rybna - 500 przepisów (strona:17/34)

Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 214

jestem zwolenniczką rybnych zapiekanek, powiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli

Jadło i czytadło
Zupa tajska 158

Simply lifetimie .  Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli  zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek  200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku

pink envelope
Sycylia naszym okiem 184

ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane i smażone. Jeśli chodzi o przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii w Palermo- część

les mirabelles
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 169

Dokument o 85-letnim japońskim mistrzu sushi, a jednocześnie najstarszym kucharzem, którego restauracji przyznano trzy gwiazdki Michelina. Pisarz kulinarny, Yotomata, wprowadza widza w niezwykły świat targów rybnych, ciężkiej pracy, walki o własny byt, gdzie pieniądze nie grają pierwszych skrzypiec.      Świetne studium tego, jaki powinien być prawdziwy szef kuchni i mistrz swojego fachu

W kuchni Karmel-itki
Ryba. Soczewica. Migdały. 135

Dziś będzie danie rybne. Bardzo żałuję, że tak rzadko mam dla Was przepis z udziałem ryby. Moje dzieci jakoś oporne są i ciężko mi tą rybę przemycać. Gdy przyrządzam ją sporadycznie to przy pewnych protestach z ich strony, jakoś udaje mi się przekonać je do zjedzenia. Jednak gdy proponuję rybę zbyt często protesty się nasilają. Sprzeciw jest zbyt zdecydowany

Przysmaki Karolki
68. Rybne pulpety z zalewy octowej 131

Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę

Jadło i czytadło
109. Ryby w cieście z zalewy 142

cebule 5 dużych ogórków konserwowych 1 średni słoik papryki konserwowej 2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia    Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać

Jadło i czytadło
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 525

Najlepszą galaretkę wieprzowa przygotowuje moja mama. Tak właśnie jest i ja nic na to nie poradzę :) Ja robię galaretki drobiowe, warzywne, rybne, a mama właśnie tą wieprzową. Przepis zanotowałam i wpisuje na bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :) Polecam :) Składniki - golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze ) - świńska nóżka

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 229

przygotowywałam nie zdawałam sobie sprawy, że sałata przeniknięta jest smakami kuchni tajskiej i wietnamskiej. Co jakiś czas powraca mi na nią smak. Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka”. I to aż 3 dni pod rząd. Sałatka z kapusty insprow ana smakami Azji Składniki (na 2 osoby

Jem więc Jestem
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 168

ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3  duże szalotki lub 1  cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki białego wytrawnego wina  sól, pieprz 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru oliwa z oliwek duży pęczek kolendry

Stare Gary
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 361

pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Marzec - kuchnia chińska 180

kreują trochę fałszywy obraz chińskiej kuchni. Co przyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie

W kuchni wieczorem
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 162

Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym.  Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do sody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany

Gosia gotuje
Goloneczka w galarecie 162

Uwielbiam wszelakie galarety czy galantyny, poza rybnymi, do tych jakoś pomimo wielu prób nie mogę się przekonać. Z uwagi na to, że u mnie w domu golonkę na ciepło, a właściwe jej najtłuściejsze części uwielbia z dodatkiem chrzanu Tato, do galaretki przeznaczyłam same chudziutkie kąski...tak jak lubię :)     Składniki: ___________________ 1 golonka wieprzowa 1,5 kg 2 marchewki

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania