schab - 5519 przepisów (strona:30/368)

Kotlety schabowe bezglutenowe 66

bułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna i ma ładny kolor za sprawą właśnie mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom(...)kolor. Polecam. Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym , stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. czy kotlety w kokosowej panierce . Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC czy pieczone w piekarniku kąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami 102

votes ) Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab(...)sosie cygańskim, to po prostu leniwiec, jakich mało. Szybko wszystko zeszklić, podsmażyć i zrumienić na patelni i przelać do gara. Zalać, oczywiście schab, nie siebie, choć to czasami pomaga, to jednak zbyt ciężko( bynajmniej ja) odczuwam pokutę dnia następnego ;). Toteż jak już ktoś ma konać, niech to będzie nasz wieprzek w postaci schabu, a nie ja Do rzeczy, znaczy

Ogrodnik w podróży
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 150

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 150

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY 69

Schab upieczony w punkt. Aromatyczny, delikatny, soczysty. Żałuję, że tak mało upiekłam – tak szybko znika;) To przepis na schab pieczony, domowy, pyszny. Zawsze wyjdzie. Wystarczy dobrze “ponacierać” mięso przyprawami z olejem, chwilę pomasować, odłożyć na kilka godzin do zamarynowania. Może być 12 godzin w lodówce, u mnie połowa czasu – wystarczyło 6 godzin pod przykryciem, by schab(...)pięknie przeszedł przyprawami, aromatami. Schab przed pieczeniem nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem do pieczenia mięs, nie rozpada się wtedy na boki, trzyma kształt. Schab wkładam do zimnego piekarnika. Mięso piekę w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Schabu niczym nie przykrywam, nie piekę w rękawie. Wypróbuj także mój inny przepis na schab pieczony . SKŁADNIKI: 730 g schabu, może

Zasmakuj Kuchni
Polędwica łososiowa (suszony schab) 117

nią dopóki nie skosztowałam takiej wędliny zrobionej w warunkach domowych. Okazało się, ze to nie jest nic skomplikowanego by przygotować taki wyrób. Należy tylko czekać kilka dni cierpliwie aż schab ususzy się. Składniki na 1 kg schabu: * ok. 1/2 szklanki cukru * ok. 1/2 szklanki soli Ulubione przyprawy np. * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * czosnek granulowany(...)majeranek Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę.   1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. Przez

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 113

kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy     Schab nadziewany tuńczykiem   Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego(...)schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem

Ugotowane pozamiatane
Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 766

Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją zastąpić solą himalajską(...)tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy

Blog z Apetytem
Pieczona biodrówka na kanapki 129

jest to zbyt skomplikowane.  Zresztą na blogu jest sporo przepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa(...)Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab

Kulinarne przygody Gatity
SCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI 279

SCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki(...)Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą.  ~~SKŁADNIKI~~ schab 1 kg.  papryka słodka mielona 3 łyżki papryka wędzona mielona 1 łyżeczka papryka świeża 1/2 szt.  sól 2 łyżki ziarna jałowca 4 kulki ziele angielskie 4 kulki pieprz

Kuchnia Paulettes
Schab po sztygarsku 158

Schab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki. składniki: 1,2 kg schabu surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski słodka(...)papryka majeranek sól,pieprz 1 szklanka wody lub bulionu 2-3 listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką

Monia miesza i gotuje
Schab ze śliwką w przyprawie korzennej 174

Schab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii

Ogrodnik w podróży
Gulasz ze schabu wieprzowego 174

Gulasz ze schabu wieprzoweg o to pyszna propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można(...)podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany schab w musztardzie do kanapek 172

piknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie! Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem(...)zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :)  Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE , bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce . Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały

Grunt to przepis!
Schab w smalcu wg Aleex 248

wstać po kilku godzinach i powtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku(...)przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania