schab - 5585 przepisów (strona:15/373)

Schab duszony w sosie pomidorowym 395

Schab duszony w sosie pomidorowym – czyli pyszne duszone mięsko w aromatycznym sosie z pomidorów i ziół. Mój poprzedni przepis na schab duszony cieszy się dużą popularnością, więc myślę, że i ten przepis na schab w sosie przypadnie Wam również do gustu. Polecam spojrzeć na przepis: Schab w sosie. Schab duszony w sosie własnym. @media (min-width:800px){ .ads-right(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki: 4 grube plastry schabu (ok. 550g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa mąka do oprószenia mięsa

Kulinarne Przeboje
Schab pieczony z nadzieniem 229

Schab pieczony z nadzieniem Schab pieczony z nadzieniem, ten tu przygotowany wylądował na naszym stole wielkanocnym.   Schab pieczony z nadzieniem nie musi być tylko na wielkanocny stół, może być na każdą inną imprezę rodzinną.  Na początku kupujemy ładny, równy kawałek schabu bez kości. A potem zabieramy się do pracy.  Schab pieczony z nadzieniem(...)schabu bez kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego )  10 dkg fety 2 ząbki czosnku  15 dkg suszonych pomidorów w oliwie  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku.  Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy ( ważne  – nacinamy

Kuchnia na wzgórzu
SCHAB W ZIOŁACH 204

SCHAB W ZIOŁACH Składniki: - 400g schabu (5 plastrów) - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek" - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka rozmarynu suszonego - 1 łyżeczka bazylii suszonej - 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego - 0,5 łyżeczki czosnku suszonego - 2 łyżeczki koperku suszonego - 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej - 1 łyżeczka majeranku - 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej - 8 łyżek oleju(...)Sposób przygotowania: Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie mieszając. Nasze plastry schabu rozklepujemy i dokładnie maczamy w przygotowanych wcześniej przyprawach. Następnie układamy na blachę i wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni C). Trzymamy w piekarniku około 40 min (do miękkości) i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Soczysty schab pieczony z majerankiem 176

Składniki: 1,5 kg schabu sól suszony majeranek 1 główka czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Posypujemy obficie suszonym majerankiem. 2. Mięso schładzamy 2 godziny w lodówce. Przekładamy do rękawa foliowego, zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C i pieczemy mięso 1,5 godziny. 3. Schab(...)jest gotowy, gdy jego wierzch się zarumieni. 4. Dzięki temu, że schab jest pieczony w rękawie, nie traci swojej soczystości. Smacznego!!! Źródło: mniammniam.com

Kuchnia domowa Ani
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 202

Dzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 2 plastry schabu 2 cebule 2 łyżki mąki 1 liść laurowy kilka ziarenek(...)ziela angielskiego pieprz sól zioła prowansalskie 1/2 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron i przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie i liść laurowy

Pasja Smaku
Schab duszony w warzywach 186

Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mieso.Mozna je przyrzadzic na wiele roznych sposobow.Dzis propozycja schabu w warzywach. W ten sposob przyrzadzony schab nigdy nie bedzie suchy.Jest kruchy i wysmienity w smaku,dzieki warzywom. Bardzo polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe(400-600 g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por cwiartka selera ,2 zabki czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 178

mineralow i mikroelementow.Kurka jest rekordzistka w zawartosci witaminy B1,bo ilosc ta jest porownywalna z iloscia wystepujaca w drozdzach piekarskich.Oprocz wielu innych witamin dostarczy nam rowniez sporo witaminy D. Schab podany z smietanowo-kurkowym sosem smakuje doskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu. Skladniki: 60-70 dkg schabu 250-350 g kurek sol,pieprz 2-3 lyzki masla ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 180

Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki: 4 spore plastry schabu 150 ml bulionu warzywnego sól,pieprz z młynka 150 ml gęstej śmietany(...)mnie Schmand) 2-3 łyżki chrzanu 1 listek laurowy 2 łyżki mąki mało ghee do smażenia Wykonanie: schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka  ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab suszony 145

dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki co przypadł mi do gustu. Znalazłam przepis na blogu Joli z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię klik . Schab jest rewelacyjny. najgorsze jest wyczekiwanie na niego ale potem jak już jest gotowy to po prostu uczta(...)podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny chrzan z żurawiną od Eterno. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Schab po prowansalsku 177

schabu bez kości 500 g cebuli 350 g pieczarek około 400 ml białego wina około 400 ml wody 2 małe przeciery pomidorowe mąka (do obtoczenia mięsa) 1 kostka bulionu grzybowego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe(...)już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór okazał się bardzo trafny. Mięso było mięciutkie, tak, że można je było jeść nawet bez pomocy noża i bardzo aromatyczne. Schab pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę

Świat Domowej Kuchni
Schab pieczony z karkówką 295

Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste. Składniki: -1,5 kg schabu bez kości -0,5 kg karkówki -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do mięs -żelatyna -olej    Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią. Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem.    Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż(...)pozostawiając  ok. 1 cm podstawę. Nacięć może być nawet 5. Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.    Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną. W nacięcia układamy paski karkówki.    Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 168

Pyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych.  Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka,  biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku.  Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie.  Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska(...)łyżeczka musztardy sól, pieprz (ew.vegeta) liść laurowy ziele angielskie odrobina mąki do zagęszczenia sosu łyżka śmietany 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki. Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą

Walijskie Pichcenie
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 166

możemy ją zaserwować w taki sposób.  Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy

Niezły Młynek
Schab faszerowany suszonymi pomidorami 195

Kiedy znudzi się Wam już klasyczny schabowy, to przygotowałam dla Was przepis z książki ,, Mięsa Siostry Marii,,. Wspaniały aromatyczny schab, nadziewany pysznymi suszonymi pomidorami, które sama przygotowałam, a przepis znajdziecie TUTAJ , a do tego najwyższej jakości oliwki z Hiszpańskich Delikatesów . Przepis bardzo łatwy do wykonania, więc warto go zrobić, bo smak jest wyborny. Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)naczynia. Podlać tłuszczem ze smażenia.  4. Piec w tem. 200 C przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mięso podlewać wytopionym sosem. 15 minut przez końcem obróbki schab posmarować miodem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem odstawić danie na 10 minut. Usunąć nić i kroić mięso w plastry

Apetyczna babeczka
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 170

niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę(...)żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy

ladykitchen
Schab pieczony w rękawie 202

Składniki : około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg) sól, pieprz 3- 4 zabki czosnku olej szałwiowy lub zwykły Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem Pozostawić na co najmniej 2 godz. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć  w kilku miejscach Piekłam w prodiżu około 50 min. Mięso(...)powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło.  Jeśli  apetyt na ten kawałek  nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu

Proste Potrawy
Schab Pani Jadzi 139

Przepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru  pół łyżki pieprzu mielonego czarnego Przyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka

Praktyczna pl
Schab pieczony w antonówkach i cydrze lubelskim 189

delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu, 4 dorodne antonówki 250 gram szalotek, 250 wędzonego boczku, garść rodzynek 8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu) 0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny(...)butelkach litrowych albo 3 x 330 ml),   Dodatkowo: mąka do oprószenia, olej do smażenia, sól, pieprz świeży tymianek. Schab kroimy na 8-10 kotletów, które rozbijamy, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Kotlery smażymy na małej ilości oleju na rumiano. Kotlety zdejmujemy z patelni i odkładamy a na tym samym tłuszczy podsmażamy boczek. Boczek odkładamy, a na tej samej patelni

Delicious Titbits
Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka. 140

Schab z sezamem: - 250 g schabu - 3 łyżki oleju roślinnego - 1 ząbek czosnku posiekany - kawałek imbiru drobno posiekanego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego  - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka sosu tajskiego - olej sezamowy - 3 łyżeczki sezamu Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu.  Na rozgrzany wok wlać olej

SMYKWKUCHNI
Schab i sos z maślaków 167

międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie(...)umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki

Pasja Smaku
C - Schab w wiosennym sosie 134

Kontynuując niejako wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie     Składniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki(...)zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jak upiec schab żeby był soczysty i miękki 31

upiec schab żeby był soczysty i miękki Schab wieprzowy to ten rodzaj mięsa, który chyba najczęściej wybieramy na nasze stoły i na co dzień i od święta. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno, więc przygotowujemy go i jako danie obiadowe, danie główne i jako przystawkę na półmisek wędlin. Najczęściej ze schabu przygotowujemy chyba bardzo popularne kotlety schabowe, jednak(...)jeśli o wędlinę chodzi to prym wiedzie tu schab pieczony. Schab to mięso chude, które niestety przy nieodpowiedniej obróbce traci swoje walory i staje się suchy, wiórowaty i niesmaczny. Jak zatem upiec schab by był soczysty i miękki. Moja odpowiedz to schab krótko pieczony a potem zostawiony w gorącym piekarniku. Wychodzi w ten sposób naprawdę rewelacyjny. Poniżej opisuję dokładnie krok

Dorota Smakuje
Schab w cieście 27

Przejadły Wam się zwykłe kotlety, a jednak macie ochotę na szybkie danie tego typu? Schab w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/schab-w-ciescie-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/schab-w-ciescie-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/schab-w-ciescie-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 plastry schabu wieprzowego,\r","1 jajko,\r","szklanka m\u0105ki(...)u00f3\u0142 szklanki mleka,\r","s\u0142odka papryka,\r","sol, pieprz"],"name":"Schab w cie\u015bcie","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Plastry schabu przyprawi\u0107 i rozbi\u0107 t\u0142uczkiem.\r","Na g\u0142\u0119bokim talerzu rozbe\u0142ta\u0107 jajko, doda\u0107 m\u0105ki i mleka. Wymiesza\u0107. Ciasto ma mie\u0107 konsystencj\u0119 ciasta nale

Bardzo Gruby Smok
Schab pieczony w mleku 93

Schab pieczony w mleku  Schab pieczony w mleku to prosty i smaczny obiad ze schabu w plastrach , przygotujecie go z niewielu prostych i łatwo dostępnych składników.  Zobaczcie przygotowanie schabu na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Schab pieczony w mleku wychodzi idealnie miękki, kruchy i bardzo delikatny. Tę delikatność zawdzięcza właśnie mleku, które długo(...)podgrzewane oddaje swoją słodycz i delikatność mięsu. Schab możecie doprawić ulubioną mieszanką przypraw do wieprzowiny, wtedy będzie jeszcze łatwiej i szybciej. Sos mleczny jest delikatny i łagodny, pasuje do wielu dodatków. Schab w mleku świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami z ziemniaków lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Schab pieczony w mleku, składniki: 6 plastrów

Lekcje w kuchni
Schab w sosie pieczarkowym 69

Schab w sosie pieczarkowym Schab w sosie pieczarkowym to fantastyczny pomysł na niedzielny obiad. Taki schab duszony z pieczarkami smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Zobaczcie przygotowanie schabu w sosie na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Schab w sosie śmietanowym z pieczarkami jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy(...)zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Schab w sosie pieczarkowym może być doprawiony Waszymi ulubionymi przyprawami i ziołami do wieprzowiny. Do schabu i pieczarek świetnie sprawdzi się na przykład tymianek i odrobina rozmarynu. Duszony schab

Lekcje w kuchni
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad 94

Schab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany(...)beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki pszennej szklanka mleka (220 ml) natka pietruszki sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, gałka muszkatołowa, szczypta kurkumy (można pominąć, ale nadaje ładnego żółtego koloru potrawie) Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru

e-PrzepisyKulinarne
Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą 966

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to dość szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad lub ciepłe danie na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Potrawa jest bardzo uniwersaln a - można j ą podać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę(...)karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą: około 0,5 kg schabu bez kości 2 duże cebule 400g pieczarek sól, pieprz, czosnek granulowany Składniki na sos: około 300 ml passaty pomidorowej pół szklanki

e-PrzepisyKulinarne
Schab parzony 10 min 239

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne(...)więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab w 10 min. Mimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też

Mieszam w Garnku
Grzebień ze schabu 143

Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab karkowy z pończochy 180

niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną  polędwicę wileńską , była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę.  Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mój kulinarny pamiętnik . Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek,  tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu(...)wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze około 20 stopni na 7 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie. Po tym czasie zdejmujemy rajstopę i szykujemy sobie pyszna kanapeczkę :). Schab najlepiej smakuje cienko pokrojony. insertCookd("d049b236eee20dfbb4cf3712e58f2337

Kulinarne przygody Gatity
Schab karkowy jałowcowy 188

Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą.  Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia

prawdziwe jedzenie