rybna - 500 przepisów (strona:11/34)

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 216

kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.Smacznego!English versionPumpkin and eggplant in coconut milk(4 servings)Ingredients:1 tbsp vegetable

karmelowy
Sałatka tajska 325

wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 147

cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać

Kulinarna rozmowa
Thai Red Chicken Curry 177

przypraw.  Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej(...)strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 140

brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne

Kulinarna rozmowa
Dorsz po brazylijsku 132

Na wigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na

Smaki Brazylii
Kimchi 142

miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin (dałam zamiast cukru   i miodu) Z główki kapusty odkrajamy piętkę, rozdzielamy liście, najmniejsze zostawiamy w całości pozostałe kroimy wzdłuż nerwu na 4 części (ja pokroiłam(...)minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę  kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy.  Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy. Dodajemy marchew, rzodkiewki, szalotki i zieloną cebulkę – mieszamy. Dodajemy pastę chili, zakładamy rękawiczkę  i dokładnie wcieramy pastę

mojewypiekiinietylko
Boże Narodzenie 132

Pierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryby i owoce morza 175

Zupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Małże z chili i bazylią 207

tajska"składniki1 kg świeżych małży1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki grubo posiekanego czosnku2 łyżki drobno posiekanej szalotki1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowegogarść liści tajskiej lub zwyczajnej bazyliiprzygotowanieMałże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię. Kiedy tłuszcz zacznie dymić(...)wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście bazylii, podawać od razu. Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony w galarecie 196

Prosty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszychprzepis podpatrzony u Magdy Gesslerskładniki (na 2 naczynka)100 g łososia wędzonegokilka plastrów(...)marynowanego imbiru200  ml bulionu rybnego lub warzywnegokoperekparę kaparów1 łyżeczka żelatynyprzygotowanieŁososia pokroić na drobne kawałkiBulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia

Stare Gary
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 135

być złe … i kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;)Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI:- filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt- szpinak świeży – 100 g- pomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa(...)czosnek a następnie umyty szpinak.Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej.Pomidory kroimy na kilka części.Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem.Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy delikatnie w roladki.Spinamy dużą wykałaczką i układamy w parowarze posmarowanym odrobiną oliwy.Jeśli nie posiadamy parowaru śmiało możemy zrobić to na durszlaku ustawionym na garnku

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 140

myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta – 100 g* olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka(...)szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym.Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym.Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 152

przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt*  kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino – 75 ml* passata pomidorowa – ok. 125 ml* pomidory bez skóry – 100 g* oregano – do smaku* liść laurowy – 1 szt* sól(...)wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.MAKARON:Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.SOS:Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.Dodajemy pokrojone  kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory.Doprawiamy oregano i listkiem laurowym.Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną

Ostra na Słodko
Makaron chow mein po tajsku 156

fasoli mung (mogą być z puszki)2-3 papryczki chili, posiekane1 dymka, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu(...)smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie

Food Square

Proponowane wyszukiwania