uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien pomysł. Nie byłabym sobą, gdybym raz na jakiś czas nie poeksperymentowała trochę, a ten eksperyment muszę zaliczyć do zdecydowanie udanych. Otwarcie przyznaję
Ratunku obiadowocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu: mątew, omułkow, kałamarnic i ośmiorniczek. Kiedyś próbowałam mrożonych, ale niestety smak był nie ten. Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam
Mia Cucina Sofieta"Ryba wplywa na wszystko" - ta reklame ostatnio dosc czesto widywalam w polskiej tv. Pozniej chodzilam po domu i pod nosem podspiewywalam sobie piosenke, ktora slychac w
Przysmaki Karolkisię z Wami przepisem na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole, a do których inspiracją była pewna pasta kanapkowa z suszonych pomidorów popularnej firmy rybnej. Ta pasta, domowa jest o wiele lepsza, uwierzcie mi i nie ma tego wszystkiego czego mieć nie powinna. Mam nadzieję że zachęcę was do eksperymentowania z jajkami i do podania
Bernika - moj kulinarny pamietnikZrobienie czegoś sensownego z mrożonych filetów ( to znaczy kupionych już zamrożonych) graniczy z cudem. Ostatnio jakoś mi nie po drodze do ,, mojego" rybnego i kupuję to co jest w okolicy. Kupiłam mintaja .No i czarna rozpacz. Do osuszenia po rozmrożeniu ( 0,60 dag- 3 filetów ) zużyłam prawie całą rolkę ręczników kuchennych . Czas: 45 minut Składniki: 3 filety z mintaja ( mrożone
Buniabaje w kuchniobiady? Przepisy na małokaloryczne, dietetyczne obiady? Poniżej znajdziesz listę dań – zarówno przepisy na zupy jak i dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarelląConchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad
Kulinarne Przebojemoże... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną ilościąszynki. Po chłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami.I wymyśliłam swoją, rybną - z tuńczykiem. CIASTO NA PIZZĘ (przepis podstawowy;) 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 6 łyżek oleju 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Mąkę
W kuchni Karmel-itkiDrożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone
W kuchni Karmel-itkiKażdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe
W kuchni Karmel-itkipewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię
W kuchni Karmel-itkisamodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkiLubimy pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre !Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą
Smaczna PyzaCałe lata Żarłoczek uporczywie twierdził, że nie lubi ryb w galarecie - no to nie robiłam bo nie będę chłopa katować. Młody też nie rybny a dla siebie samej to rzadko mi się chciało. Na rodzinnej Wigilii czasami jakaś mała ilość się pojawiała, ale była to ryba przyniesiona przez kogoś. Kiedy jakiś czas temu naszła mnie ochota na łososia w galarecie
Smaczna PyzaSzybka propozycja na rybną pastę do kanapek. Amelka pokaże Wam, jak ją przygotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanajważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl jak się wywinąć od ich jedzenia. Ach, kombinator byłam
Fabryka pomysłów