przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:46/112)

Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 181

przetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :) Składniki: (na 24 szt.) -3,5 szklanki mąki pszennej 450 -120 g masła -200 ml mleka -2 jajka -2/3 szklanki cukru pudru -1/3 łyżeczki soli -80 g świeżych drożdży -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki(...)przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi, że rogaliki będą twarde i suche. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy

KasiekGotuje
Rogaliki krucho - drożdżowe 143

zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią.     Kolejnego dnia (albo po kilku godzinach) ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać(...)wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.     Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane

Cakes By Kejt
Mini rogaliki wytrawne 139

sumie to miała być pizza...ale pomyślałam ,żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży  2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże(...)jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 196

rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia(...)maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki

FitKot
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 143

Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 186

Kolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może

Rozpustne gotowanie
Rogaliki bez cukru (bezlaktozowe) 98

czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły.  Piec ok. 20 minut

Mania Wypiekania
grudzień & styczeń w moim telefonie 134

miesięcy, ale w kolejnych postaram się być już systematyczna :D Na początek grudzień: W grudniu odbywałam praktyki zawodowe i przez 3 tygodnie (bo czwarty wziełam wolne ;)) piekłam i gotowałam.... Rogaliki drożdżowe w cukrze. Wyglądają przepysznie, ale nie wiecie ile z nimi roboty! Tutaj przed pieczeniem. A tutaj te same rogaliki, ale upieczone. O, znów rogaliki! :D Tym razem krucho-drożdżowe

breakfast of dreams
Croissanty 107

Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm (my zrobiliśmy podstawę 15 cm). Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią(...)objętości), bo dojdzie do zbytniego rozrostu drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza i wierzch nie zrumieni się wystarczająco. Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z wodą. Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na dno piekarnika postawić miseczkę (metalową / żaroodporną) z zimną wodą. Piec croissanty przez 12-15 minut. Nie otwierać

Marder&Marder Manufacture
Francuskie rogaliki (mini croissant) 144

Rogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku(...)najkrótszego boku i nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zawinąć każdy, formując rogaliki. Przełożyć je na blaszkę, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż rogaliki się zrumienią

wyzwania kuchenne
Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą z pigwowców 160

Zbliża się koniec karnawału, więc w moim wypadku pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę na czas kilkudniowych wyjazdów. Wypełnieniem do nich jest twarda marmolada wykonana z owoców pigwowca. Przepis na nią kilka lat temu dostałam od Kolegi. Robię ją niemal w hurtowych ilościach - przechowuje się świetnie(...)dysk, posypać mąką i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Koło rozciąć nożem na osiem "trójkątów" (wycinków kołowych ;) ). Na szerszej części wykładać marmoladę. Szpic posmarować wodą, by rogalik dobrze się skleił. Zwinąć rogalik i skleić końcówki. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 200

Pyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały.  Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu(...)rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki

Moniki Smakołyki
rogaliki drożdżowe z nutellą 326

przeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli Przygotowanie   1. Zaczynamy(...)tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C

zjem to blog kulinarny
Rogaliki babci Marysi 159

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki(...)kwadrat. Cisto kroimy na mniejsze kwadraciki w jeden róg kładziemy odrobinę powideł następnie zwijamy cisto i formujemy w rogala kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia następnie każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem.. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C rogaliki pieczemy ok 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem

kgwjanczewo
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 151

Przeglądałam ostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym  nadzieniem...  Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!!  Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką. Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe z  nadzieniem

Dzieje kuchennej Wiewióry