schab - 4833 przepisów (strona:9/323)

Schab z żurawiną pieczony w rękawie 129

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 1/2 łyżeczki soli około 4 łyżek oleju rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Schab z żurawiną Przygotowanie: Schab dokładnie myję i osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za pomocą noża, kilka razy nim obracając

Uwaga Babcia Gotuje
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 61

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)porcje: 4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido 1 duże kwaśne jabłko 3-4 cm imbiru 5 gałązek zielonego majeranku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła ghee lub oleju 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól,pieprz Wykonanie: porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab suszony w ziołach 91

Zostałam w 100% przekonana do schabu! Dzięki Delimammie . Wszyscy amatorzy dobrego kawałka mięcha - to jest coś specjalnie dla Was. Nie dość, że rewelacyjne mięso to jeszcze zrobione własnoręcznie.  Niestety na efekt końcowy trzeba trochę poczekać, ale samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Coś specjalnie dla fanów szynek dojrzewających, parmeńskich... Składniki:   1 kg schabu bez kości 35 g soli(...)laurowe  Przygotowanie: Majeranek, tymianek i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Kruszymy liście laurowe i dodajemy do ziół. Wsypujemy sól, pieprz, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy. Schab oczyszczamy z wszystkich żyłek, tłuszczu i błon. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przygotowaną marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką (ja użyłam żaroodpornego) i wkładamy do lodówki

QuchniaKaroli
Schab w śmietanie 73

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek(...)układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pozostawiamy na ok. 30 minut.    Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.    Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.    Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.    Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu

Maminek kulinarny
Schab duszony 65

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku    Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę(...)marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymy do zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.    Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Schab w sosie musztardowym 124

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra(...)słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.  2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy

Szefowa kuchni
Schab suszony dojrzewający 81

SCHAB SUSZONY DOJRZEWAJĄCY Składniki 1 kilogram schabu bez kości 2 łyżki soli 2 łyżki majeranku 6 ząbków czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu Sposób przygotowania Schab dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziele angielskie i liść laurowy rozgnieść w moździerzu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać dobrze ze sobą. Tak powstałą mieszanką(...)natrzeć dobrze schab ze wszystkich stron. Mięso włożyć do miski i odstawić do lodówki na 5 dni. Każdego dnia odlewać powstające soki. Po tym czasie schab włożyć do pończochy i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu na minimum 7 do 30 dni. Kroić w bardzo cienkie plasterki

slodkababeczkaks
Schab domowy pieczony 78

samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości  po łyżce ziół(...)pieprzu kolorowego 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem) 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela angielskiego ( zmielone razem z pieprzem  1 łyżka oleju lub smalcu. WYKONANIE  Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE 90

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie  mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem.  Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)zdrowie! Potrzebujemy: 1kg schabu pieprz ziołowy słodka papryka majeranek czosnek staropolski sól Wykonanie:                                                                    Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z  tłustych błon

Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 177

warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy(...)przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy

Walijskie Pichcenie
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 74

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam(...)moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :) Składniki:   700 g schabu, ok. 15 suszonych moreli, 3 łyżki majeranku, 1/2 szklanki naparu z herbaty, sól, pieprz. Przygotowanie:     Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Schab nadziewany - wędlina 55

Pyszny schab z forum cincin.cc. Polecam. Smaczna i efektowna wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie.  Składniki: ok 1 kg schabu Kilka kabanosów ( ja użyłam kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.) Sól peklowa Ziarenka smaku lub inna tego typu przyprawa Żelatyna  (opcjonalnie) Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć(...)mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć

Praktyczna pl
Schab ze szpinakiem 47

Faszerowany schab w wersji trochę nietypowej. Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed(...)smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem.  4. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku
Schab pieczony w siatce 113

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka soli(...)ząbków czosnku * dodatkowo ulubione przyprawy Przygotowanie : Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut

Magiczne Życie Marty
C - Schab pod chrzanową pierzynką 75

Święta za nami. Ale na pyszny schab pod  puszystą, chrzanową pierzynką nie powinniśmy czekać do kolejnych świąt! Możemy częściej cieszyć się jego doskonałym smakiem. Schab pod chrzanową pierzynką Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz, czosnek, oregano, oliwa z oliwek 5 jajek mały słoiczek ostrego chrzanu pęczek szczypiorku bądź rzeżucha Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem,  obficie(...)lodówki. Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć przygotowaną pierzynkę: Ugotowane na twardo jajka zmiksować z chrzanem, ewentualnie doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania