Składniki 2 kg ogórków 1 litr wody 10 łyżek cukru 3 łyżki soli pół łyżeczki na słoik octu jabłkowego,lub szampana tu liść laurowy na słoik 2-3 ząbki czosnku na słoik 1-2 pęczki zielonego kopru Wykonanie OGÓRKI są pyszne .. Wymyte ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzine . Po tym czasie pokroić w drobną kostkę ,odstawić .Czosnek obrać,koper umyć ,słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku ,1 liść laurowy i parę gałązek kopru. Gdy już wszystkie słoiki ,są wypełnione ,zalać każdy słoik w... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...