rybna - 500 przepisów (strona:23/34)

rosół z kury rosołowej z kurkumą... 186

korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
C... Conchiglioni nadziewane 356

posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się rybną wersją :)Gotowe

Kitchens Alphabet
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 262

Zawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba! nawet zapachem. To żeśmy się dobrali, no nie? A, że rybkę jeść trzeba, więc kombinuję jak mogę. Oto co wykombinowałam! Tadam!!! Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!"Powiem krótko: PYCHAAAA!!!Mówiąc dłużej;-) mój

Restauracyjka Literacka
Chowder w stylu "Manhattan". 175

Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder  w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w galarecie. 181

gotowania  liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Całość przecedzić przez sito. Z pozostałych ugotowanych, a zdjętych z kręgosłupa i głowy małych rybnych cząstek, można zrobić tymbaliki. Przecedzony wywar wlać  do  garnka do gotowania ryb ze specjalną wkładką ,obecnie są dostępne w sklepach. Jeżeli takiego nie  posiadamy to wykorzystujemy inny

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 177

posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w  kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 224

właśnie dla nich ten egzemplarz. Składniki. 1,5 kg karp królewski Wywar. 1,5 l wody 20dag włoszczyzna 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu Galareta. 3/4 l wywaru rybnego 1 dag żelatyny 1 łyżka octu  2 białka Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 192

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Proste i smaczne - makrela z mozzarellą. 183

sól, pieprz i zmiksować. Mozzarellę przekroić w poprzek na 2 części, a te na 4 i wykroić kółka, lub pozostawić takie jak nam wyszły. Na połowę kółek nałożyć pastę rybną i przykryć pozostałymi kółkami mozzarelli. Ozdobić listkami bazylii

Kulinarny karnet Christophera
Leniwe śniadanie z Lubellą - relacja 214

praktykę. Zostaliśmy podzieleni na grupy i dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już nie będą tylko do mleka.  Takie spotkania dają świadomość i radość, bo ciężko je nazwać

Pasja Smaku
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 200

plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała

Moja smaczna kuchnia
Dorsz w cieście 255

rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek
Zapiekana ryba z warzywkami 318

Zapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera...Składniki:1 brokuł,2 czerwone papryki,1 cebula,700 g filetu rybnego - u mnie mintaj,300g startego żółtego sera,1 żółtko,1 łyżka majonezu.Przygotowanie:    Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy

Aga w kuchni
Z miłości do.. próżni bez granic ! 198

powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych. U nas w domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć

Z Kuchni Do Kuchni
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 184

serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym.  Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację. Najpierw przygotowałam specjalną rybną pastę, ze śledzia w oleju, twarogu, pomidora,ogórka oraz prażonych aromatycznych ziaren! Oczywiście nie było chleba na kolacje. Były wafle. I co? I udało się. W ten sposób wafle genialnie

Z Kuchni Do Kuchni