Ogórki to chyba jedne z najpopularniejszych przetworów dominujących w polskiej kuchni. Jak wiemy cieszą się powodzeniem w każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już
noteskulinarnyfigaTo doskonały i szybki sposób na zupę ogórkową zimą. Taki przecier najlepiej jest przygotować w niewielkich słoiczkach. Otwieramy, dodajemy do zupy i gotowe. Składniki 1 kg
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKłodawy i niejodowana (zielona torebka foliowa z informacją, że jest to sól niejodowana z dopiskiem "do przetworów"). W kopalni soli w Kłodawie wiedzą, że mają sól najlepszą na przetwory i po przejściu trasy turystycznej dają kilogram takiej soli :) Zanim zaczniemy kisić ogórki zwróćmy uwagę na 2 fakty: - kobiety w czasie menstruacji lepiej niech robią ogórki w occie
Weekendy w domu i ogrodzieszklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej (lub piekarniku) przez ok. 10 minut od zagotowania. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej
Kuchnia Beatyskładniki: 2000 g gruntowych ogórków 5 łyżek musztardy 200 ml octu 800 ml wody 300 g cukru 30 g soli liście laurowe ziele angielskie ziarenka
Domowy Smak JedzeniaSałatka z ogórków i curry, czyli gromadzimy zapasy i robimy słoiki na zimę Domowe marynaty – ogórkowa sałatka z curry Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki
Tajemnice Smakumoim rodzinnym domu wszelkiego rodzaju zaprawy nie były popularne. Nie robiłyśmy z mamą ogórków kiszonych na zimę, całej maści owocowych przetworów w postaci dżemów, kompotów czy soków. Jedyne co zawsze sprawdzało się
Szybko Tanio Smaczniesobie mojej spiżarni, ogórki zawsze mają u mnie zarezerwowaną półkę. Zupa czy sałatka z takich ogórków to nie ma sobie równych 🙂 Moja mama robi, je odkąd pamiętam, zawsze z ogórków hodowanych we własnym ogrodzie. Przepis jest prosty, a dodatki można skomponować według własnych upodobań. Ogórki kiszone, to chyba najłatwiejszy przepis na przetwory domowe i bardzo zdrowa
SprawdzonaKuchnia.plFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj pokaże Wam świetny sposób na szybkie ogórki małosolne na sucho, które będą fantastycznie smakować juz po godzinie. Jeśli tak jak ja lubicie ogórki
Pani M - kuchnia smakowitaCo roku z moich grządek zbieram bardzo dużo ogórków, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z
Pasja SmakuSezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki
Maminek kulinarnyKiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa... Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6 łyżek(...)szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Słoiczków z musem nie trzeba pasteryzować. Kolejne słoiczki powędrowały na półkę do spiżarni. Czy zapełniacie już swoje półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiOgórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja! Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie
e-PrzepisyKulinarne