momentu rybnego szkolenia , staram się przestrzegać poznanych tam zasad. Bywa, że sprzedawcy dziwnie się na mnie patrzą, gdy pytam o łowisko, z którego pochodzi ryba albo o stosowny certyfikat. Nikt się jednak nie obraził, czy nie uniósł. Misja wykonana. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Mam ostatnio fazę dań jednogarnkowych, jednopatelniowych, jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz
Życie zamknięte w smakurewetki, małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego przepisu sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną(...)kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia
Miód i pieprzubiegłą sobotę odwiedziłam na warszawskiej Białołęce jeden ze sklepów sieci Delikatesy Rybne - Gadus Czekał tam na mnie piękny karmazyn, bardzo elegancko odfiletowywany. Muszę przyznać, że dawno nie byłam w miejscu, w którym znajdowałaby się tak ogromna ilość ryb i przetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające. Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej. Delikatesy Rybne(...)jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję
Kulinarne przygody GatityZupa rybna bouillabaisse Gotowa zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg Owoce morza (kalmary, k rewetki(...)filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza, sól, pieprz, szafran i sok z wyciśniętej limonki, po czym po ponownym zagotowaniu się zdejmujemy z ognia garnek. Wyciągamy skórę
Miód i pieprzSEKO W najbliższych dniach przyjrzę się rybciom z bliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato. SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych
Z Kuchni Do KuchniłososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta rybna w wersji lightTwarożek zwany bryndząPasta twarożkowa z pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika
Kulinarne przygody Gatitywieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem(...)kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, aby pokrył każdy kawałek. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy
Tajskie smakiPaprykarz rybny to wspomnienie okresu PRL, to była puszka rybna z ryżem w pomidorowym sosie. Pamiętam, że jako dziecko zajadałam z paprykarzem kanapki. Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki(...)chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia. Ale jak chcesz wykonać pastę rybną do kanapek z wędzonej makreli to na blogu jest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta z jajek z szynką Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet(...)doskonały (sprawdź także: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1467,name,kotleciki-z-dorsza ). Przyrządź je tak, żeby jak najlepiej służyły Twojemu zdrowiu. Nie wiesz, jak to zrobić? Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi. Jeżeli chcesz przygotować zdrowe kotleciki rybne, ugotuj dorsza na parze albo upiecz go w rękawie – zachowa walory smakowe i zachwyci Cię soczystością. Następnie mięso musisz rozdrobnić lub zmielić – w ten sposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą
Tradycyjna Kuchniakaffiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę(...)zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj
Moja Delicjawiększą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie jak potrzebuje a odkrojone kawałki smażę obok i wykorzystuję na pastę rybna lub takie rybne burgery. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimieć siłę na dalsze sylwestrowe szaleństwa i zabawę do rana. Potrawy na Sylwestra podzieliłam na 3 kategorie, dzięki czemu będzie łatwiej odszukać interesujące Was przepisy - wegetariańskie, mięsne, rybne oraz coś na słodko. Podałam pomysły na dania na ciepło i na zimno, pojawiło się kilak past, które idealnie nadadzą się do krakersów, pieczywa czy np. paluszków grissini. Kilka mięsnych potraw(...)które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam! Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :) Życzę Wam wspanialej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze w nowym roku
Codzienne Gotowaniemiski, dodać serek topiony i skórę z cytryny. Zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Koperek posiekać drobno i dodać do masy. Śmietanę ubić i wymieszać razem z masą rybną, doprawić pieprzem. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, następnie ułożyć płaty łososia wędzonego tworząc długi prostokąt. Na środek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając sobie folią spożywczą. Na końcach zawinąć
Kuchnia Pokoleńużyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać(...)zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym. Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko
Pełny talerzjedliśmy u znajomej, z którą byliśmy, więc nasz punkt widzenia równa wszystko do tego poziomu. I w większości przypadków pozycje restauracyjne przegrywają ;); koszt: 19 zł Wyśmienita zupa rybna na pomidorach z sandaczem, łososiem i mięsem raka - nie próbowałam, ale podobno była poprawna. Jeden z zarzutów dotyczył tego, że była niedoprawiona (zresztą nie był to jedyna niedoprawiona rzecz, której(...)zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zdrowy wygląd skóry i wygładzają zmarszczki, a witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm, zapobiegają chorobom skóry i koją nasze nerwy... Warto dbać o to, by być szczęśliwą kobietą ;) Rybny przekładaniec to prosta zapiekanka z orientalną nutą, w tym przepisie z dorszem i łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g płat łososia bez skóry, 400 g płat dorsza(...)skóry, 2 limonki, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę
SzczyptaSmaQrybą z puszki. Z tą sałatką nie wiąże się żadna szczególna historia, została przygotowana tak po prostu na piątkową kolację i zasmakowała Nam bardzo dlatego dzielimy się przepisem. Sałatka rybna z cytryną Składniki: 2 jajka sól, pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego zielona cebulka 1 puszka sardynek z plasterkiem cytryny Graal 1 cytryna 1 garść kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Jajka(...)odlewamy nadmiar zalewy z oleju i przekładamy bez rozdrabniania do reszty składników. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy pieprzem. Dodajemy kiełki i mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam puszkę rybną firmy Graal . Co prawda sardynka tak jak i ostatnio okazała się szprotem (sprattus sprattus), ale bardzo dobrym w smaku. W puszce rybki są w całości a nie rozdrobnione
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDania rybne publikowane na moim blogu. Przypominam, może skorzystacie z niektórych przepisów. ŁOSOŚ W SOSIE RYBA W SOSIE WARZYWNYM RYBA PO GRECKU DORSZ Z FASOLKĄ ZAPIEKANKA RYBNA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyjajka 1 cebulka 1 rybna puszka (dowolna) 2 serki topione 2 łyżki(...)majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól natka pietruszki lub szczypiorek por (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, serek rozetrzeć z konserwą rybną, wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłodobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście. Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami Składniki: 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chili Graal 5-6 suszonych pomidorów 50 g sera fety zielona cebulka do dekoracji Przygotowanie: Otwieramy puszkę(...)się nie powinnam bo "zgodnie z Rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych (również szprot Sprattu sprattus), z których produkuje się konserwy rybne pod nazwą produktu sardynki", ale dla mnie to trochę przerost formy nad treścią i może nie każdy jest świadomy tego, czego może się w puszce spodziewać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszamy na tortillę w innym wydaniu niż zwykle. Mianowicie z racji tego, że dzisiaj piątek zapraszamy na rybną wersję tej przekąski. Do przygotowania tortilli użyłam puszki rybnej, w której kryły się pyszne sardynki. Muszę przyznać, że kompozycja smakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu. A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI: 3 placki tortilli(...)sardynek z mórz północnych w oleju z pastą pomidorowo - czosnkową. Puszki tych rybek dostałyśmy od firmy GRAAL w ramach współpracy - bardzo dziękujemy. Kilka słów o samym produkcie. Puszki rybne opakowane dodatkowo są w tekturowe pudełko z wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajlepiej przyrządzić świeże ryby. Tak jak w poprzednich działach znajdziemy przepis na danie bazowe oraz przepisy z resztek. Pieczony łosoś, zapiekanka rybna z groszkiem czy fantastyczne rybne curry- tego trzeba spróbować. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
noteskulinarnyfigaKarp nadziewany z pieczarkami. Składniki : Farsz : 20 dkg filetów rybnych 15 dkg pieczarek świeżych włoszczyzna 2 średnie cebule 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 łyżki masła ziele angielskie sól przyprawa ziołowa pieprz czarny Karp : 1 karp ( około 1,5 kg ) 3 łyżki żelatyny folia aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać(...)opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać. Karp : karpia
Przepisy i porady kulinarneefektowne. Już jakiś czas chodził mi po głowie pomysł, aby do słonych dań wykorzystać słodkie, soczyste mandarynki. Teraz wystarczyło tylko wymyśleć to danie. „Lampka” zapaliła się gdy na rybnym stoisku mój wzrok zatrzymał się na dorodnym kawałku miecznika. „Eureka!” Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne ragu* i słodka mandarynka, to było danie, o którym podświadomie marzyłam. Nieskromnie powiem, że danie(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a gdy ten się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa, krótko podsmażamy ( 3-4 minuty).Dodajemy pokrojony filet rybny i skórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu
Mia Cucina SofietacytrynyZielenina do ozdobyNa patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Kulinarna rozmowaChyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko(...)lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również
mojewypiekiinietylkoTakie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta(...)morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku
Ala piecze i gotujesałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół szklanki bambusówpół szklanki kiełek fasoli mung1 por (zielona część)2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny)1 łyżeczka currypół łyżeczki kurkumy1 łyżka sosu chili1 łyżeczka tartego imbirułyżeczka granulowanego czosnku200 ml mleczka kokosowegosól, 3 łyżki posiekanej kolendrypieprz cytrynowysok z 1/4 limonkiszczypta płatków(...)Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem
Bon Appetit MałgorzatyTradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka(...)plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)kotlety rybne
Bon Appetit Małgorzatykrewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka kokosowego, co czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy, inne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry(...)dodajemy pastę curry, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki, jeśli będzie potrzeba także solą. Przed podaniem zupę posypujemy swiezymi listkami kolendry
Smakowity Blog Kulinarnynigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i na opakowaniu papieru ryżowego znalazłam przepis krok po kroku. Okazało się, że to nie takie trudne. Doprawiłam tylko sosem sojowym i rybnym. Nie wyglądają może idealnie ale jak na pierwszy raz nie takie złe ale ważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców.składniki:2 marchewki1 cebula300(...)odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią
Monia miesza i gotujetrawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego
Tajskie smakiDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru(...)tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową.Taki burger zawiera między innymi awokado: W średniej wielkości awokado jest(...)smakuSałatka do burgera:1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej1/2 szklanki posiekanych listków mięty1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)2 dymki (zielona część), posiekane3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo:5 maślanych bułek z sezamem1 łyżka oleju1 awokado, obrane, zgniecione widelcem1 czerwona cebula, pokrojona w krążki1 pomidor, pokrojony w plastrysos Sriracha**CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Składniki
Tajskie smakiSmaczne i lekkie danie obiadowe. Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej(...)spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...Składniki:dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy2 łyżki koncentratu pomidorowegosłodka i ostra papryka1 ząbek czosnku2 łyżki mąkiprzyprawa do rybłyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%oliwa z oliweksól, pieprz odrobina bazyliiodrobina cukrunatki pietruszki2 cebulaWykonanie:Filety
Walijskie Pichcenienich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli(...)piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy
Tajskie smakiTyle słońca w całym mieście, Nie widziałeś tego jeszcze Popatrz, o popatrz.... Składniki chleb razowy pasta rybna(...)twaróg+ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki. Na całość sałatkę z ziarenkami. Dodaj oliwki. Pokrój jabłko na cząstki. Posyp ziarnami. Smacznego! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchniprzyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Danie przeznaczone jest również dla wegetarian i wegan, jeżeli pominiemy sos rybny (ja go akurat uwielbiam i ładuję go wszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego(...)marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości
Tajskie smakiPrzepraszam za brzydkie zdjęcie, było robione na szybko z telefonu i nie oddaje smaku potrawy :) Nadziewane papryczki idealnie nadają się na szybki bezmięsny obiad. Sos rybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru(...)łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie
Tajskie smakismażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :) Składniki (dla dwóch osób): 100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego(...)łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano
Tajskie smakilub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina (cordero asado) lub mleczne prosię
Chilli Czosnek i Oliwasosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny. Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). W tle pity
Chilli Czosnek i Oliwazupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany 18 % sól
Niezły Młynekpstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy ok. 21 zł. Druga wizyta minęła pod znakiem zupy rybnej na ostro (10 zł), o której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra(...)deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje także
Pasja Smakuwalorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki:sok z jednej limetki4 łyżki rybnego sosu( fish sauce)2 łyżki Thai soja sos1 świeżej papryczki chilli350 gr ryby monkfish350 gr łososia400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime liści1 łyżka czerwonej pasty curry1 szklanka ryżu jaśminowegopokrojona pietruszka Wykonanie(...)przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego. Pozostawić na małym ogniu
Smaki Edyty