Składniki: 2 kg małych ogórków 2 łyżeczki chilli w proszku 4 łyżki soli kamiennej 2 główki czosnku Zalewa: 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 10% 750 g cukru Sposób wykonania: Ogórki szorujemy, kroimy na pół, wrzucamy do dużej miski, zasypujemy solą i chilli, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków powstały sok. Dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek. W garnku zagotowujemy ocet z ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...