rybna - 500 przepisów (strona:20/34)

Empanada z sardynkami 113

sardynkami!Składniki i farszu:2 puszki sardynek w sosie pomidorowym1 papryka zielona (może być również czerwona)1 cebula czerwona1 pomidor średniej wielkościpęczek świeżej kolendry2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa

Smaki Brazylii
Surówka Coleslaw 265

jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Surówka Coleslaw appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 219

razem, na Wspólne gotowanie z Formułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do  kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér  („egerska bycza krew”),   gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 235

chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki i 3 łyżki mleka kokosowego. Całość skrapiamy sokiem z limonki

mojewypiekiinietylko
Zupa wietnamska 165

ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu:  „Włoszczyznę pokrój. Składniki

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 572

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak

Smakowity Blog Kulinarny
Galette z jabłkiem i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.27 169

Wiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem rybka. Oki???Galette to już tylko wspomnienie wypieku wtorkowego. Zjadłam go sama z psiapsiółkami. Lekkie ciasto, delikatne choć dość rustykalne. Proste w przygotowaniu i pyszne! przepis z Kuchni Agaty :)Galette

Dzieje kuchennej Wiewióry
Do wyboru do koloru... i prośba... 151

Nazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba...salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekoladarybne kotlety z nutka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba z porem pod beszamelem 305

Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę!Składniki:1 duży filet z dorsza1 porzioła prowansalskiesól, pieprzolejgałka muszkatołowa2 łyżki mąki2 łyżki masła1

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny barszczyk 175

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste

Zakręcony Widelec
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 238

Kolejny przepis z  z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle

Stare Gary
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 219

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno

Smaczna Pyza
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 230

pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Życzę smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 172

okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego!DLACZEGO WARTO JESC RYBY ?Poniewaz jest to pierwszy rybny post pokusze sie o pare slow na temat dobrodziejstwa jedzenia ryb.Szczegolnie dla osob,ktore chca stracic nadmiar kilogramow.Ponadto sa zrodlem wielu skladnikow odzywczych,witamin i mineralow.Ryby sa doskonalym zrodlem kwasow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa mieszanka przyprawowa do sosu pomidorowego 179

wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi i przyspieszy przygotowanie wszystkich innych dan z uzyciem sosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych.Skladniki:1 lyzka nasion kopru wloskiego20 g czarnego pieprzu6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano1 lyzka suszoneho tymianku1/2 lyzka suszonego rozmarynu1/2 lyzeczka suszonych platkow chili2 lyzki brazowego cukru1 1/2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!