rybna - 500 przepisów (strona:24/34)

Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 178

plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała

Moja smaczna kuchnia
Dorsz w cieście 214

rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron

Gorący kąsek
Zapiekana ryba z warzywkami 295

Zapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera...Składniki:1 brokuł,2 czerwone papryki,1 cebula,700 g filetu rybnego - u mnie mintaj,300g startego żółtego sera,1 żółtko,1 łyżka majonezu.Przygotowanie:    Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy

Aga w kuchni
Z miłości do.. próżni bez granic ! 184

powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych. U nas w domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć

Z Kuchni Do Kuchni
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 156

serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym.  Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację. Najpierw przygotowałam specjalną rybną pastę, ze śledzia w oleju, twarogu, pomidora,ogórka oraz prażonych aromatycznych ziaren! Oczywiście nie było chleba na kolacje. Były wafle. I co? I udało się. W ten sposób wafle genialnie

Z Kuchni Do Kuchni
Paprykarz szczeciński 190

Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj  paprykarz szczeciński też jest  dostępny w

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 182

Ostatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 171

 Karnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa

Kulinarne przygody Gatity
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 223

gęstsza. Przepis znalazłam na stronie Thai Table. Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis na moją wersję :) Dlaczego warto jeść Joke Moo Sub? Nadszedł czas, że zamiast lekkich

Tajskie smaki
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 239

sucha dodajemy jeszcze odrobinę masła. Dno naczynia żaroodpornego polewamy niewielką warstwą oliwy z oliwek, kolejno wykładamy na nie zamarynowane cząstki dyni wraz z dodatkami, gałązki romarynu i polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu

Symfonia Smaków
Ryba smażona w zalewie octowej 159

Składniki : dowolna ryba -może być filet rybny 1/3 szklanki octu 2 szklanki wody ziele 3 ziarna , pieprz  4 - 5 ziaren liść laurowy 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru Przygotowanie : Rybę ( najlepiej słodkowodną ) oprawić i pokroić na dzwonka Usmażyć tylko w mące Przygotować zalewę z podanych składników - gotując ja chwilę Do słoja włożyć usmażoną rybę i zalać ciepłą jeszcze

Proste Potrawy
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 163

sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać...Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać jego smaki

NaKońcuJęzyka
Nepalskie pierożki gotowane na parze 201

szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka rybnego - 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków" NA CIASTO: - 1 szklanka mąki pszennej - pół szklanki mąki ryżowej - pół szklanki wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby

Zainspiruj się kuchnią
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 170

podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony.  Gdy jestem na targu w kraju śródziemnomorskim chętnie odwiedzam stoiska rybne, choćby po to, aby popatrzeć. W Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko

Chilli Czosnek i Oliwa
Sprawianie karpia - krok po kroku 216

ryby. Najlepiej naciąć po obu bokach, a na samym końcu spróbować naciąć kręgosłup. Po nacięciu przy pomocy rąk łamiemy go do końca. Głowy nie wyrzucamy! Tylko zostawiamy do zupy rybnej. Krok szósty -  krojenie w dzwonki. W tym miejscu możemy pozbyć się płetw. Jednakże my osobiście wolimy to robić już po pokrojeniu na części. Jest wtedy znacznie poręczniej. Kroimy rybę

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania