schab - 5448 przepisów (strona:9/364)

Schab w sosie własnym 28

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe w panierce lub macie ochotę na coś innego, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Schab w sosie własnym to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie schabu. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczy delikatnie rozbić mięso, podsmażyć je na patelni, a następnie dusić w bulionie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie własnym(...)tego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, soczysty i kruchy. Można go serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Do tego surówka i obiad gotowy! Polecam wypróbować przepis, bo schab jest naprawdę pyszny! PRZEPIS NA SCHAB W SOSIE WŁASNYM Składniki 600 g chudego schabu 1 cebula 400 ml bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżka mąki sól

Przepiski.pl
Schab w sosie własnym 53

Schab w sosie własnym. Mięso w sosie własnym to najprostszy sposób na przygotowanie mięsa w pysznym sosie. Na blogu jest już przepis na żeberka w sosie własnym . Można też mięso upiec w piekarniku, powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Schab przygotowany w ten sam sposób nie wychodzi suchy, jest(...)cebuli, oraz duszenia na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste. Gęstość sosu zależy od ilość mąki. Jeśli nie dodacie śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym . Tzw. sos własny jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, ale polecam też inne przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony (na kanapki) 58

Wymyśliłam fajną marynatę do schabu, który upiekłam na świąteczny stół. Schab wyszedł przepyszny dlatego na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i sami oceńcie, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie Składniki: – 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)czosnku – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej – pieprz wg smaku Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek

Smaki Armine
Schab z suszonymi pomidorami 104

Pieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi(...)starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. Moim sposobem na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia firmy Stella Pack S.A , do którego dołączone są tasiemki do zamykania i nawet patyczek do przekłucia

Kuchcik gotuje
Schab z żurawiną pieczony w rękawie 214

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 1/2 łyżeczki soli około 4 łyżek oleju rękaw do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Schab z żurawiną Przygotowanie: Schab dokładnie myję i osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za pomocą noża, kilka razy nim obracając

Uwaga Babcia Gotuje
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 108

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu. Składniki(...)porcje: 4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido 1 duże kwaśne jabłko 3-4 cm imbiru 5 gałązek zielonego majeranku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła ghee lub oleju 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól,pieprz Wykonanie: porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w śmietanie 142

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek(...)układamy schab, ponownie posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pozostawiamy na ok. 30 minut.    Na niewielkiej ilości oleju ( można wykorzystać olej z półmiska), na małym ogniu obsmażamy schab, kilkakrotnie go obracając.    Z patelni zlewamy olej i dolewamy śmietanę.    Podgrzewamy do momentu, aż nasz sos zgęstnieje.    Przez ten czas również obracamy nasze plastry schabu

Maminek kulinarny
Schab duszony 149

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku    Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę(...)marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka.    Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymy do zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.    Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia. Warzywa doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Schab w sosie musztardowym 225

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra(...)słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.  2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy

Szefowa kuchni
Schab domowy pieczony 150

samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości  po łyżce ziół(...)pieprzu kolorowego 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem) 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela angielskiego ( zmielone razem z pieprzem  1 łyżka oleju lub smalcu. WYKONANIE  Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE 172

Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie  mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem.  Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)zdrowie! Potrzebujemy: 1kg schabu pieprz ziołowy słodka papryka majeranek czosnek staropolski sól Wykonanie:                                                                    Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z  tłustych błon

Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 312

warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy(...)przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy

Walijskie Pichcenie
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 128

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam(...)moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :) Składniki:   700 g schabu, ok. 15 suszonych moreli, 3 łyżki majeranku, 1/2 szklanki naparu z herbaty, sól, pieprz. Przygotowanie:     Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Schab nadziewany - wędlina 134

Pyszny schab z forum cincin.cc. Polecam. Smaczna i efektowna wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie.  Składniki: ok 1 kg schabu Kilka kabanosów ( ja użyłam kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.) Sól peklowa Ziarenka smaku lub inna tego typu przyprawa Żelatyna  (opcjonalnie) Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć(...)mięso). Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć

Praktyczna pl
Schab ze szpinakiem 102

Faszerowany schab w wersji trochę nietypowej. Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed(...)smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem.  4. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku