schab - 5600 przepisów (strona:20/374)

Roladki ze schabu 195

Roladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zrazy ze schabu wg Buni 359

które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych

Buniabaje w kuchni
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 223

blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy czy bitki to potrawy które robi się w większej ilości a nie 2 sztuki

Buniabaje w kuchni
Schab z kurkami (w sosie kurkowym) 238

Post Schab z kurkami (w sosie kurkowym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab gotowany w rękawie do pieczenia 59

Schab gotowany w rękawie do pieczenia Schab gotowany w rękawie do pieczenia To kolejny pyszny i prosty pomysł na mięso do kanapek, lub na świąteczny stół. Wiadomo, że to mięso nie zawiera w sobie zbyt dużo tłuszczu, wiec często po obróbce termicznej jest lekko wysuszone. Ale jest na to sposób, można parzyć go w rękawie do pieczenia, wtedy będzie wilgotny(...)cały smak zostanie w mięsie. Tak przygotowany schab można wykorzystać, jako wędlinę, u nas w domu uwielbiamy go z dodatkiem domowego chrzanu lub sosu tatarskiego. Można też go podać na ciepło, na przykład z sosem pieczarkowym lub z suszonych grzybów. Jak zrobić schab gotowany w rękawie do pieczenia Filmik, jak przygotować ten schab krok po kroku znajdziesz na moim

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety wieprzowe 89

Kotlety wieprzowe, znane również jako schab smażony lub schab panierowany, to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników mięsa. Kotlet wieprzowy to idealny przykład dania, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. W tym artykule dowiemy się, jak usmażyć pyszne schabowe oraz poznamy kilka przepisów na schabowego. Schab kotlet – co to jest? Schab(...)trudne, ale w rzeczywistości jest to dość proste, o ile masz odpowiednie składniki i przestrzegasz kilku kluczowych kroków. Oto kilka przepisów na schabowe, które możesz wypróbować w swojej kuchni: Schab panierowany z ziemniakami i sosem To klasyczny przepis na schabowego, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie. Potrzebujesz: 4 plastry schabu wieprzowego Mąka Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do przyprawienia

Ania i Marcin gotują
Schab w majonezie 100

Schab gotowany w majonezie Schab w majonezie znakomity na ciepło jak i na zimno. Schab gotowany na kanapki, kruchy i aromatyczny to pomysł na święta jak i na co dzień. Dziś będzie to schab w majonezie i musztardzie. W handlu mamy wiele różnych wędlin, ale cóż z tego jak większość z nich tak samo smakuje. Dlatego warto się pokusić(...)zrobić samemu gotowanych schab na kanapki. Tak przygotowane mięso poza kanapkami, znakomicie się sprawdzi na Wielkanoc, rodzinne imprezy, komunie jak i na obiad. Gotowany schab podany z sosem chrzanowym, musztardowym czy np. kebab smakują znakomicie. Jak zrobić schab gotowany na kanapki? Schab w majonezie i musztardzie Schab w majonezie, to łatwa i szybka do przygotowanie domowa wędlina. Jednak widząc przepis

Dieta moja pasja
Schab pieczony z morelami 113

przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię schab. Próbowałam kombinacji z karczkiem, ale jest dla mnie za tłusty. Szynka w sumie też jest ok, ale jednak zawsze wracam do schabu. Schab pieczony z morelami jest typowo świątecznym przepisem(...)Morele możecie z powodzeniem zastąpić suszonymi śliwkami. Ja użyłam tych pierwszych, bo po prostu chciałam się ich pozbyć. Schab lubi słodkie dodatki, dlatego to tak fajnie wszystko pasuje do siebie. Tak mi teraz do głowy przyszły daktyle. Ojaa, zapiszę to sobie w moim kajecie. Zrobię tę opcję na następne święta. Tego typu pieczone mięso jak już robię, to w większej

Kardamonovy
Schab nadziewany śliwkami zapiekany z warzywami. 145

Witajcie:) Nie ma świąt bez pysznego pieczonego schabu, nadziewanego owocami lub pieczarkami. Dzisiaj mam dla Was propozycję ze śliwkami suszonymi Helio.  Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Będzie idealny na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowani.    Składniki:   około 1 kg schabu(...)wegety   3 cebule 3 duże marchewki 3 jabłka   1 szklanka dobrego oleju 1/2 szklanki wody 100 ml słodkiej śmietanki do sosu warzywnego       Wykonanie:   Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleka ma być tyle żeby pokryło cały schab. Schab zalewamy mieszanką mleczno cebulową, szczelnie

Sama słodycz i szczypta chili
Schab w cieście naleśnikowym 147

Schab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam(...)niczego na panierkę. Przepis jest błyskawiczny, prosty, a schab tak usmażony jest bardzo smaczny. Schab w cieście naleśnikowym przygotowuje się szybciej niż tradycyjny kotlet schabowy. Schab w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje bezpośrednio po usmażeniu, jest wtedy na zewnątrz chrupiący i soczysty w środku. Wyśmienicie smakuje z zasmażanymi buraczkami lub z zasmażaną modrą kapustą, dopełnieniem jest puree z ziemniaków . Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
schab zapiekany w kapuście włoskiej 176

jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze.... Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty.... Przepis na schab parzony, gotowany dostałam dawno(...)koleżanki. Ten przysmak oczywiście można podawać solo. To tylko mój wymysł, żeby podać go w towarzystwie kapuchy :) Może nie do końca...moim wymysłem jest to, żeby podawać TEN schab w towarzystwie kapusty :D * 1,5 kg schabu * 4 łyżki majonezu * 3 ząbki czosnku * przyprawa uniwersalna * odrobina soli * pół łyżeczki pieprzu * pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej * majeranek - 2 łyżki Czosnek

Pieprzyć z Fantazją
Schab po bałkańsku 20152

Schab po bałkańsku – to pyszna propozycja na obiad. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Inspiracją do tego przepisu był wpis u Danka pichci , w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują(...)niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin:10px;clear

Kulinarne Przeboje
Pieczony schab – idealny na kanapki 1128

Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z radością zrezygnujecie ze sklepowych wynalazków. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno na kanapkach. Można go także podawać na ciepło z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. 2 kg schabu(...)środkowego ok. 6 łyżeczek majeranku 6 ząbków czosnku sól olej Schab oczyszczamy z błony, a następnie nacieramy solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab obsmażamy krótko z obu stron na oleju i przekładamy do brytfanki wraz z tłuszczem, na którym się smażył. Schab pieczemy w zależności od wagi. Na każdy

Dieta bez mleka
Schab ze śliwką 210

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki pieprzu(...)ziołowego (lub zwykły czarny) ½ łyżeczki musztardy 2 małe ząbki czosnku Do sosu: 1 łyżka śmietany 12% Przygotowanie: Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki. Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami. Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie

KuchniaWeDwoje.pl
Schab pieczony w rękawie 343

Kruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia. Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu(...)gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci. Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy

Kuchcik gotuje