Schab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki. składniki: 1,2 kg schabu surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski słodka(...)papryka majeranek sól,pieprz 1 szklanka wody lub bulionu 2-3 listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką
Monia miesza i gotujeSchab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii
Ogrodnik w podróżyGulasz ze schabu wieprzoweg o to pyszna propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można(...)podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie! Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem(...)zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :) Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE , bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce . Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały
Grunt to przepis!wstać po kilku godzinach i powtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku(...)przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat
W mojej kuchniDzisiaj zapraszam Was do przygotowania schabu w nieco inny sposób. Mięso zostało nacięte i nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej(...)łyżki masła, np. klarowanego pęczek zielonej pietruszki kilka listów bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż zaczynając od samego środka (nacięłam go na 6 części). Uwaga: mięsa nie nacinać do końca, ponieważ musi być w jednym kawałku! Przygotowany schab przyprawić solą oraz pieprzem (zarówno środek, boki jak i spód). Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć oraz bardzo
UgotowaćWitam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające(...)się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem
Kuchnia z widokiem na ogródWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki(...)proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami. Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki(...)papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć
Ala piecze i gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej(...)pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą
Humanistka w kuchniPamiętacie mój Schab z szynkowaru ? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się, więc postanowiłam zaryzykować i na bazie tej samej mieszanki przypraw upiec schab w piekarniku. Udało się! Schab nie wyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze(...)Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie
Blondynka GotujeSoczysty schab gotowany To przepis na pyszną, domową wędlinę, którą każdy sam może przygotować w swojej kuchni. Nie jest trudny do przygotowania, mogę nawet powiedzieć, że łatwy. Polecam tylko najpierw zanim cokolwiek zaczniecie działać – dokładnie przeczytać przepis oraz sposób jego wykonania i zaplanować wszystko sobie. Ja jednego dnia wieczorem nacieram schab przyprawami i zostawiam na noc w lodówce. Kolejnego(...)dnia od rana zaczynam gotowanie – tu potrzeba nam 2 razy po 6 godzin na leżakowanie mięsa w wywarze. Wieczorem wyjmuję schab i chowam do lodówki na noc. Kolejnego dnia na śniadanie pyszna wędlina gotowa! Zapraszam też po inne przepisy do postu Domowe Wędliny – przepisy . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS SOCZYSTY SCHAB
Dorota SmakujeSchab po meksykańsku to nie tylko zwykłe danie mięsne – to prawdziwa fiesta smaków! W moim przepisie wykorzystamy aromatyczną mieszankę przypraw, takich jak kmin rzymski, paprykę czy czosnek, by stworzyć intensywny bukiet smakowy. Dzięki temu schab nabierze niezapomnianego charakteru, który z pewnością rozgrzeje Twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest nie tylko proste, ale także satysfakcjonujące. Gotowanie schabu po meksykańsku to doskonały(...)sposób na wprowadzenie odrobinę egzotyki do codziennej kuchni, zaskakując swoich gości oryginalnym smakiem. Film: Składniki na 2-3 porcje: 1kg schabu 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g ) 1 puszka ananasa ( 565 g ) 1 puszka kukurydzy ( 340 g ) 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Smakowite DaniaPrzepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad. Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza(...)alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką. W ten sam sposób możemy również przygotować filety z kurczaka zamiast schabu. Składniki: 500 g schabu 1 mały por 1 większa marchewka 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 120 g tartej mozzarelli Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyPrzepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad. Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza(...)alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką. W ten sam sposób możemy również przygotować filety z kurczaka zamiast schabu. Składniki: 500 g schabu 1 mały por 1 większa marchewka 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 120 g tartej mozzarelli Dodatkowo
Kuchnia MagdaLeny