Schab w sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego , ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki(...)cebula 2 -3 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka wywaru z gotowania schabu 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i biały pieprz do smaku Natka pietruszki, oregano, tymianek i koperek Dodatki: Sałatka kolorowa z rukoli i pomidorów Kuskus Przygotowanie: Schab wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na 4 porcje: 2 schaby wieprzowe 2 karczki wieprzowe 4 plastry sera żółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej(...)żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie Na mięso układamy brzoskwinie a potem żółty
Bon Appetit MałgorzatyJako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami. Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :) Polecam! 2-3 porcje: * schab- 6 plastrów(...)żółta- 1 mała * papryczka chili- 1/2 szt. * przyprawy: ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy- 1 szt. czosnek- 1 ząbek, sól, pieprz * bulion- 2/3 szklanki * oliwa do smażenia Umyte plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć. Na tą samą patelnię
Kraina Miodem PłynącaDania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować. SKŁADNIKI 70 dag. schabu 2 marchewki 1/4 selera 1/2 pora przyprawa typu Staropolska 1 cebula 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki oleju WYKONANIE Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę(...)lekko poddusić. Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa. Nakryć i gotować na małym ogniu ok 40 min. Mieszać od czasu , do czasu. Sprawdzamy mięso jeśli jest twarde gotujemy dłużej. Pod koniec dodać żurawinę SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwySchab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis(...)najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia. Skladniki ( na 6 porcji) 80 dkg schabu bez kosci puszka krojonych pomidorow z ziolami-400 g 1 cebula 1 zabek czosnku 4 lyzki masla klarowanego 4 lyzki slodkiej smietanki kremowki 2 lyzki maki instant (krupczatki) 1 lyzeczka swiezego oregano (lub suszonego-wtedy mniej) 1 lyzka octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie. Składniki: - 1 kg schabu - 1 cebula - 5 ząbków czosnku marynata - 1 łyżeczka pieprzu - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżka bazylii - 2 łyżki sosu balsamicznego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowej Przygotowanie: Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładmay do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 1kg schabu bez kości 2 marchewki kawałek pietruszki i selera liść laurowy ziele angielskie odrobina vegety łyżeczka mąki śmietana 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy
Walijskie PichcenieSchab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę. Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest(...)gwarancją smaku. Polecam przepis :)) Składniki: 800 g schabu bez kości 4 białe kiełbasy sól pieprz musztarda majeranek 1 cebula liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa
Walijskie PichcenieCzasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją. Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 100 gram gorgonzoli garść orzechów włoskich 100 ml wina białego, wytrawnego 1/2 pęczka natki pietruszki 100 gram ryżu dzikiego sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy
Mango PapajaKochani ten schab jest naprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z sosem do obiadu:) Składniki; 1 kg schabu, 2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu mielonego czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, wg. uznania przyprawy Wykonanie; schab włozyć do zimnej wody, wrzuciś przyprawy, od zagotowania gotować
Anioły w kuchnisklepie mnóstwo wędlin a smak jeden. Czasem kupuje, nie zawsze jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponujemy Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku(...)miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół mięsa i pieczemy jeszcze 40 minut
Anioły w kuchniSchab w majeranku Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę : KLIK SKŁADNIKI: schab b/k - 1 kg czosnek granulowany - 1 łyżeczka sól i pieprz majeranek - 1,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie schab dobrze posypać majerankiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i odstawić
Kuchnia DanusiSkładniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie: Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową
Aga w kuchniSkładniki: 600 g schabu, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczka kolendry, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 woreczek kaszy gryczanej Przygotowanie: W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab(...)naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym). Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut. Na końcu posypujemy danie posiekanym
Aga w kuchniKasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :) Składniki: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 woreczki kaszy gryczanej. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety(...)litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną
Aga w kuchni