Do przyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte , prawie żółte ogórki " nasienniaki ". Ja takich nie miałam ,dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych . Ale kto ma takie już wyrośnięte , to może je właśnie tu użyć :)Składniki : ogórki 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 5 szklanek wody zile angielskie , pieprz , liście laurowe , gorczyca Przygotowanie : Ogórki umyć i obrać ze skórki , wykroić tez ziarnka , jeśli duże Pokroić je na co najmniej 4 części i wkładać do u... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula