Piątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie
Przepisy i porady kulinarnemięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek
Z Majeczką w kuchnizalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną
mojewypiekiinietylkoWalentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej niż bezy :) A w końcu o miłość w tym szalonym dniu chodzi. I taki mąż mój kochany, który ryb wędzonych szczerze nienawidzi, o makreli dla mnie zawsze pamięta :) I jak tu postawić na bezy
bistro mamazapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki
Smaki Edytyopakowaniach:Obecnie oznaczenia te znajdziemy na 1248 produktach z 32 krajów. Już po tej liczbie widać, że to nie tylko kraje Unii Europejskiej. Na liście znajdziemy na przykład sos rybny z Phu Quoc (Wietnam) czy ryż jaśminowy z Tajlandii. Najwięcej certyfikowanej tymi oznaczeniami żywności pochodzi jednak z Włoch (268), Francji (219), Hiszpanii (180), Portugalii (125) i Grecji (101). Polska plasuje
W kuchni wieczoremblogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza HawajskaPosiłek IXNie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem - Sklep rybny w porcie we Władysławowie. Kupiona oczywiście wędzona flądra, i świeża i jeszcze jedna mała wędzona rybka - wstyd, ale zapomniałam jaka :D Wszystko świeże i jeżeli można tak w ogóle napisać
Słodkie PrzyjemnościChciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów rybnych z dodatkiem pomarańczy. Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z glazurą pomarańczową. Tym razem użyłam filetów z soli.Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.Polecam.Filet z soli w glazurze pomarańczowejSkładniki:3 filety z soli lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz3/4 szklanki bułki
Mania Gotowaniachyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek.ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIASałatka śledziowa po meksykańsku
Jakugotujesz.plDiabelskie, bo po pierwsze - są ostre, a po drugie - są też diabelnie dobre :-)Mam szczęście, że obok mnie jest świetny sklep rybny i świeże owoce morza mam na wyciągnięcie ręki. No a jeszcze je uwielbiamy... także dziś pokarzę, czym ostatnio zajadamy się w piątkowe wieczory. Takie rozpoczęcie weekendu :-)Jest to spora porcja dla jednej osoby.0,5kg małży0,5 cebuli pokrojonej
Kulinarna rozmowaAż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych
Kulinarna rozmowamin.Składniki:2 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,1 łyżka zielonej pasty curry,225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,2 czerwone chili, drobno pokrojone,1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,1 łyżka cukru (ja nie dodałam),225 ml mleczka kokosowego,liście bazylii (dekoracja do posypania).Wykonanie
Kulinarna rozmowaChow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości
Kulinarna rozmowa