Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy
Kulinarne Przeboje„Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na
Ogrodnik w podróżytakże wszystkie elementy – umyte, oczyszczone lub obrane. Potem wkładam do słoików ogórki i dodatki i zalewam solanką. Nie ma potrzeby by słoiki pasteryzować, wystarczy zakręcić je, a gdy ostygnąć dokręcić mocniej. Kiedy zaczęto kisić ogórki? Najstarsze receptury pochodzą z Mezopotamii. Grecki filozof Arystoteles podkreślał, że ogórki kiszone mają właściwości lecznicze. Juliusz Cezar kazał podawać je żołnierzom(...)Umyj koper, liście wiśni, umyj i obierz chrzan. Obierz ząbki czosnku. Odłóż składniki na bok. Umyj dokładnie ogórki pod bieżącą wodą. Układaj ogórki w słoikach pionowo, ciasno, zaczynając od większych i uzupełniając puste przestrzenie mniejszymi. Do każdego słoika włóż między ogórki 2-3 ząbki czosnku, łodygę kopru, kawałek obranego korzenia i liść chrzanu, 2-3 liście wiśni
smakowitehistorie.comwykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki do całkowitego przykrycia i zakręcamy wieczkami. Odstawiamy w ciemne miejsce, aby nam się dobrze ukisiły. Tak zakiszone nie powinny być puste
Przepisy i porady kulinarneHej! Następny przepis będzie o znakomitych ogórkach konserwowych. Robi się szybko więc możecie się pokusić na kilka słoików. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon ogórkowy powoli dobiega końca, ja już przerobiłam sporą ilość ogórków, a Wy? Robicie jeszcze jakieś weki na zimę
Marta GotujeZaczyna się sezon przygotowań rożnych przetworów. Powidła, konfitury, sałatki, ogórki. Polecam bardzo dobrą sałatkę, która składa się z różnorodnych składników, dlatego jest pyszna i wyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe do zapamiętania, bo każdego ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego(...)szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również: Przetwory- Krokodylki Pomidorki koktajlowe z mozzarellą WYKONANIE Możemy wszystko przepuścić przez melakser. Ewentualnie zetrzeć na małej
W kuchennym oknie Ewymojej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów na zimę. Najwięcej robię zapraw z ogórków, ponieważ wszyscy je bardzo lubimy, a warzywa te mam z własnego ogródka. Do moich ulubionych należą ogórki w curry lub w zalewie gyros , ale co roku staram się robić coś nowego. Dzisiaj przygotowałam ogórki w zalewie ketchupowej. Jeżeli szukacie nowych
Danka Pichciłagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które nie są tak ostre. Nawet wakacyjne przetwory można przygotowywać z dodatkiem tego sosu. Ogórki w musztardzie są wyraziste w smaku i z pewnością będą trafioną przekąską w jesienne i zimowe wieczory. Czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić w swojej diecie
Słodkie okruszkiPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela
kuchnia doskiOdkąd pamiętam moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu
Quinoa Raz!„Reszteczka” sałatka z zielonych pomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżySurówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale
e-PrzepisyKulinarneW mojej rodzinie od zawsze ogórki kiszone robi mój tata. od lat stosuje ten sam przepis dzięki czemu ogórki wychodzą twarde i zarazem bardzo
Blog kulinarny S9.PLSarmackie korniszony kanapkowe , przetwory Sarmackie korniszony to stary przepis. Dokładnej genealogii nie znam , ale na pewno jest jeszcze z czasów Polski szlacheckiej. Nie jest to też nasz rodzimy wytwór , raczej bonus który przywędrował do naszego kraju gdzieś z okolic Francji , Belgii . Moja wersja jest o tyle zmieniona ,że ogórki pokroiłam na kanapkowe plastry . W oryginale powinny być małe(...)tygodnia Oczywiście pewnie co niektórzy stwierdzą ,że moczenie ogórków można pominąć , ale to mylne stwierdzenie. Pominięcie tych najważniejszych kroków, pozbawi ogórków ich charakterystycznego smaku ..takiego nieco innego niż zwykłe marynowane . Smacznego ! Artykuł Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży