rybna - 500 przepisów (strona:20/34)

Zupa wietnamska 183

ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu:  „Włoszczyznę pokrój. Składniki

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 581

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak

Smakowity Blog Kulinarny
Galette z jabłkiem i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.27 178

Wiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem rybka. Oki???Galette to już tylko wspomnienie wypieku wtorkowego. Zjadłam go sama z psiapsiółkami. Lekkie ciasto, delikatne choć dość rustykalne. Proste w przygotowaniu i pyszne! przepis z Kuchni Agaty :)Galette

Dzieje kuchennej Wiewióry
Do wyboru do koloru... i prośba... 160

Nazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba...salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekoladarybne kotlety z nutka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba z porem pod beszamelem 319

Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę!Składniki:1 duży filet z dorsza1 porzioła prowansalskiesól, pieprzolejgałka muszkatołowa2 łyżki mąki2 łyżki masła1

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny barszczyk 183

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste

Zakręcony Widelec
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 250

Kolejny przepis z  z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle

Stare Gary
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 228

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno

Smaczna Pyza
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 245

pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Życzę smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 184

okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego!DLACZEGO WARTO JESC RYBY ?Poniewaz jest to pierwszy rybny post pokusze sie o pare slow na temat dobrodziejstwa jedzenia ryb.Szczegolnie dla osob,ktore chca stracic nadmiar kilogramow.Ponadto sa zrodlem wielu skladnikow odzywczych,witamin i mineralow.Ryby sa doskonalym zrodlem kwasow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa mieszanka przyprawowa do sosu pomidorowego 186

wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi i przyspieszy przygotowanie wszystkich innych dan z uzyciem sosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych.Skladniki:1 lyzka nasion kopru wloskiego20 g czarnego pieprzu6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano1 lyzka suszoneho tymianku1/2 lyzka suszonego rozmarynu1/2 lyzeczka suszonych platkow chili2 lyzki brazowego cukru1 1/2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka z sezamem 160

Szybki obiad w orientalnym stylu.Danie proste,efektowne i blyskawiczne w wykonaniu,wlasciwie robi sie samo.Praca przy wykonaniu dania ogranicza na wymieszaniu skladnikow marynaty,obtoczeniu w niej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba pod panade 163

cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę.   Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek – 1 pęczek- sól

Ostra na Słodko
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 194

podsmażamy na złoto na łyżce masła.Makrelę oczyszczamy z ości , drobno siekamy , dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczem.Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Na naleśnikach układamy farsz rybny , przykrywamy pokrojoną mozzarellą , zamykamy w koperty.Przed podaniem podsmażamy na maśle , tak by ser się roztopił a naleśniki zrumieniły.Smacznego

Ostra na Słodko
Sos Słodko-Kwaśny 154

słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki

Słodka Strona