schab - 4979 przepisów (strona:8/332)

Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym 33

Poznaj sprawdzony przepis na schab pieczony w sosie słodko kwaśnym. Danie z pewnością każdemu się uda, gdyż jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Oceniam, że potrzeba około 35 minut. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że zachwycisz się słodko kwaśnym smakiem. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. 1 kg schabu bez kości 1 duża cebula(...)pół szklanki dżemu brzoskwiniowego pół szklanki keczupu łagodnego sól, świeżo zmielony pieprz czarny smalec gęsi lub inny dobry jakościowo tłuszcz do obsmażenia Sposób wykonania schabu na obiad. Zobacz jak w łatwy sposób ze zwykłego schabu, przygotować niecodzienny i przede wszystkim smaczny obiad. Jeśli masz dość smażonych kotletów schabowych, to danie z pewnością będzie idealne dla Ciebie. Do wykonania schabu pieczonego

Ania gotuje
Schab w sosie cebulowym (6 składników) 2069

Delikatny, miękki schab w sosie cebulowym z białym winem i masłem. Pomysł na przepyszny, prosty domowy obiad. Schab w sosie cebulowym Kolejna odsłona obiadowego schabu – tym razem schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie. Na blogu pojawiły się już przepisy na schab w sosie własnym i schab w sosie musztardowym, a ten niewątpliwie dołącza do grona ulubieńców. Jeśli(...)lubicie karmelizowany smak cebuli w połączeniu z masłem, koniecznie spróbujcie tego sosu. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kopytkami i przeróżnymi kaszami. Dlaczego warto przygotować schab tą metodą? Sos cebulowy z masłem ma niesamowity smak, który wspaniale zgrywa się z mięsem. Dzięki dodaniu białego wina, schab szybciej i efektywniej kruszeje podczas duszenia , co zapewnia delikatne, mięciutkie mięso. Danie nie wymaga wielu przypraw

Wilk Syty
Schab po azjatycku 45

Tradycyjny, pieczony schab to fantastyczny pomysł na przekąskę na imprezy lub dodatek do kanapek. Pod tym względem moim absolutnym numerem jeden jest schab ze śliwką, który stał się dla mnie obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Nie raz był też hitem na przyjęciach. Jednak jakiś czas temu zamarzyła mi się odmiana. Postanowiłam zrobić wyjątkowo aromatyczny schab po azjatycku, który łączyłby(...)sobie moje ulubione przyprawy. Przepis na schab po azjatycku – możliwe zmiany W tym wypadku wykorzystałam przyprawę pięciu smaków, czyli mieszankę korzennych przypraw, która powinna się znaleźć w kuchni każdego miłośnika orientalnych dań. Ma ona równoważyć w sobie smak gorzki, pikantny, słodki, słony i kwaśny. Jeśli akurat jej nie masz, możesz przygotować własną mieszankę, wykorzystując anyż, cynamon, goździki, pieprz syczuański

okolicepalnika.pl
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 151

Schab pieczony ale jak upiec schab w całości aby był mocno soczysty i aromatyczny? No właśnie…Największy problem przy pieczeniu schabu to to, że szybko staje się suchy. Schab należy do chudych mięs, a niewłaściwe pieczenie wysusza go. Zamiast pięknego, soczystego kawałka mięsa na stole ląduje podeszwa. Mimo wszystko uważam, że pieczenie schabu w całości jest o wiele łatwiejsze(...)niż smażenie kotletów bez panierki. Schab można upiec w piekarniku lub na usmażyć na patelni. Tak czy inaczej pierwsze przygotowania są wspólne dla obu sposobów. Schab nacieram czosnkiem i przyprawami, a następnie rumienię 5 minut z każdej strony. Teraz mogę go wstawić do piekarnika na 150ºC , wcisnąć termometr i piec go do uzyskania 67ºC. Schab można też piec na patelni

codojedzenia
Schab w cieście musztardowym 266

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie.  Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości  4 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 3 łyżki(...)oleju mały słoiczek musztardy francuskiej 1 szklanka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać majeranek, 3 łyżeczki musztardy i olej. Wymieszać i taką marynatą obłożyć schab. Odstawić na min. 4 godz. w chłodne miejsce (u mnie ok. 12 godz. - zostawiłam go na noc). Następnie mięso

Pasja Smaku
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 129

serwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzance w towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowej Zgłoszenie w konkursie (II miejsce)    Składniki: Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm), 4 plastry szynki Schwarzwaldskiej, 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi, 30 dag truskawek, 30 dag arbuza, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa(...)nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii. Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie. Marynata do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz

SzczyptaSmaQ
Schab po bałkańsku 120

Niedawno odwiedziliśmy moją koleżankę ze studiów Marysię:) Wizyta super...oby następna nie za 5 lat Marysiu;))) Wróciliśmy z tym przepisem... Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy(...)kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę

Anioły w kuchni
Schab suszony w ziołach. 144

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy.  W smaku suszony schab  przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Składniki(...)schabu b/k 2 dag soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu

Kulinarny karnet Christophera
Schab w galarecie 81

Schab w galarecie schab b/k -1 kg żelatyna -1 łyżka kolendra sól pieprz cytryna -1 szt sok jabłkowy -0,5 l PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć kolendrą, solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Schab przełożyć do formy,piec 1-1,5 godz w 180 stop. Następnie ostudzony schab pokroić w plastry, sok jabłkowy zagotować, wymieszać(...)spęczniałą żelatyną, ostudzić. Cytrynę wyszorować, opłukać, pokroić w plastry Plastry schabu na przemian z cytryną ułożyć na półmisku, udekorować według swojego uznania. Mięso zalać galaretką, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 130

Schab ze śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone  Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE:  Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć

Kuchnia Danusi
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 115

Składniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary,  6 łyżek oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji.   Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy(...)obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy. Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki

Moniki Smakołyki
Roladki ze schabu z mozzarellą i suszonymi pomidorami z sosem pieczarkowym 232

nawet dobrze. Tak jak w tym przypadku, nie powiem skąd wyczarowałam ten przepis, powiem tylko tyle, że zrobiłam go znacznie inaczej. Polecam bo pyyycha jest! ( : Składniki: cztery plastry schabu sześć suszonych pomidorów 50 gram mozzarelli  garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych  dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach  szklanka bulionu Myjemy(...)suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą soli i pieprzu. Nacieramy marynatą nasze plastry schabu i odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie kroimy w cienkie paseczki pomidory suszone i mozzarellę. Po odczekanych

Mango Papaja
Schab z jabłkami i pomarańczą 148

Składniki: schab bez kości 1 kg jabłka 2 szt pomarańcza 1 szt tymianek do oprószenia majeranek 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól 1 łyżeczka Przygotowanie:   Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką , pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.Schab naciąć(...)plasterki ( nie przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek . Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem . Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem 158

właśnie jest:) Dlatego staram się robić jak najwięcej warzywnych potraw, w szczególności sałatek. Dzisiejsza sałatka jest lekka, ale zarazem pożywna. Łączy w sobie lekko gorzkie grejpfruty oraz delikatnie słony schab, co wspaniale komponuje się ze świeżymi warzywami...   Składniki: główka sałaty lodowej,  2 duże grejpfruty,  1/2 ogórka,  duża czerwona cebula,  200g schabu wędzonego (użyłam Nove - Natura(...)półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać.  Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami.  Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli

Z miłości do słodkości
Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach 102

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :) /źródło : "Przyjaciółka"/ Składniki: ok. 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku duży pęczek świeżej(...)bazylii cebula łyżka masła czerstwa kajzerka suszone pomidory w zalewie 2 łyżki oleju 4 pomidory sól i pieprz   Sposób wykonania: Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki. Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku

Słodkości i nie tylko
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 88

Sezon grzybowy w pełni, stąd też na naszym stole pyszny i soczysty schab duszony w  leśnych grzybach. Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach  czasowych i  smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:) Soczysty schab duszony w  leśnych grzybach Wariant ekspresowy Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki(...)kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab w sosie imbirowo-sojowym 78

miesięcy konsekwentnie podąża wytyczoną ścieżką rejestrując swoje zmagania na prowadzonym przez siebie blogu Zmień się na zdrowie zamieściła jakiś czas temu ciekawy i jak się okazało - przepyszny - przepis na "schab inaczej". Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:) Schab w sosie imbirowo-sojowym Składniki: 5 średniej grubości plastrów schabu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pudru(...)łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.   Przygotować sos:   Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 24

Soczysty schab bez kości i jędrne kluseczki śląskie ziemniaczane. Danie obiadowe często goszczące na polskich stołach, chętnie przygotowywane przez polskie panie domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Dania główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 280 kcal Schab(...)sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi z dziurką. Schab bez kości i kluseczki ziemniaczane polane ciemnym pieczeniowym sosem. Składniki: SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki słodkiej papryki 10 ziaren pieprzu sól i mielony pieprz 1 łyżka mąki pszennej 200 ml wody 50 g gęstej śmietany 18 % KLUSKI

ProstePesto.pl
Schab gotowany w 10 minut 103

Przepis na schab gotowany w 10 minut według mojej receptury. Różni się od innych, które można znaleźć w sieci. Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluję dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec. Po pierwszym gotowaniu^ Save Print Schab gotowany w 10 minut   Składniki 1 kg wąskiego schabu 2 litry zimnej wody 4 łyżki(...)łyżka słodkiej papryki 4 łyżki soli 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe siatka wędliniarska 2 łyżki majeranku ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz schabu razem połączyć w garnku, zagotować dokładnie mieszając tak, aby majonez rozpuścił się w zalewie. Odstawić do ostygnięcia. Schab oczyścić z błon i warstwy tłuszczu. Siatkę wędliniarską naciągnąć na schab

zjem to blog kulinarny
Schab gotowany w 10 minut 3919

Przepis na schab gotowany w 10 minut według mojej receptury. Różni się od innych które można znaleźć w sieci. Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluje dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec. Po pierwszym gotowaniu^ Save Print Schab gotowany w 10 minut   Składniki 1 kg wąskiego schabu 2 litry zimnej wody 4 łyżki(...)łyżka słodkiej papryki 4 łyżki soli 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe siatka wędliniarska 2 łyżki majeranku ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz schabu razem połączyć w garnku, zagotować dokładnie mieszając tak, aby majonez rozpuścił się w zalewie. Odstawić do ostygnięcia. Schab oczyścić z błon i warstwy tłuszczu. Siatkę wędliniarską naciągnąć na schab

zjem to blog kulinarny
Schab w sosie chrzanowo-musztardowym. 57

jest ? Zapraszam Was serdecznie do dobrej kuchni, może nie koniecznie dietetycznej - ale smacznej. Schabowy inaczej - już nie w panierce ale smakowitym sosie. Składniki: bulion wołowy 250 ml, kilka plastrów schabu, śmietana 18% 3 łyżki, mąka 2 łyżeczki, chrzan 2,5 łyżki, musztarda chrzanowa 1 łyżeczka, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz, Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię(...)Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzan i musztardę- mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia

QuchniaKaroli
Schab ze śliwką na kapuście 106

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :) SKŁADNIKI 600g schabu bez kości 100g wędzonego boczku 300g kiszonej kapusty ok 15 sztuk suszonej śliwki 2 jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami.  Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki ze schabu z bracówką i mozzarellą 210

Teraz wiem że byłam w błędzie, zachęcam niezdecydowanych do wymyślania własnych wariacji na temat roladek, to smaczne i łatwe do wykonania danie :) Dzisiaj polecam delikatne roladki ze schabu, nadziane bracówką i mozzarella.  Żurawina nadaje im delikatnego smaku.  Doskonale smakują solo, z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi.  Polecam także inne Wersje roladek , np z indyka(...)kurczaka ... warto zajrzeć :)  Roladki Ze schabu z bracówką i mozzarellą  5 plastrów schabu około 10 dag bracówki w plasterkach 10 dag tartej mozzarelli 5 łyżeczek żurawiny do mięs 5 średnich korniszonów (większe kroimy na pół) Do mięsa : sól pieprz mielony czosnek w granulkach Do sosu : 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego łyżka

Takie tam pichcenie
Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) 104

mieszanka naturalnych przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, papryka, gorczyca, pietruszka, marchew, pasternak .Te dwa składniki plus oliwa stały się super marynatą do mięsa wieprzowego, w tym wypadku do schabu i żeberek. Mięso zamarynowane najpierw stało sobie jakąś godzinę w lodówce, a potem zostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam gotowych przypraw do mięsa grillowanego(...)gotowe mieszanki. Do mięsa podałam grillowy rarytas z czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku i potraw z grilla Przygotowanie Przygotowujemy marynatę z oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB DUSZONY W MLEKU 370

dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj . Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka(...)łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki: -ok. 1kg schabu środkowego -4 ząbki czosnku -1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam) -sól i pieprz -3 łyżki oliwy -1,5 szklanki mleka 2% -1-2 łyżki soku z cytryny Mięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 152

dość rzadko bywa schab, czy to na obiad czy w formie wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki(...)schabu, ja tak zrobiłam. Jeden podać na obiad, a drugi po wystudzeniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. A jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 416

kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda ale smak(...)smakuje... :-) Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama natura. Składniki: - kawałek schabu, najlepiej środkowego (u mnie 1,8kg) - 1,2l gorącej przegotowanej wody - 120g soli himalajskiej (lub zwykłej -wówczas trochę mniej) - 1 duży ząbek czosnku - zmiażdżony - kilka kulek pieprzu (ok.6) - kilka kulek

Smaczne Zdrowe
Schab w sosie własnym 20

Schab w sosie własnym. Mięso w sosie własnym to najprostszy sposób na przygotowanie mięsa w pysznym sosie. Na blogu jest już przepis na żeberka w sosie własnym . Można też mięso upiec w piekarniku, powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Schab przygotowany w ten sam sposób nie wychodzi suchy, jest(...)cebuli, oraz duszenia na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste. Gęstość sosu zależy od ilość mąki. Jeśli nie dodacie śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym . Tzw. sos własny jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, ale polecam też inne przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony (na kanapki) 39

Wymyśliłam fajną marynatę do schabu, który upiekłam na świąteczny stół. Schab wyszedł przepyszny dlatego na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i sami oceńcie, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie Składniki: – 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)czosnku – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej – pieprz wg smaku Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek

Smaki Armine
Schab z suszonymi pomidorami 72

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi(...)starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A , do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia

Kuchcik gotuje
Schab z żurawiną pieczony w rękawie 141

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 1/2 łyżeczki soli około 4 łyżek oleju rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Schab z żurawiną Przygotowanie: Schab dokładnie myję i osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za pomocą noża, kilka razy nim obracając

Uwaga Babcia Gotuje
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 74

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)porcje: 4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido 1 duże kwaśne jabłko 3-4 cm imbiru 5 gałązek zielonego majeranku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła ghee lub oleju 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól,pieprz Wykonanie: porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab suszony w ziołach 103

Zostałam w 100% przekonana do schabu! Dzięki Delimammie . Wszyscy amatorzy dobrego kawałka mięcha - to jest coś specjalnie dla Was. Nie dość, że rewelacyjne mięso to jeszcze zrobione własnoręcznie.  Niestety na efekt końcowy trzeba trochę poczekać, ale samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Coś specjalnie dla fanów szynek dojrzewających, parmeńskich... Składniki:   1 kg schabu bez kości 35 g soli(...)laurowe  Przygotowanie: Majeranek, tymianek i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Kruszymy liście laurowe i dodajemy do ziół. Wsypujemy sól, pieprz, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy. Schab oczyszczamy z wszystkich żyłek, tłuszczu i błon. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przygotowaną marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką (ja użyłam żaroodpornego) i wkładamy do lodówki

QuchniaKaroli
Schab w śmietanie 90

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek(...)układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pozostawiamy na ok. 30 minut.    Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.    Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.    Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.    Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu

Maminek kulinarny
Schab duszony 75

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku    Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę(...)marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymy do zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.    Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Schab w sosie musztardowym 163

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra(...)słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.  2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy

Szefowa kuchni
Schab suszony dojrzewający 90

SCHAB SUSZONY DOJRZEWAJĄCY Składniki 1 kilogram schabu bez kości 2 łyżki soli 2 łyżki majeranku 6 ząbków czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu Sposób przygotowania Schab dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziele angielskie i liść laurowy rozgnieść w moździerzu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać dobrze ze sobą. Tak powstałą mieszanką(...)natrzeć dobrze schab ze wszystkich stron. Mięso włożyć do miski i odstawić do lodówki na 5 dni. Każdego dnia odlewać powstające soki. Po tym czasie schab włożyć do pończochy i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu na minimum 7 do 30 dni. Kroić w bardzo cienkie plasterki

slodkababeczkaks
Schab domowy pieczony 98

samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości  po łyżce ziół(...)pieprzu kolorowego 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem) 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela angielskiego ( zmielone razem z pieprzem  1 łyżka oleju lub smalcu. WYKONANIE  Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE 109

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie  mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem.  Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)zdrowie! Potrzebujemy: 1kg schabu pieprz ziołowy słodka papryka majeranek czosnek staropolski sól Wykonanie:                                                                    Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z  tłustych błon

Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 219

warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy(...)przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy

Walijskie Pichcenie
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 98

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam(...)moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :) Składniki:   700 g schabu, ok. 15 suszonych moreli, 3 łyżki majeranku, 1/2 szklanki naparu z herbaty, sól, pieprz. Przygotowanie:     Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Schab nadziewany - wędlina 79

Pyszny schab z forum cincin.cc. Polecam. Smaczna i efektowna wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie.  Składniki: ok 1 kg schabu Kilka kabanosów ( ja użyłam kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.) Sól peklowa Ziarenka smaku lub inna tego typu przyprawa Żelatyna  (opcjonalnie) Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć(...)mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć

Praktyczna pl
Schab ze szpinakiem 73

Faszerowany schab w wersji trochę nietypowej. Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed(...)smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem.  4. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku
Schab pieczony w siatce 136

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka soli(...)ząbków czosnku * dodatkowo ulubione przyprawy Przygotowanie : Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut

Magiczne Życie Marty
C - Schab pod chrzanową pierzynką 101

Święta za nami. Ale na pyszny schab pod  puszystą, chrzanową pierzynką nie powinniśmy czekać do kolejnych świąt! Możemy częściej cieszyć się jego doskonałym smakiem. Schab pod chrzanową pierzynką Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz, czosnek, oregano, oliwa z oliwek 5 jajek mały słoiczek ostrego chrzanu pęczek szczypiorku bądź rzeżucha Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem,  obficie(...)lodówki. Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć przygotowaną pierzynkę: Ugotowane na twardo jajka zmiksować z chrzanem, ewentualnie doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała