Ogórki małosolne niezwykle szybko można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same
Kukuleczkifilety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję pozostałe składniki na śledzie po cygańsku: Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html Paprykę marynowaną kroję w drobną kostkę i daję do salaterki - użyłam paprykę z własnych przetworów link
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: ogórki ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 1 l wody 240 ml octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżeczek musztardy Wykonanie: Ogórki
PychotkaaaSkładniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ogórki, 1 i 1/2 kg cukier, 1 i 1/3 szkl ocet, 1 i 3/4 szkl woda, 500ml gorczyca, 1 łyżka pieprz czarny ziarnisty
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ogórki gruntowe, 3 kg ocet, 250ml keczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt
Gotowanie moimi oczamiskładniki: 3000 g świeżych ogórków gruntowych 300 g keczupu 250 ml octu 1000 ml wody 1 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 3 – 4
Domowy Smak JedzeniaSezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w
Smaki EwyWysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała
Smaki EwySmak dzieciństwa, który pamiętamy jeszcze od naszych babć. W maju i czerwcu możemy sami wrócić do ich przetworów i smakować ogórki przy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli
zobacz ich smakUwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka
Tradycyjna KuchniaKiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także
Tradycyjna Kuchniamenu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela/ 2 jajka gotowane na twardo ok. 200 gram sałatki warzywnej typu szlachecka / u mnie z kapusty, marchewki, papryki i ogórka z zimowych przetworów/ pieprz Rybę dokładnie pozbawić ości i skóry, jajka drobno posiekać, warzywa odsączyć z zalewy, drobno pokroić, składniki połączyć, dodatkowo rozdrobnić. Doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików
NA MOIM TALERZUwłaściwie My Polacy słyniemy z tego, że bardzo lubimy przetwory i to w różnej formie. Wydaje mi się, że właśnie takie najprostsze, swojskie sałatki na zimę są naszą domeną. Na pewno wielu z Was ma swoje ulubione przepisy na zimowe przetwory z warzyw. Swego czasu bardzo lubiłem ogórki z chilli i czosnkiem właśnie w słoikach. Ale po kilku zimach
Kuchnia Na Wypasie