Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 350Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób(...)ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów, a dodatek kwasu w fasolce jest nie wskazany! Jest trochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierwsze ogórki małosolne 464W tym roku po raz pierwszy robiłam ogórki małosolne. Zniknęły na drugi dzień momentalnie :). Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznie
Ogórki małosolne 426My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ogórki małosolne – czas, start. Od teraz do końca wakacji możemy się cieszyć lekko ukiszonymi ogórkami. Są dobre do obiadu
My Blueberry Corner
OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe 177składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na słodko. SKŁADNIKI na 5 litrowych słoików Dzień 1. 3 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 1,5 litra octu jabłkowego 1/4 szklanki wody 5 łyżeczek nasion gorczycy
Moja Książka Kucharska
Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki) 257Tak długo czekałam na ogórki gruntowe z mojej działki i niestety w tym roku mam gorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale
Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki kiszone ( i małosolne ) 232prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski.składniki:ogórki gruntowedo każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami, 1 duży liść chrzanu, 1 spory kawałek korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli
Monia miesza i gotuje
Ogórki w przyprawie do grilla 1786Kiedyś sezon ogórkowy trwał przez całe lato. Obecnie jest on coraz krótszy, a ponieważ moi domownicy uwielbiają ogórki pod każdą postacią to staram się zrobić jak najwięcej przetworów z tym warzywem na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na proste i smaczne ogórki w pikantnej przyprawie do grilla. Jest to dość nietypowy pomysł na zalewę, ale ogórki
Danka Pichci
Ogórki musztardowe 295przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy mieć, więcej za wiele mniej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ketchup z cukinii 143adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ketchup z cukinii Ketchup z cukinii to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Zaraz po ogórkach kiszonych, korniszonach, czy papryce konserwowej. Domowy ketchup z cukinii ma bardzo uniwersalny smak, może być nie tylko zamiennikiem tradycyjnego ketchupu, ale może również posłużyć jako pasta na kanapkę czy dodatek do sosu na spaghetti. Ketchup z tego przepisu
Przepiski.pl
Papryka konserwowa 129adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka konserwowa Papryka konserwowa na occie, inaczej też papryka marynowana to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę, zaraz po ogórkach kiszonych. Marynowana papryka czerwona jest bardzo łatwa w przygotowaniu i stanowi siewny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek. Jak zrobić paprykę konserwową? Przepis na paprykę marynowaną w occie jest naprawdę bardzo łatwy
Przepiski.pl
Ogórki w pomidorach do słoików 205Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco
Swojskie jedzonko
Żołądki duszone z pieczarkami 248Kolejna wersja dania dla miłosników podrobów. Tym razem żołądki duszone w sosie z pieczarkami. Pyszny sosik podałam z kaszą bulgur i ogórkami z czosnkiem z domowych przetworów. składniki: 800 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 listki laurowe kilka kulek angielskiego ziela sól,pieprz garść posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotuje
Ogórki Słodko-Kwaśne 3217Sierpień miesiącem ogórkowych przetworów, podaję znakomity przepis na ogórki w zalewie słodko-kwasnej. Przepyszne;) 3 kg ogórków (najlepiej takie większe) 3 papryki (czerwona, żółta) 3 duże cebule 3/4 szklanki soli kamiennej 4 l wody Ogórki kroimy wzdłuż w ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy
Moje Słodkie Piekiełko
Mus z pieczonej dyni na zimę 230oknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam
Taste Therapy
Ogórki po meksykańsku 1400Jeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru
Apetyczna babeczka
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 305zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby mieć przepiękny album, aby pojechać na polską wieś
Brzuszki Łakomczuszki