Kiszone ogórki gruntowe, małosolne. Chrupiące i cenne dla naszego zdrowia, źródło zdrowych dla naszego organizmu i jelit bakterii. Niskokaloryczne kiszone ogórki, polecane dla osób
ProstePesto.plwięcej) Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików. Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5- 10 minut. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej! Są pyszne
Kuchnia Beatyprawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę(...)łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron
prawdziwe jedzenieWitajcie :-) Wczoraj zaczęłam kiszenie ogórków. W tym roku podzieliłam sobie robienie ich na raty. Kiszonych mam zamiar zrobić jeszcze jedną turę, te dzisiejsze z większą ilością dodatków, następne zobaczymy, ale na pewno ciut inne. Oprócz tradycyjnych kiszonych w tym roku będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam(...)zalewie curry - klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan liść chrzanu pieprz ziarnisty liście laurowe gorczyca biała Zalewa: na 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki
kruche babeczkiMam ten przepis od koleżanki. Jej mąż tak zachwalał, że zaraz na drugi dzień pojechałam i kupiłam ogórki. Na szczęście jeszcze są i można kupić
Kuchnia PokoleńOgórki kiszone to stały element w mojej spiżarni i nie wyobrażam obie by nie zrobić kilkunastu słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia
Magiczne Życie MartyMizeria na zimę do słoików to przepis, który wyciągnęłam od teściowej. W zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tych ogórków, były pyszne. Od razu wiedziałam, że
Kardamonovyprzetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki (na 6 słoików po 0,5 l): 2 kg małych ogórków
My simple kitchenOgórki konserwowe. Ogórki konserwowe Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony. Ogórki konserwowe przepis Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe. Składniki: około 2 kg małych ogóreczków(...)Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 20 minut w garnku z wodą, licząc czas od momentu zagotowania. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie. Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które
Moja Książka KucharskaKolejna sałatka, którą przygotowałam na zimę. Jest lekko słodko-kwaśna, z nutą egzotyki, którą daje dodatek kurkumy i garam masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj(...)uzupełnione gorącą zalewą. Tym razem sałatka była pasteryzowana 15-20 minut, ponieważ część składników sałatki była surowa. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na marynowane przetwory zobacz również: marynowane grzyby słodko-kwaśne sałatka z ogórków na zimę ogórki curry rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
Codziennik KuchennySkładniki 3 kg ogórków 3 papryki 3 cebule 3 łyżki soli do przetworów Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Ogórki ze skórką tnę na cienkie talarki (można ręcznie lub za pomocą robota kuchennego(...)cebule i paprykę kroję w cienkie paski i zasypuje 3 łyżkami soli do przetworów, odstawiam na 1h. Po tym czasie lekko odciśnięte warzywa wkładam do gotującej się już zalewy i gotuje 5 min. Wkładam do słoików i gotowe. Nie trzeba już pasteryzować. Autor przepisu: Marta Artykuł Ogórki curry pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyskładniki: 4000 g świeżych gruntowych ogórków 500 g cebuli 250 g soli 2 l i 250ml wody dodatkowo: korzeń selera wykonanie: Ogórki i cebulę
Domowy Smak JedzeniaCzy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były
Salonik smakówjuż ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum . Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na przetwory rusza pełną parą i większość z nas jakieś tam przetwory robi rok w rok. Przynajmniej ja :-) W tym roku wszystkie ogórki zostały przez nas zjedzone, a robiłam trzy rodzaje, nie wspomnę o dżemach. Książka to mnóstwo przepisów i mnóstwo(...)wiedzy. Znajdziemy tutaj ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw czy owoców, ale też są przepisy na sosy, dipy i pasty. Przepisy są proste, dobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki, kapusta, ale znajdziemy tez i takie
kruche babeczki