schab - 4989 przepisów (strona:20/333)

Schab pieczony z morelami 16

przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię schab. Próbowałam kombinacji z karczkiem, ale jest dla mnie za tłusty. Szynka w sumie też jest ok, ale jednak zawsze wracam do schabu. Schab pieczony z morelami jest typowo świątecznym przepisem(...)Morele możecie z powodzeniem zastąpić suszonymi śliwkami. Ja użyłam tych pierwszych, bo po prostu chciałam się ich pozbyć. Schab lubi słodkie dodatki, dlatego to tak fajnie wszystko pasuje do siebie. Tak mi teraz do głowy przyszły daktyle. Ojaa, zapiszę to sobie w moim kajecie. Zrobię tę opcję na następne święta. Tego typu pieczone mięso jak już robię, to w większej

Kardamonovy
Schab nadziewany śliwkami zapiekany z warzywami. 26

Witajcie:) Nie ma świąt bez pysznego pieczonego schabu, nadziewanego owocami lub pieczarkami. Dzisiaj mam dla Was propozycję ze śliwkami suszonymi Helio.  Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Będzie idealny na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowani.    Składniki:   około 1 kg schabu(...)wegety   3 cebule 3 duże marchewki 3 jabłka   1 szklanka dobrego oleju 1/2 szklanki wody 100 ml słodkiej śmietanki do sosu warzywnego       Wykonanie:   Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleka ma być tyle żeby pokryło cały schab. Schab zalewamy mieszanką mleczno cebulową, szczelnie

Sama słodycz i szczypta chili
Schab w cieście naleśnikowym 48

Schab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam(...)niczego na panierkę. Przepis jest błyskawiczny, prosty, a schab tak usmażony jest bardzo smaczny. Schab w cieście naleśnikowym przygotowuje się szybciej niż tradycyjny kotlet schabowy. Schab w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje bezpośrednio po usmażeniu, jest wtedy na zewnątrz chrupiący i soczysty w środku. Wyśmienicie smakuje z zasmażanymi buraczkami lub z zasmażaną modrą kapustą, dopełnieniem jest puree z ziemniaków . Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
schab zapiekany w kapuście włoskiej 68

jednak w garach siedziałam ja. Pamiętam jak w pewnym momencie poczułam się bezradna, bezsilna i byłam potwornie zmęczona. Pieczarki duszone wylądowały na kuchennej podłodze.... Wtedy też połączyłam dwie rzeczy: schab i kapustę młodą. Mózg mi pracował na największych obrotach a była już 22 godzina w sobotę :D Miałam zamarynowany schab i główkę kapusty.... Przepis na schab parzony, gotowany dostałam dawno(...)koleżanki. Ten przysmak oczywiście można podawać solo. To tylko mój wymysł, żeby podać go w towarzystwie kapuchy :) Może nie do końca...moim wymysłem jest to, żeby podawać TEN schab w towarzystwie kapusty :D * 1,5 kg schabu * 4 łyżki majonezu * 3 ząbki czosnku * przyprawa uniwersalna * odrobina soli * pół łyżeczki pieprzu * pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej * majeranek - 2 łyżki Czosnek

Pieprzyć z Fantazją
Schab po bałkańsku 19923

Schab po bałkańsku – to pyszna propozycja na obiad. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Inspiracją do tego przepisu był wpis u Danka pichci , w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują(...)niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin:10px;clear

Kulinarne Przeboje
Pieczony schab – idealny na kanapki 934

Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z radością zrezygnujecie ze sklepowych wynalazków. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno na kanapkach. Można go także podawać na ciepło z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. 2 kg schabu(...)środkowego ok. 6 łyżeczek majeranku 6 ząbków czosnku sól olej Schab oczyszczamy z błony, a następnie nacieramy solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab obsmażamy krótko z obu stron na oleju i przekładamy do brytfanki wraz z tłuszczem, na którym się smażył. Schab pieczemy w zależności od wagi. Na każdy

Dieta bez mleka
Schab ze śliwką 78

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki pieprzu(...)ziołowego (lub zwykły czarny) ½ łyżeczki musztardy 2 małe ząbki czosnku Do sosu: 1 łyżka śmietany 12% Przygotowanie: Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki. Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami. Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie

KuchniaWeDwoje.pl
Schab pieczony w rękawie 137

Kruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia. Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu(...)gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci. Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy

Kuchcik gotuje
Cebulowy schab z sosem pietruszkowym 95

Cebulowy schab z sosem pietruszkowym Cebulowy schab pasuje doskonale do wszelakich uroczystych posiłków , a niedzielny obiad , to zawsze rodzinne święto . Wszyscy zazwyczaj są w domu , czego w tygodniu nie uświadczysz , no i wreszcie można o tej samej porze zasiąść do stołu , pogawędzić i zjeść coś pysznego . Lubię ten niedzielny rytuał , szkoda ,że w tygodniu tak się nie da i zazwyczaj(...)aromatyczny , a aksamitny sos dodaje mu jeszcze smaku , po prostu niebiański obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki porcja na około 4 osoby : 1 kg schabu 2 duże cebule 2 szklanki mleka sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 ml śmietanki kremówki

Ogrodnik w podróży
Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 175

Polecam kolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem(...)przygotowują co miesiąc 1 przepis z produktem tej marki. Ale Marco Pierre White` a też przygotowywał piersi kurczaka z kostką rosołową Zamiast kostki można wykorzystać tylko sól. Przepis na Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował. Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu dobrze rozbite, pesto z suszonych pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrolowany z rubinami... Schab z boczkiem i żurawinami oczywiście 78

osóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :) Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab po kowalsku 147

jeden z przepisów, od którego rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Właściwie wtedy jeszcze tylko przeglądałam blogi i przepisywałam fajne receptury do zeszytu. Także i przepis na ten schab został zapisany, ale nie wiem dokładnie z jakiej strony. Polecam te kotlety, choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :) Składniki: 4 kotlety schabowe 1 jajko bułka

Kuchnia domowa Ani
Duszony schab z warzywami 269

Składniki; ok 6 plastrów schabu 1 większa cebula 1 mały por 2 marchwie 1 łyżeczka przyprawy lubczyk 1 łyżeczka majeranku 700 ml bulionu mięsnego 3 ziela ang. 3 liście laurowe olej sól,pieprz ,czerwona papryka  Wykonanie; Cebulkę kroimy w kostkę ,rumienimy w brytfance.Następnie por i marchew kroimy w plastry ,dorzucamy do cebulki,chwilę podsmażamy.ok 5 minut.Schabowe lekko

Olcia gotuje!
Schab w sosie musztardowym 211

SKŁADNIKI: 5 kotletów schabu, 200 ml kremówki, 3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 4 łyżki mąki, 1 łyżka suszonej włoszczyzny, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, Przygotowanie:    Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy

Aga w kuchni
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 154

wcale nie tęsknię za smakami dzieciństwa, tylko za dzieciństwem samym w sobie :) To kolejne już danie z tej kategorii w przeciągu tygodnia. Zapraszam do gotowania! Składniki: 500 g schabu 1 cebula 350 g pieczarek 1 łyżka oleju 1 op. śmietany 18% (330 g) 100 ml wody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki

My Culinary Art