasu – wystarczyło 6 godzin pod przykryciem, by schab(...)pięknie przeszedł przyprawami, aromatami. Schab przed pieczeniem nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem do pieczenia mięs, nie rozpada się wtedy na boki, trzyma kształt. Schab wkładam do zimnego piekarnika. Mięso piekę w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Schabu niczym nie przykrywam, nie piekę w rękawie. Wypróbuj także mój inny przepis na schab pieczony . SKŁADNIKI: 730 g schabu, może
Zasmakuj Kuchninią dopóki nie skosztowałam takiej wędliny zrobionej w warunkach domowych. Okazało się, ze to nie jest nic skomplikowanego by przygotować taki wyrób. Należy tylko czekać kilka dni cierpliwie aż schab ususzy się. Składniki na 1 kg schabu: * ok. 1/2 szklanki cukru * ok. 1/2 szklanki soli Ulubione przyprawy np. * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * czosnek granulowany(...)majeranek Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę. 1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. Przez
Pieprzyć z Fantazjąkawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy Schab nadziewany tuńczykiem Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego(...)schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem
Ugotowane pozamiataneSchab z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją zastąpić solą himalajską(...)tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary. Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy
Blog z Apetytemjest to zbyt skomplikowane. Zresztą na blogu jest sporo przepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa(...)Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab
Kulinarne przygody GatitySCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki(...)Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą. ~~SKŁADNIKI~~ schab 1 kg. papryka słodka mielona 3 łyżki papryka wędzona mielona 1 łyżeczka papryka świeża 1/2 szt. sól 2 łyżki ziarna jałowca 4 kulki ziele angielskie 4 kulki pieprz
Kuchnia Paulettes