schab - 5600 przepisów (strona:16/374)

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą 1034

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym to dość szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad lub ciepłe danie na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Potrawa jest bardzo uniwersaln a - można j ą podać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę(...)karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą: około 0,5 kg schabu bez kości 2 duże cebule 400g pieczarek sól, pieprz, czosnek granulowany Składniki na sos: około 300 ml passaty pomidorowej pół szklanki

e-PrzepisyKulinarne
Schab parzony 10 min 308

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne(...)więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab w 10 min. Mimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też

Mieszam w Garnku
Grzebień ze schabu 187

Tydzień temu na FB pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab karkowy z pończochy 222

niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną  polędwicę wileńską , była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę.  Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mój kulinarny pamiętnik . Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek,  tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu(...)wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze około 20 stopni na 7 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie. Po tym czasie zdejmujemy rajstopę i szykujemy sobie pyszna kanapeczkę :). Schab najlepiej smakuje cienko pokrojony. insertCookd("d049b236eee20dfbb4cf3712e58f2337

Kulinarne przygody Gatity
Schab karkowy jałowcowy 232

Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą.  Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia

prawdziwe jedzenie
Schab po warszawsku 212

już masz zrobiony idealny schab pieczony według mojego przepisu to kolejnym krokiem może być taki właśnie schab po warszawsku z jajkiem i chrzanem, w galarecie. To idealne danie na Wielkanocne śniadanie! Zobacz też te przepisy: – schab pieczony – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron SCHAB PO WARSZAWSKU Przygotowanie: czas pieczenia schabu + 40 minut + chłodzenie(...)Składniki: 10-15 cm pieczonego schabu (podaję w centymetrach określając wielkość kawałka z którego odkroisz grube plastry. 4-5 ugotowanych jajek na twardo 1 cebula 1 łyżka chrzanu 2 łyżki majonezu 700 ml bulionu wołowego lub warzywnego* 3 łyżeczki żelatyny sól i pieprz do ozdoby: ugotowane jajka, ugotowana marchewka, inne zobacz punkt 5 i alternatywny sposób przygotowania galarety nie używając

nietylkopasta.pl
Schab zapiekany w kapuście włoskiej 140

garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze…. Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty…. Przepis na schab parzony, gotowany dostałam dawno temu(...)koleżanki. Ten przysmak oczywiście można podawać solo. To tylko mój wymysł, żeby podać go w towarzystwie kapuchy Może nie do końca…moim wymysłem jest to, żeby podawać TEN schab w towarzystwie kapusty * 1,5 kg schabu * 4 łyżki majonezu * 3 ząbki czosnku * przyprawa uniwersalna * odrobina soli * pół łyżeczki pieprzu * pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej * majeranek – 2 łyżki

Pieprzyć z Fantazją
Schab gotowany w mleku, później podany galarecie, najlepszy 198

Polecam taki schab, jest delikatny i pyszny. Można go przygotować wcześniej i będzie sobie czekał w lodówce na gości. Przygotowanie marynaty do schabu – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć. Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć mięso dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny(...)smaku Schab wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć schab ze wszystkich stron na złoty kolor. W ten sposób mięso zachowa swoje soki i będzie pyszny nic suchy. Obsmażony schab położyć do dużego i wysokiego naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której obsmażał się schab wlać mleko i zagotować, wymieszać dokładnie. Wszystkie pozostałości muszą

Kuchnia Pokoleń
Schab pieczony w soli 312

możemy podać na ciepło jak i na zimno. Może stanowić bazę obiadu, wykorzystacie jako wędlinę na śniadanie lub jako składnik sałatek. Zatem do dzieła! Do przygotowania mięsa potrzebujemy: kawałek schabu sól (tyle ile wynosi waga mięsa) naczynie żaroodporne Umyjcie mięso, osuszcie i możecie wyciąć wszystkie błonki. Zważcie mięso i do naczynia żaroodpornego wsypcie ilość soli odpowiadającą wadze mięsa (ja zawsze(...)wsypuję trochę na dno, wkładam mięso i resztę soli wsypuję w wolne miejsca). Mój kawałek schabu ważył 1 kg i wykorzystałam 1 kg soli. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Schab nadziewany śliwkami 163

Taki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso(...)godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa do pieczenia. Na patelnię wylać pól szklanki wody wody, tylko tyle, żeby odzyskać wszystkie przyprawy pozostałe po obsmażeniu schabu. zagotować, wymieszać i lekko

Kuchnia Pokoleń
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 173

schab ze śliwką Już sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle.  To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju(...)łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo wykałaczki do spięcia schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum

Miód i pieprz