Schab po cygańsku to kawałki schabu w pomidorowym, słodko kwaśnym sosie. Do przygotowania tego smacznego dania potrzebne nam będą również: pieczarki, czerwona i żółta papryka (można też dodać kawałek zielonej), cebula i ogórki konserwowe. Ja dodałam jeszcze kawałek papryczki chili, ponieważ lubimy pikantniejsze potrawy, ale każdy przyprawia według własnych upodobań smakowych. Schab po cygańsku to danie, które możemy przygotować(...)większej ilości, ponieważ na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Wyraziście przyprawione mięso z pieczarkami i warzywami na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Schab po cygańsku to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Możemy go podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab po cygańsku: 600 g schabu bez kości
Danka Pichcisądziłam, że ten schab będzie smakował jakoś inaczej, niż taki zwykły, pieczony np. w rękawie. Po upieczeniu dałam mięsu trochę odpocząć, część zamroziłam, część wchłonęliśmy w tym samych dniu. Schab wyszedł wyjątkowo kruchy. Nie wiem czy to zasługa mleka, dużej ilości płynu czy jakości mięsa. Nigdy w życiu schab nie wyszedł tak soczysty i kruchy. Jeżeli macie ochotę na domowej(...)roboty wędlinę, polecam ten przepis (mimo, że do mięsa mi zdecydowanie dalej niż do sałaty). Składniki: 1,5 kg schabu 5 ząbków czosnku 500 ml mleka (lub więcej) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Ilość mleka zależy od wielkości naczynia do pieczenia. Czym naczynie będzie węższe, tym będziemy potrzebowali
KardamonovyLubię eksperymentować z ajvarem. Parę dni temu wpadłam na pomysł ugotowania schabu w sosie własnym z dodatkiem ajvaru. Tylko wtedy nie ugotowałby się w sosie własnym. Postanowiłam więc po prostu go upiec, nie spodziewając się za wiele. Na początku zresztą wyglądał dość pospolicie. Na szczęście większość potraw na początku wygląda średnio, a finalnie powstają dość ładne potrawy. Cóż, jemy także(...)smak, domowy nie ma sobie równych – przynajmniej ja nie spotkałam takiego cuda. W naszych domowych nie oszczędzamy na warzywach, przyprawach. Przynajmniej ja pod koniec lata nie będę oszczędzać. Schab pieczony w ajvarze wyszedł naprawdę fajnie. Nie pamiętam z czym go zjedliśmy, ale zdecydowanie pasowałyby mi to niego utłuczone ziemniaki i surówka lub sałatka z jakimś sosem jogurtowym. Mizeria albo
Kardamonovypodana np. z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty stworzy idealny pomysł na obiad. Rolada schabowa z mięsem mielonym i żurawiną Składniki: 1,4 – 1,5kg schabu wieprzowego ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego wieprzowo – wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu Szczypta kminu(...)rzymskiego ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 3 łyżki oleju 40-50g żurawiny suszonej Sos pieczeniowy: 25g masła 1 łyżka mąki Rolada schabowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy rozwijali roladę, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm Przygotowany płat schabu lekko
Księga-SmakuDzisiaj chciałam pokazać jak przygotować schab na trzy sposoby. 1 Schab z szynką długo dojrzewającą. Schab nacinamy i pomiędzy nacięcia wkładamy szynkę. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone(...)maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut w temperaturze
Pomysłowa kuchniaJajka faszerowane schabem Lubicie faszerowane jajka? Ja uwielbiam. Przygotowuje je nie tylko na święta, ale też na kolację, śniadanie lub różne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dziś polecam wam proste w przygotowaniu faszerowane jajka ze schabem. Pyszne, szybkie, idealne na śniadanie lub wielkanocny stół. Spróbujcie. W przepisie użyłam pysznego schaby z pieprzem od Pieczone&Wędzone . Polecam wam ten schab(...)świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka posiekanego szczypiorku grubszy plaster schabu – użyłam schab z pieprzem Pieczone&Wędzone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Kroimy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Żółtka przekładamy
Słodkie okruszkibułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna i ma ładny kolor za sprawą właśnie mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom(...)kolor. Polecam. Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym , stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. czy kotlety w kokosowej panierce . Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC czy pieczone w piekarniku kąski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięvotes ) Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab(...)sosie cygańskim, to po prostu leniwiec, jakich mało. Szybko wszystko zeszklić, podsmażyć i zrumienić na patelni i przelać do gara. Zalać, oczywiście schab, nie siebie, choć to czasami pomaga, to jednak zbyt ciężko( bynajmniej ja) odczuwam pokutę dnia następnego ;). Toteż jak już ktoś ma konać, niech to będzie nasz wieprzek w postaci schabu, a nie ja Do rzeczy, znaczy
Ogrodnik w podróżyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych dodatków. Nie jest też przesolony tak jak kupne wędliny, więc spokojnie można podać go dzieciom oraz osobom, które muszą unikać nadmiaru soli. Maślanka świetnie się sprawdza jako marynata do mięsa, dzięki niej staje(...)pieczenia. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste, bo praktycznie robi się sama. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces ten wymaga trochę czasu... Składniki: ok. 1 kg schabu b/k 800 ml maślanki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki majeranku Dodatkowo: 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli
Kuchnia MagdaLenySchab upieczony w punkt. Aromatyczny, delikatny, soczysty. Żałuję, że tak mało upiekłam – tak szybko znika;) To przepis na schab pieczony, domowy, pyszny. Zawsze wyjdzie. Wystarczy dobrze “ponacierać” mięso przyprawami z olejem, chwilę pomasować, odłożyć na kilka godzin do zamarynowania. Może być 12 godzin w lodówce, u mnie połowa czasu – wystarczyło 6 godzin pod przykryciem, by schab(...)pięknie przeszedł przyprawami, aromatami. Schab przed pieczeniem nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem do pieczenia mięs, nie rozpada się wtedy na boki, trzyma kształt. Schab wkładam do zimnego piekarnika. Mięso piekę w temp. 180 st. C przez 1 godzinę. Schabu niczym nie przykrywam, nie piekę w rękawie. Wypróbuj także mój inny przepis na schab pieczony . SKŁADNIKI: 730 g schabu, może
Zasmakuj Kuchninią dopóki nie skosztowałam takiej wędliny zrobionej w warunkach domowych. Okazało się, ze to nie jest nic skomplikowanego by przygotować taki wyrób. Należy tylko czekać kilka dni cierpliwie aż schab ususzy się. Składniki na 1 kg schabu: * ok. 1/2 szklanki cukru * ok. 1/2 szklanki soli Ulubione przyprawy np. * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * czosnek granulowany(...)majeranek Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę. 1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. Przez
Pieprzyć z Fantazjąkawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy Schab nadziewany tuńczykiem Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego(...)schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem
Ugotowane pozamiataneSchab z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją zastąpić solą himalajską(...)tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary. Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy
Blog z Apetytemjest to zbyt skomplikowane. Zresztą na blogu jest sporo przepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa(...)Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab
Kulinarne przygody GatitySCHAB Z PAPRYKĄ W 20 MINUT NA KANAPKI Domowa wędlina jest najlepsza. A jest jeszcze lepsza, kiedy robimy ją z tym z czym chcemy. Moja wędlina jest paprykowa z dodatkiem świeżej papryki, którą możemy dostać wszędzie, a jeszcze lepiej, gdy mamy swoje w ogrodzie. Papryka komponuje się idealnie, nadając pysznego smaku i koloru. Wędlina jest bardzo dobrze doprawiona, zamarynowana, dzięki(...)Taką zdrową, bez konserwantów sztucznych i chemii wędlinkę możemy zamrozić. W ten sposób można zachować smak lata, świeżej zebranej papryki na dłużej i cieszyć się smakiem zimą. ~~SKŁADNIKI~~ schab 1 kg. papryka słodka mielona 3 łyżki papryka wędzona mielona 1 łyżeczka papryka świeża 1/2 szt. sól 2 łyżki ziarna jałowca 4 kulki ziele angielskie 4 kulki pieprz
Kuchnia PaulettesSchab po sztygarsku to pyszne pieczone mięsko nadziane kiełbasą. Do nadziania można użyć dowolnej cienkiej kiełbasy, ja akurat przygotowałam schab na wielkanocny stół więc użyłam białej kiełbasy. Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki. składniki: 1,2 kg schabu surowa biała kiełbasa o długości schabu, u mnie wyszły 2 kiełbaski słodka(...)papryka majeranek sól,pieprz 1 szklanka wody lub bulionu 2-3 listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką
Monia miesza i gotujeSchab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii
Ogrodnik w podróżyGulasz ze schabu wieprzoweg o to pyszna propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można(...)podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie! Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem(...)zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :) Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE , bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce . Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały
Grunt to przepis!wstać po kilku godzinach i powtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku(...)przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat
W mojej kuchniDzisiaj zapraszam Was do przygotowania schabu w nieco inny sposób. Mięso zostało nacięte i nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej(...)łyżki masła, np. klarowanego pęczek zielonej pietruszki kilka listów bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż zaczynając od samego środka (nacięłam go na 6 części). Uwaga: mięsa nie nacinać do końca, ponieważ musi być w jednym kawałku! Przygotowany schab przyprawić solą oraz pieprzem (zarówno środek, boki jak i spód). Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć oraz bardzo
UgotowaćWitam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające(...)się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem
Kuchnia z widokiem na ogródWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki(...)proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami. Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki(...)papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć
Ala piecze i gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej(...)pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą
Humanistka w kuchniPamiętacie mój Schab z szynkowaru ? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się, więc postanowiłam zaryzykować i na bazie tej samej mieszanki przypraw upiec schab w piekarniku. Udało się! Schab nie wyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze(...)Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie
Blondynka GotujeSchab gotowany w herbacie to pyszna, domowa wędlina, która świetnie sprawdzi się na kanapki, na świątecznej desce wędlin, jako dodatek do sałatek czy wrapów. Jest bardzo smaczny, mięciutki, soczysty i do tego zdrowy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. To prosty sposób na przygotowanie pysznego mięska, które zachwyci wszystkich domowników. Czarna herbata zawiera garbniki, które nadają mięsu piękny, brązowy kolor(...)sprawiają, że jest ono bardziej soczyste. Dodatkowo, herbata wzbogaca smak schabu delikatną goryczką, która doskonale komponuje się z innymi przyprawami. Składniki na schab gotowany w herbacie: około 1,2 kg schabu bez kości + łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu 6 torebek czarnej herbaty 5 liści laurowych łyżeczka ziaren pieprzu pół łyżeczki ziela angielskiego pół łyżeczki jałowca 4 łyżeczki soli 4 ząbki
e-PrzepisyKulinarneSoczysty schab gotowany To przepis na pyszną, domową wędlinę, którą każdy sam może przygotować w swojej kuchni. Nie jest trudny do przygotowania, mogę nawet powiedzieć, że łatwy. Polecam tylko najpierw zanim cokolwiek zaczniecie działać – dokładnie przeczytać przepis oraz sposób jego wykonania i zaplanować wszystko sobie. Ja jednego dnia wieczorem nacieram schab przyprawami i zostawiam na noc w lodówce. Kolejnego(...)dnia od rana zaczynam gotowanie – tu potrzeba nam 2 razy po 6 godzin na leżakowanie mięsa w wywarze. Wieczorem wyjmuję schab i chowam do lodówki na noc. Kolejnego dnia na śniadanie pyszna wędlina gotowa! Zapraszam też po inne przepisy do postu Domowe Wędliny – przepisy . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS SOCZYSTY SCHAB
Dorota SmakujeSchab po meksykańsku to nie tylko zwykłe danie mięsne – to prawdziwa fiesta smaków! W moim przepisie wykorzystamy aromatyczną mieszankę przypraw, takich jak kmin rzymski, paprykę czy czosnek, by stworzyć intensywny bukiet smakowy. Dzięki temu schab nabierze niezapomnianego charakteru, który z pewnością rozgrzeje Twoje podniebienie. Przygotowanie tego dania jest nie tylko proste, ale także satysfakcjonujące. Gotowanie schabu po meksykańsku to doskonały(...)sposób na wprowadzenie odrobinę egzotyki do codziennej kuchni, zaskakując swoich gości oryginalnym smakiem. Film: Składniki na 2-3 porcje: 1kg schabu 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g ) 1 puszka ananasa ( 565 g ) 1 puszka kukurydzy ( 340 g ) 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Smakowite DaniaPrzepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad. Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza(...)alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką. W ten sam sposób możemy również przygotować filety z kurczaka zamiast schabu. Składniki: 500 g schabu 1 mały por 1 większa marchewka 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 120 g tartej mozzarelli Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyPrzepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad. Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza(...)alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Świetnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką. W ten sam sposób możemy również przygotować filety z kurczaka zamiast schabu. Składniki: 500 g schabu 1 mały por 1 większa marchewka 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 120 g tartej mozzarelli Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenySchab w sosie musztardowo-cebulowym Plastry schabu osuszyć, a następnie delikatnie rozbić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, usmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć schab z patelni i odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną patelnię z olejem ze smażenia schabu i usmażyć cebulę na delikatnie złoty kolor. Wlać 1 szklankę wrzącej wody(...)solą, pieprzem czarnym mielonym, włożyć do sosu mięso i na delikatnym ogniu dusić jeszcze 2-3 minuty uważając aby sos się nie przypalił, a następnie zdjąć z ognia. Plastry schabu osuszyć, a następnie delikatnie rozbić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, usmażyć z obu stron na rumiano. Zdjąć schab z patelni i odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić
ememe kitchenSchab a’la polędwica łososiowa to pyszna domowa wędlina, pełna przypraw, idealna do kanapek, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki schab to rewelacyjna propozycja dla zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi, świetnie smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plasterki. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na 1,5 kg schabu 1,5 kg schabu(...)czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki przepis Do miski wsypujemy cukier, sól, czarny pieprz, czosnek granulowany oraz mieloną paprykę i wszystko dokładnie razem łączymy. Oczyszczony, umyty i osuszony schab z każdej strony nacieramy przyprawami, tak aby dokładnie pokryły mięso. Tak przygotowane mięso wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Co 12 godzin schab obracamy
Smakowite Daniahttp:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlet-z-boczkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlet-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlet-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 plastry schabu wieprzowego,\r","jajko,\r","m\u0105ka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","2 plasterki pomidora,\r","2 plasterki sera \u017c\u00f3\u0142tego,\r","2 plasterki boczku,\r","2 og\u00f3rki kiszone(...)konserwowe,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka\r","olej do sma\u017cenia."],"name":"Kotlet z boczkiem","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Plastry schabu wieprzowego rozt\u0142uc t\u0142uczkiem aby by\u0142y cienkie, Posoli\u0107 i popieprzy\u0107.\r","Obtoczy\u0107 schab w m\u0105ce.\r","Wymoczy\u0107 obtoczony schab w rozbe\u0142tanych jajkach
Bardzo Gruby Smok/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlety-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlety-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kotlety-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6 plastr\u00f3w schabu wieprzowego,\r","2 jajka,\r","m\u0105ka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","olej do sma\u017cenia."],"name":"Kotlety schabowe","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT0H16M(...)prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Plastry schabu wieprzowego rozt\u0142uc t\u0142uczkiem aby by\u0142y cienkie,\r","Obtoczy\u0107 schab w m\u0105ce.\r","Wymoczy\u0107 obtoczony schab w rozbe\u0142tanych jajkach.\r","Obtoczy\u0107 dobrze w bu\u0142ce tartej.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju po ok 8 minut z ka\u017cdej strony a\u017c panierka b\u0119dzie z\u0142ocista
Bardzo Gruby SmokKupiłam ładny kawałek schabu i postanowiłam upiec w całości, a że lubię wymyślać marynaty do takich mięs, to zrobiłam marynatę na bazie majonezu i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Polecam Składniki: – 1kg schabu w kawałku – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki sosu sriracha – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka miodu – świeżo mielony pieprz i sól wg smaku(...)Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie ponakłuwać. Majonez wymieszać z sosem sriracha, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Schab włożyć do marynaty, ponacierać i „masować” mięso przez około 5-7 minut. Następnie naczynie z mięsem szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką
Smaki ArmineSchab gotowany z warzywami Schab gotowany z warzywami to danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad na każdy dzień Schab należy do mięs suchych, ale przygotowanie go w taki sposób gwarantuje, że suchy wcale nie będzie. Mięso jest kruche i delikatne, a w połączeniu z pysznym sosem i warzywami smakuje genialnie. Gorąco polecam Przepis na dwie porcje dania Schab(...)gotowany z warzywami SKŁADNIKI: 4 plastry schabu sól pieprz czarny mielony 2 łyżki oleju 1 cebula 4 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej woda 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić, a następnie
WSZYSTKO SMACZNESchab po cygańsku 1 kg schabu w całości kiszona kapusta bulion liść laurowy ziele angielskie cukier przyprawy wg uznania olej Schab doprawić jak się lubi, pozostawić żeby nieco przeszedł przyprawami i przyrumienić na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W szerokim garnku zagotować bulion, dodać do niego schab, liść laurowy, ziele i poddusić przez 30-40 min w zależności(...)grubości schabu. Kiszoną kapustę dobrze wycisnąć-jeżeli jest bardzo mocno ukwaszona to przepłukać zimną wodą i dodać do garnka ze schabem. Dusić przez kolejne 30-40 minut, po upływie tego czasu wyjąć schab i pokroić go na dość grube plasterki. Doprawić kapustę cukrem i w miarę potrzeby innymi przyprawami i dodać jeszcze na chwilkę pokrojony schab. Gotowe :). Artykuł Schab
Pieguskowa KuchniaDziś coś dla mięsożerców. Schab jest mięsem trudnym. Ale co to dla was? Z tym przepisem, nawet nie lubiący wieprzowiny przekonają się do niej . Schab najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo wyjęty z piekarnika i soczysty. Na marginesie : jeżeli podajemy mięso, pamiętajmy o jego jakości i różnorodności. Kupujmy produkty zdrowe, certyfikowane i z pewnych źródeł. Dziubasek poleca Nie zapomnij zapoznać się(...)rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) A może następnym razem spróbujesz coś z drobiu? Proponuję: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Schab w stylu włoskim 250 gramów schabu wieprzowego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (zmielonego w moździerzu) 3 gałązki bazylii (świeżej) 12 sztuk suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia
Krupeczkipyszne, mięciutkie, mięsiste i słodkie. Takie lubię najbardziej. Oprócz podjadania tych pysznych moreli, można przygotować z nimi również smaczne danie na obiad. Pomyślałam, że idealnie będzie pasował schab, który nadzieję tymi właśnie morelami. I rzeczywiście danie wyszło doskonałe. Z dodatkiem kluseczek, pyz... Spróbujcie zrobić schab tak trochę inaczej Składniki: 850 g schabu wieprzowego bez kości 150 g około(...)sól himalajska pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Długim nożem z wąskim ostrzem nacięłam schab wewnątrz na środku na całej długości. Poszerzyłam rozcięcie tak, aby swobodnie w powstały otwór włożyć suszone morele. W sumie weszło 13 sztuk. Piekarnik ustawiłam
Kuchnia u Krysilikatne, rozpływające się w ustach plastry schabu w przepysznym sosie pieczarkowym to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos pieczarkowy idealnie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, wytworne i apetyczne danie . Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Składniki: 500 g schabu(...)angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Piecza r ko wy: 2 50 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, piepr z 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą
Słodka StronaSchab nadziewany z morelami w curry Schab ze śliwką był poprzednio , wiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ale ten schabik jest jego bratem , więc musiał się pojawić zaraz jako(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Te schaby są z ubiegłego roku ( zdjęcia , nie mięcho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżybędę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie(...)igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo
Mieszam w GarnkuSchab faszerowany jajecznicą i szpinakiem, inaczej roladki schabowe to propozycja na niedzielny obiad. Przeważnie ze schabu przygotowujemy kotlety schabowe lub rolady ze schabu. Rolada to przeważnie płat mięsa, lekko rozbity tłuczkiem, doprawiony według upodobań, w środku ma smakowite dodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu(...)tego nie połączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane jajecznicą? Składniki : 3 plastry schabu, 3 jajka, 1 mała cebula, listki świeżego szpinaku bez ogonków,, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawno, ale czas odkurzyć stare przepisy i uruchomić głowę pełną pomysłów. Z racji tego, że sezon na zbieranie grzybów już się zaczął, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na schab w sosie grzybowym. Można ten przepis zmodyfikować i nie dodać grzybów, wtedy wyjdzie nam schab w sosie pieczeniowym. No to do dzieła! Składniki: około 0,7 kg schabu(...)kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem (około pół łyżeczki), papryką słodką (2-3 łyżeczki) i opcjonalnie Vegetą (1 łyżeczką) (jeśli
Anielska Kuchnia Anijuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście... Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam wszystkie przyprawy. Schab natarłam ziołami
Kuchnia u Krysiciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona ma często super pomysły, które mi czasami podsuwa,dziękuję. Schab umyć i osuszyć. Cienkim nożem przebić schab przez środek i lekko go naciąć. Białą kiełbasę włożyć do zamrażarki, kiełbasa musi być lekko przymrożona, bo inaczej nie dacie radę jej wcisnąć(...)środka schabu. Zdjąć skórkę i wsunąć białą kiełbasę do otworu w schabie.Musztardę wymieszać z miodem i mocno natrzeć schab ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zostawić na jeden dzień w lodówce. Następnego dnia włożyć schab do rękawa foliowego do pieczenia, zamknąć szczelnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, około 1 godziny i 10 minut
Kuchnia PokoleńNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej
Ogrodnik w podróży