Schab ze śliwką to klasyka i niezastąpiona propozycja na uroczysty, domowy obiad. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Schab ze śliwką to symbol wykwintności i z pewnością idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy też inne święta jak i rodzinne spotkania. Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: ok. 1 kg schabu(...)suszonych śliwek 5 ząbków czosnku sól, pieprz ponadto: ok. 2 liście laurowe ok. 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 6 ziaren pieprzu śmietana 18% Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Następnie za pomocą ostrego długiego i cienkiego nożna robimy głębokie nacięcie w boku schabu tworząc"kieszonkę". Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami za każdym razem starając się "pchnąć
Słodka StronaKoperkowy ” schab , parzony na kanapki – domowa wędlina Koperkowy schab , jest to niezwykle ,aromatyczna i soczysta wędlina , która nie przysparza kłopotów w wykonaniu , nawet tym mniej doświadczonym Wiadomo , także , nie od dziś , że taka domowa wędlina , nie ma sobie równych , ani zdrowszych Koperek w tym roku rośnie jak szalony , a że w ubiegłym roku, nie chciał mi rosnąć(...)aromat, który nie odłączanie kojarzy mi się z polską , letnią kuchnią , wakacjami i ogrodem moich dziadków , gdzie rozrastał się prawie , że dziko .. Ach.. … Składniki : 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości duży pęczek świeżego koperku 2 łyżeczki mielonej , ostrej papryki 2 płaskie łyżki soli 1 łyżka cukru 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo : folia
Ogrodnik w podróżyMoją dzisiejszą propozycją dla Was jest pieczony schab w majeranku. Idealne danie na stół wielkanocny lub na rodzinny niedzielny obiad. Pieczony schab w majeranku zastąpi Wam również kupną wędlinę, gdyż jest idealny na kanapki a dzięki temu, że wykonujemy go sami wiemy co jemy :). Mięso z tego przepisu, wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Jak wiemy schab to rodzaj mięsa, które(...)robi się suche i nie zbyt smaczne ale dzięki pieczeniu w rękawie, zachowuje ono swoją wilgotność a aromat majeranku i czosnku przechodzi przez całe Nasze mięso. Przepis na pieczony schab w majeranu jest bardzo łatwy w wykonaniu, a gdy już podasz go swoim domownikom lub gościom, na pewno zaskoczy wszystkich, swoim cudownym smakiem ale również smakowitym wyglądem. Nie masz więc
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiSchab dojrzewający cieszy się ogromną popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Ta wspaniała, domowa wędlina często gości na moim stole. Przepis „krąży” po rodzinie oraz znajomych i ciągle mu przybywa nowych zwolenników. Po raz pierwszy zrobiłam go trochę inaczej, nie tylko pod względem przygotowania, ale także doboru przypraw. Tym razem schab dojrzewający paprykowy. Składniki: - schab bez kości(...)szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - papryka słodka, łagodna w proszku - papryka wędzona w proszku - pieprz czarny grubo mielony - pończocha (skarpetka, podkolanówka do wyboru) Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do woreczka strunowego i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Schab wyjmujemy, wylewamy powstały płyn, płuczemy z cukru, zimną wodą. Osuszamy papierowym
mojewypiekiinietylkookresie świątecznym bił rekordy popularności w internecie. Ponieważ sam przepis wydawał mi się bajecznie prosty, jako kolejny wyrób domowy, zdecydowałam się zrobić – schab dojrzewający. Skorzystałam z przepisu na blogu Gdy w brzuchu burczy , z niewielką modyfikacją. Składniki: - 1,6 kg schabu bez kości - ½ szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - 2 łyżki majeranku - 1 główka czosnku - czosnek(...)granulowany - 1 łyżeczka papryki - 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - ½ łyżeczki chilli w płatkach - pończocha Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do szczelnego woreczka (użyłam dwóch strunowych woreczków do mrożonek) i odkładamy do lodówki na 36 godzin. Schab wyjmujemy, wylewamy powstały płyn, płuczemy z cukru, zimna wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkoJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam
Buniabaje w kuchniZrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte
Buniabaje w kuchniTen przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie
Buniabaje w kuchniSchab pieczony - najprostszy przepis Schab pieczony - najprostszy przepis Schab to zawsze pyszny pomysł na świąteczny stół. Lubimy go podawać na zimno, jako dodatek do pieczywa, czy sałatek. W sumie jest bardzo prosty do przygotowania, jest z nim tylko jeden malutki problem. To kawałek mięsa, który zawiera w sobie bardzo mało tłuszczu, więc po upieczeniu bywa suchy i twardawy. Ja dziś(...)zdradzam Ci bardzo prosty patent, na to, żeby Twój schab po upieczeniu był wilgotny i delikatny. Sekret tkwi w wysokiej temperaturze pieczenia mięsa przy niezbyt długim czasie. Ważne jest też to, aby mięso przed włożeniem do piekarnika miało temperaturę pokojową. Jak upiec wilgotny schab? Filmik krok po kroku, jak przygotować taki kawałek mięsa znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/DDkMUo8IDO-/
Kulinarne przygody GatitySchab pieczony ze śliwkami Schab pieczony ze śliwkami w rękawie do pieczenia, to idealny sposób na pyszne i aromatyczne mięso. Wiadomo, że schab jest chudym mięsem i po upieczeniu bywa suchy. Ja zawsze kupuję schab z tak zwanym warkoczem. Ten kawałem mięsa jest tłustszy i idealnie nadaje się do pieczenia. Dodatkowo użycie rękawa do pieczenia pozwala zachować podczas obróbki termicznej(...)cała wilgoć i soki, wiec mięso nie wyschnie pod wpływem wysokiej temperatury. Serdecznie Ci polecam ten sposób na schab. Na moim Ig znajdziesz filmik, jak zrobić ten schab → https://www.instagram.com/reel/C1ZsVY8oiiX/ Inne przepisy ze schabem na blogu Na blogu znajdziesz także inne inspiracje kulinarne: Ziołowy schab z pończochy Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab ze słoika Schab nadziewany suszonymi
Kulinarne przygody GatityMyślę, że spokojnie mogę zostawić taki tytuł. Schab naprawdę gotuje się w sosie własnym, ale gdzieś w połowie gotowania dodajemy do niego świeże śliwki. Potem część śliwek można jeszcze skarmelizować z miodem i to nadaje tej potrawie jeszcze ciekawszy smak. Bo schab się lubi z owocami. Obecnie mamy sezon na śliwki, postanowiłam je więc wykorzystać. Skąd pomysł na przepis(...)karkówka i pieczona. I ze świeżymi śliwkami, a nie suszonymi. Przedwczoraj wpadłam do naszego osiedlowego mięsnego, w którym z reguły jest przeogromny wybór mięs. Tym razem jednak schab wyglądał dużo ciekawiej niż karkówka, postanowiłam więc go kupić. I ugotować według mojego sprawdzonego przepisu. Dodałam do niego tylko dla odmiany rozmaryn i wcześniej wspomniane śliwki (węgierki). Kurczaczek, to wyszło ekstra
KardamonovyWiele osób uważa, że schab najlepiej smakuje przygotowany w tradycyjny sposób, czyli panierowany z jajkiem w bułce i smażony na patelni. Do tego grona zalicza się też mój mąż, który twierdzi że tradycyjny schaboszczak jest najlepszy, a jak dodatkowo jest z kością to „niebo w gębie”. Ja też nie pogardzę takim kotletem, ale dość często przyrządzam schab(...)inne sposoby i tak tym razem na obiad zrobiłam schab w sosie cebulowym . Duszony schab w sosie cebulowym jest miękki i kruchy, delikatnie słodki od cebuli. Jest to danie proste w przygotowaniu i nie wymagające wielu składników. Przyprawione plastry schabu panierujemy tylko w mące, dzięki czemu mięso podczas smażenia szybciej się rumieni i traci mniej wilgoci. Poza tym duszenie takiego
Danka Pichciuszka z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. O ile na stole wigilijnym serwujemy potrawy bezmięsne to podczas świąt Bożego Narodzenia sięgamy po dania mięsne. Takim daniem może być schab w sosie grzybowym, do zrobienia którego wykorzystałam suszone grzyby. Przygotowanie takiego schabu jest bardzo proste, a sos z suszonych grzybów jest wyrazisty w smaku. Aromatyczny sos grzybowy z czosnkową nutą(...)soczysty schab to danie, które sprawdzi się na świąteczny lub niedzielny obiad. Najbardziej aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem
Danka Pichci