schab - 4989 przepisów (strona:25/333)

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki / Pork Loin Roulade 31

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki Dziś domowa wędlina z piekarnika , czyli ziołowa rolada ze schabu na kanapki . To świetny zamiennik sklepowych wędlin, jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia). Moja ziołowa rolada ze schabu na kanapki jest bardzo prosta - zawiera sporo aromatycznych, suszonych ziół, a także cieniutkie plasterki czosnku. Nadzienie do rolady schabowej może być(...)zależności od tego, jak cienko rozbijecie płat mięsa. Jeśli chcecie być pewni, że jest już upieczona, posłużcie się termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 stopni. Rolada ze schabu z piekarnika smakuje świetnie na zimno do kanapek, ale też na ciepło do obiadu. Gdy podaję ją na gorąco, kroję ją w grube plastry; jeśli na zimno, wkładam do lodówki

Lekcje w kuchni
Pieczony schab na kanapki / Baked Pork Loin 37

Dziś polecam łatwy przepis na pieczony schab na kanapki lub do obiadu. Jest mięciutki i soczysty , to najlepszy zamiennik sklepowych wędlin. Ziołowa marynata do pieczonego schabu nadaje mu mnóstwo smaku. W mojej znalazł się między innymi majeranek, czosnek, słodka papryka i odrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół. Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego(...)obsmażenia na patelni - wystarczy krótkie smażenie ze wszystkich stron, białko mięsa powinno się ściąć z wierzchu. To gwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 C. Schab z piekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje

Lekcje w kuchni
Soczysty schab ze śliwką 23

naszych świątecznych stołach bardzo często pojawia się pieczone w domu mięso, czy to do obiadu, czy też podawane na zimo na półmisku, dlatego proponujemy przygotowanie schabu ze śliwką. Dzięki owocom i ziołom schab zyska dodatkowego smaku i aromatu, będzie także odświętnie wyglądał na talerzu. Składniki 1 kg schabu bez kości 100-150 g śliwek suszonych 6 liści laurowych 1 łyżeczka(...)suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki oliwy sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować. W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić nacięcie, nóż kilka razy obrócić, aby było one szersze. Włożyć suszone śliwki. Z oliwy i przypraw (bez liści laurowych) zrobić marynatę

niecodziennikpary
Co dziś na obiad? Schab w sosie śmietanowym z marchewką 75

Proste i szybkie przepisy na obiad to właśnie mój sposób na przyjemne gotowanie w domu. Dzisiaj dzielę się pomysłem na plastry schabu, które możesz serwować z ziemniakami, makaronem albo ryżem. To przepis na schab w sosie śmietanowym z marchewką i porem. Przepis na schab w sosie śmietanowym Schab w sosie śmietanowym jest delikatną propozycją, a odpowiednio przygotowane mięso rozpływa się(...)ustach. Może to być ciekawa alternatywa dla tradycyjnie duszonego schabu. Marchewka, por i śmietanka 30% sprawiają, że sos ma słodki posmak. Dzięki temu mięso smakuje pysznie i domowo. Składniki: 500 g schabu w plastrach, 1 średnia cebula, 2 średnie marchewki, 1 por (biała i jasnozielona część) 1,5 szklanki bulionu (jeśli go nie masz, możesz wykorzystać domowe kostki rosołowe, które

Rozdomowiona
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami 128

Narodzenie lub jako obiad na niedzielę. Przepis ten powstał na bazie śliwek w boczku , które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę . Na świąteczny obiad polecam również tradycyjny schab ze śliwkami . By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed pieczeniem podsmażyć mięso z każdej strony, na dość dużym ogniu. Do pieczenia zaś można użyć naczynie żaroodporne, rękaw(...)pieczenia, folię aluminiową itd., by mięso jak najmniej traciło soków. Ważne jest również, by kupić dobre jakościowo mięso – zbyt stare kawałki schabu wyjdą suche i niesmaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – Składniki: 1 kawałek schabu bez kości – ok. 1,3 kg 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej sól

Kulinarne Przeboje
Danie na elegancką kolację, czyli schab w sosie pieczarkowym 51

Danie na elegancką kolację albo na wytworny obiad podany na tarasie jesiennym? Mamy dla Was coś odpowiedniego. Schab w sosie pieczarkowym. Ta potrawa zadowoli smakoszy mięsa. Warto do niej podać lampkę wina. Na koniec jesienny deser z jabłkiem czy gruszką jako motywem przewodnim, i mamy przepis na doskonałe spotkanie kulinarne. Październikowe urodziny, imieniny czy rocznicę ślubu można świętować(...)przygotowany smakołyk nam w tym pomoże. Przecież kulinaria to terapia. Zarówno kiedy kosztujemy pysznych dań jak i wtedy, gdy je przyrządzamy. Agata przygotowała na dzisiaj danie doskonałe, czyli klasyczny schab w sosie pieczarkowym. Robi się go naprawdę szybko. Najwięcej czasu zajmuje duszenie mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny

KulinarneImpresje.pl
Schab duszony w kapuście kiszonej 104

Schab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.   Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g(...)kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę

Księga-Smaku
Schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek 179

Dzisiaj odświeżam przepis na schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek . Przepis na to danie ze schabu mam już od dawna i nie raz gościł on na moim stole. Często przyrządzam go na imprezy rodzinne, bo nie wymaga nakładu pracy. Gdy przygotuję sobie farsz wcześniej, to danie robi się prawie samo. Bardzo lubimy tak przygotowane mięso. Schab jest soczysty(...)połączenie marchewki i pieczarek bardzo nam odpowiada. Warto farsz pieczarkowy doprawić dość konkretnie, żeby nie było za mdłe. Nie przesadźcie również z ilością majonezu, bo schab będzie pływał w tłuszczu. Polecam Wam również przepis na schab faszerowany papryką i pieczarkami . Tym samym zmienicie nudne oblicze najpopularniejszego schaboszczaka. Schab zapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek /wg issys schab w plastrach

Pieguskowa Kuchnia
Schab pieczony w niskiej temperaturze 102

dosłownie pęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest mięso pieczone w niskiej temperaturze przekonałam się dość dawno, podczas pieczenia wołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze.   Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki czosnku(...)łyżka cukru - 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego - 2 litry wody (zwykła, z kranu) Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki - siatka wędliniarska   Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce

mojewypiekiinietylko
Domowy schab parzony 190

przygotowuję w domu świeżo wypiekane pieczywo . Można powiedzieć, że to jest już w miarę opanowane, teraz przyszła pora na przygotowanie domowej wędliny. Na początek będzie dość trudne mięso – schab. Jest ona z natury dość suchy więc nie można go zbytnio wysuszyć podczas przygotowywania. Pokażę Wam jak przygotować schab parzony, aby był „prawie” identyczny jak ze sklepu. Niestety(...)domowe wędliny uczą cierpliwości, bo mięso musi marynować w zalewie z soli przez minimum 5 dni. Ale jaka satysfakcja jest później :) Składniki ok. 1,2 kg schabu sól do peklowania 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskie majeranek tymianek oregano 3 ząbki czosnku jałowiec Sprawdź przepis na: Domowy chleb na zakwasie Dodatkowo 3 ziela angielskie 3 liście laurowe siatka wędzarnicza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwica łososiowa (suszony schab) 17

nią dopóki nie skosztowałam takiej wędliny zrobionej w warunkach domowych. Okazało się, ze to nie jest nic skomplikowanego by przygotować taki wyrób. Należy tylko czekać kilka dni cierpliwie aż schab ususzy się. Składniki na 1 kg schabu: * ok. 1/2 szklanki cukru * ok. 1/2 szklanki soli Ulubione przyprawy np. * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * czosnek granulowany(...)majeranek Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę.   1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. 2 doba

Pieprzyć z Fantazją
Schab ze śliwkami 28

Save Print Schab ze śliwkami   Składniki Schab bez kości śliwki suszone nie wędzone 4 ząbki czosnku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku. 1 łyżka tłuszczu do smażenia najlepiej łyżka masła klarowanego Przygotowanie Na początku nacinamy kieszeń na śliwki w schabie. Potrzebujemy do tego maksymalnie cienki i długi nóż. W zależności od upodobań możemy wyciąć jedną kieszonkę(...)śliwki przez środek lub dwie obok siebie. Z jedną na pewno będzie łatwiej. Jeśli nóż jest krótszy od schabu musimy przebić go z jednej i drugiej strony tak by zrobił się jeden tunel przez cały schab. Wpychamy śliwki w kieszeń schabu. Ząbki czosnku siekamy na małą kostkę albo przeciskamy przez praskę. Teraz solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem nacieramy schab

zjem to blog kulinarny
Schab pieczony w rękawie 130

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Schab pieczony w rękawie By Piotr 17 Styczeń 2018 Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota! Składniki: schab - nieco ponad 1 kg czosnek - 4-5 ząbków sól - niepełna łyżeczka mieszanka przypraw - 2 łyżki (zmieszałem ze sobą(...)paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, rozmaryn i małą szczyptę imbiru)* * Można zastąpić gotową mieszanką do mięs. Wykonanie: Schab oczyszczamy z niedoskonałości i większych przerostów tłuszczu, myjemy i osuszamy. Mięso dokładnie smarujemy solą i mieszanką przypraw z każdej strony, a następnie pięciokrotnie nacinamy od góry przy pomocy noża i w powstałe wgłębienia wciskamy rozgniecione ząbki czosnku. Mięso zawijamy w folię

COOKUJ
Schab pieczony z grzybami 79

Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny schab pieczony z grzybami to obiad idealny. Taki schab wieprzowy jest bardzo łatwy do przygotowania i powinien przypaść do gustu osobom lubiącym mięso.  Przy niewielkim wkładzie pracy w przygotowanie można w łatwy sposób przygotować smaczne danie obiadowe i zachwycić nim swoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów(...)upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków)  1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 łyżeczki tymianku  pieprz

Kuchcik gotuje
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 116

porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja  w te szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej  stronie sól,  pieprz(...)Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy

Miód i pieprz
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym. 146

Zapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam sobie(...)przepisie i postanowiłam zaryzykować... bojąc się tej kiełbasy kupiłam możliwie najlepszą, swojską, wędzoną na ciepło. I .... schab podałam na święta. Efekt przerósł moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab pieczony z ziołami 310

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową.  Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.  Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami  - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI   800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki posiekanej(...)bazylii 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje