Składniki 1 kg ogórków 0,5- 1 szt. papryka czerwona 2 parasole kopru na słoik 2-4 ząbki czosnku na słoik 1 l wody 1 łyżka soli na litr wody 2,5 łyżki cukru na litr wody 1 łyżka octu jabłkowy na litr wody 3-4 ziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włoży... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...