Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają na spałaszowanie, ale wystarczy kilka dni i trzeba robić nowe. No bo kto ich nie kocha? Czytaj więcej » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Halloween najlepsze przepisy!

Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.

Czytaj dalej...

Szybkie przekąski na Sylwestra. Szybkie przekąski na imprezę.

Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

12 pysznych przekąsek na sylwestra

Najpyszniejsze przekąski na sylwestra, wybrane pod względem liczby przekierowań na przepis docelowy.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
gotująca pani, 12 czerwca 2013 11:01:33

Na przekąskę i do sałatki - idealne! :)

Antenka, 12 czerwca 2013 11:54:22

nie ma jak domowy ogóreczek:)

Marzena, 12 czerwca 2013 12:24:46

Zaskoczona jestem listkami i zielem. Gorczycę dodaje do kiszenia na zimę. Ale najważniejszym u mnie składnikiem są liście- chrzanu, wiśni i winogron. Pozdrawiam serdecznie:-)

Bernadeta, 12 czerwca 2013 22:37:13

widzisz tez myślałam ze do ogórków zawsze daje się liście wiśni i chrzan, tymczasem mama mi powiedziała ze do małosolnych się tego nie daje tylko do normalnych kiszonych na zimę.

Bernadeta, 12 czerwca 2013 22:37:41

o tak i szybko znikają.

Bernadeta, 12 czerwca 2013 22:38:03

o tak:)

Majana, 13 czerwca 2013 01:31:07

Ja je uwielbiam ! :)

Izaa, 13 czerwca 2013 17:32:03

ja też wczoraj nastawiłam ;))

Gary Michy, 16 czerwca 2013 01:22:43

Moje ukochane ogóraski :)

Bernadeta, 17 czerwca 2013 00:20:00

oj to na pewno będą pyszne.

Bernadeta, 17 czerwca 2013 00:20:18

tak jak moje. pozdrawiam.

Bernadeta, 17 czerwca 2013 00:20:37

:) pozdrawiam.

Anonymous, 21 czerwca 2013 12:53:13

Ja też daję kawałek korzenia chrzanu i liść czarnej porzeczki :)

Bernadeta, 21 czerwca 2013 18:36:24

ja tez daje ale tylko do kiszonych na zimę.